Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Bernies tilhængere rasende på partiet

En dårlig generalprøve kan give en god premiere. Men ikke i Philadelphia, hvor en dårlig demokratiske optakt nu er afløst af en kaotisk start på partikonventet. Bernie Sanders-tilhængerne er ganske enkelt rasende!

Af Anders Agner Pedersen, redaktør, og Kirstine Biltoft-Knudsen, New York-korrespondent

PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA: Det skulle have været konventet, hvor det demokratiske parti omsider blev forenet efter en lang og barsk primærvalgkamp mellem Hillary Clinton og Bernie Sanders.
Det skulle have været konventet, hvor partiet signalerede samling og forsoning.
Det skulle have været konventet, hvor Sanders-tilhængerne lærte af juble af Hillary Clinton.
Alt det skulle det have været.
Det blev det bare ikke.

Tværtimod er stemningen her på det demokratiske konvent i Philadelphia startet ganske dramatisk. Takket være en hær af rasende Bernie Sanders-tilhængere, der taktfast råber ‘Bernie’ og buher af Hillary Clinton.
Et samlet parti? Ikke just.

Allerede da Marcia Fudge, den nye fungerende formand for Demokraterne, gik på scenen som en af de første i Wells Fargo Arena, blev hun overdøvet af Sanders-tilhængere, der med knyttede næver krævede et “Nej til TPP”(The Transpacific Partnership) og “Mediccare for alle.”

“Jeg er retmæssigt rasende,” siger Robert Shiarir, koordinator for de Nordcaliforniske delegerede. “Vi vil ikke acceptere det her,” nærmest råber han og henviser til den e-mail skandale, der ramte partiet dagen før konventet. E-mails lækket til Wikileaks afslørede, at partiets ledelse aktivt havde modarbejdet Bernie Sanders’ kampagne til fordel for Hillary Clinton. Og det ville hans støtter på konventet idag ikke finde sig i.

“Jeg føler mig forrådt,” siger klimaaktivist og delegeret fra Illinois, Laura Sabrinsky.

Hun har stemt på Demokraterne i 30 år, men denne gang bliver det anderledes. Ligesom mange andre Sanders tilhængere på konventet vil hun ikke sætte sit kryds ved Hillary Clinton.
“Jeg bor i Illinois. Det er en sikker Demokratisk stat, så jeg kan stemme hvad jeg vil. Får hun brug for min stemme, så er hun i allerhelvedes store problemer,” siger hun.

Et par sæderækker over hende sidder Christina Ocampo. Hun er lærer, delegeret for Californien og har heller ikke tænkt sig at stemme på Clinton – også selvom Bernie Sanders har opfordret hans støtter til at gøre netop det. “De siger, at vi bare skal rette ind, men det er ikke måden at forene partiet på,” siger hun.

Mens buh-råbene blandt de californiske delegerede tager til, forsøger Hillary-støtter desperat at dele pro-Hillary skilte rundt hos de allierede, der også findes på stolerækkerne. “Vi skal have flere herop,” råber en kvinde med favnen fuld af skilte med påskriften “Love trumps hate.”

Langsomt lykkedes det at få flere pro-Hillary skilte til at blande sig med Sanders-tilhængernes slogans. Jesse Arguilar, der er en skolelærer fra Californien og en stærk Hillary-tilhænger, får udleveret et stort banner med Hillarys navn påtrykt. Sanders’ støtter er en “højlydt men lille gruppe,” siger han. “Bernie vil støtte Hillary i sin tale i aften, og det tror jeg vil forene partiet,” smiler han og løfter begejstret sit banner.

Sanders-tilhængerne virker langtfra overbevist, og stemningen er flere steder intens. “I må snart beslutte, hvis side I er på,” lyder det skingert fra en Hillary-tilhænger til en ung kvinde med Bernie-emblem på brystet.

Mange Sanders-tilhængere virker allerede til at have besluttet sig inden de mødte op her i Philadelphia. Deres revolution fortsætter. Og det er ikke under Hillary Clintons faner, at kampen skal fortsætte. Hvor det så bliver, det er den store ubekendte. Men at dømme ud fra stemningen denne mandag aften på konventet i Philadelphia, fremstår Demokraterne langt fra som en samlet enhed. Snarere det modsatte. Hvilket var omtrent det sidste, fru Clinton havde brug for.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen