Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Clevelandernes konvent kvaler

Cleveland har været sit igennem med de-industrialisering, fattigdom og pinligt dårlige sportshold. Indbyggerne i byen man kalder ’The Mistake by the Lake’ har altid fundet stolthed i deres underdog-status, og netop nu hvor byen synes at gå en lysere fremtid i møde efter mange års depression er der delte meninger om det Republikanske konvents invasion.

CLEVELAND, OHIO: På Clevelands ny renoverede by-plads er der en smart vegansk café med glasfacader hvor man kan se skue udover den sydende gryde af politisk aktivitet der fra alle ideologiske hjørner mødes her i et veritabelt ’fem hære slag’ af aktivister, presse, politi, konvent-delegater og bare almindelige folk der har vandret derud i frokostpausen.

At man kan sidde og nyde dyr fair trade-kaffe til med en monoton elektronisk spilleliste i midten af Cleveland var for blot få år siden utænkeligt.

Det centrale Cleveland var ikke et sted man villigt opholdt sig tidligere, men et kvarterløft og sanering af den indre by har gjort hele området meget imødekommende og økonomisk dynamisk.

Ronnie, der vandrer rundt med en broderet sort skjorte og matchende bowler-hat, er glad for hvordan det nye downtown tager sig ud under konventet.
”Det er rigtig godt det der er sket hernede. Jeg har aldrig set noget lignende, alle de her mennesker midt i byen.
Det var dårlige tider så længe – jeg har måttet høre på os blive kaldt ’The Mistake by the Lake’ hele mit liv – det skal blive bedre og alt dette hjælper med forhåbentlig med det.”

Cleveland ligger i hjertet af det såkaldte ’Rustbælte’ og har ligesom resten af regionen lidt under forsvindende jobs som følge af de-industrialisering i flere årtier.

Byen mistede over 40 procent af dets industrielle beskæftigelse i perioden 1980-2005, og tæt på 100.000 indbyggere forlod byen siden 2000. Virksomheder fortsatte med at lukke og jobs forsvandt selvom resten af Amerika kom sig ovenpå finanskrisen.

Byen har de seneste år haft én af de højeste gadekriminalitets statistikker i og den højeste indbrudsrate i USA. Dertil er det kommet frem at Cleveland har højere blyniveauer i drikkevandet end det meget rapporterede tilfælde i Flint, Michigan.

Alle disse problemer er dog ikke at finde i det solbeskinnede downtown i dag og Ronnie udpeger begejstret de nye lejlighedskomplekser der er vokset frem pga. efterspørgsel fra unge professionelle der er blevet tiltrukket af Clevelands nye videns økonomi indenfor lægevidenskab og uddannelse.

Cleveland er fortsat i bunden af en mængde økonomiske og sociale indeks men der er trods alt lyspunkter der giver folk håb om byens genkomst.

Paul Schiller er kok i en nærliggende restaurant, støttede Bernie Sanders i primærvalget og er meget positiv overfor at dette ’folkemøde på steroider’ har indtaget byen.
”Det er historisk! Det her vil man tale om i lang tid og det er fint at byen får al den opmærksomhed. Jeg talte lige med én fra Belgien, og du er fra Danmark? Se bare, alle de her mennesker der kommer til vores by.”

Han er som Sanders-støtte ikke bekymret for at hans hjemby vil huskes i historiebøgerne som stedet hvor præsident Trump påbegyndte sit sejrrige tog mod det Hvide Hus.
”Jeg tror ikke Trump vinder her i Ohio. Det er begyndt at gå bedre her i Cleveland og omegn, så Demokraterne vil vinde til efteråret.”

Interviewet afbrydes ved at en stor gruppe mennesker med kameraer sætter i løb efter en gruppe af politifolk der eskorterer en person væk. Det viser sig at være den inflammatoriske radiovært og konspirationsteoretiker Alex Jones der bemægtigede sig et opstillet podie og mikrofon uden at have fået lov af myndighederne. Efter et vildt løb henover pladsen genner betjente pressen tilbage og indkalder en eskadron ridende betjente til at afskære mængden fra Jones.

Kevin Lattimer studerer dramaturgi på Ohio State-universitetet er ikke så begejstret for konventets tilstedeværelse.
”Jeg ved ikke rigtig, det er som en politistat her.”

Cleveland er oversvømmet af politifolk i alle afskygninger: landsheriffer, betjente på cykel og til hest, uropoliti i taktisk udstyr og hjelme – og det skaber en til tider noget presset stemning i en overvejende sort by given den aktuelle friktion mellem politi og afroamerikanere i USA.
”Det hele er til hindring for byens indbyggere, men udover den irritation som mængderne udgør, er det ikke så slemt. Jeg er ikke så meget for Republikanere, men jeg tror ikke der vil være nogen problemer.”

Vores samtale går hurtigt over i at Clevelands basket hold ’The Cavaliers’ vandt mesterskabet og at bysbarnet LeBron James hjembragte trofæet efter årtiers mesterskabstørke. Dette emne bringer ufejlbarligt et smil frem hos alle indbyggere for hvem man nævner det.

Mesterskabet står som symbol på den nye optimisme som byen udstråler. Det har altid været ’Cleveland imod verden’, og nu synes Cleveland endelig at tage nogle stik hjem i det regnskab. Cleveland blev til ’Believeland’.
Uroligheder som følge af udefrakommende aktører i en politisk ladet atmosfære kunne true med at prikke hul på den gode stemning.

Brittany Mitchell studerer statskundskab på Ohio University og betragter derfor konvent-ståhejet som en interesseret observatør.
”Det er ikke fordi det som sådan bringer negativitet til byen. Det udspiller blot i koncentreret form de større politiske konflikter som nationen lider under i øjeblikket. … Vi er mere bekymrede over al politiet. Der er politi helt fra Austin [Texas] og Indiana, det er lidt foruroligende at de kommer hertil og skal være i vores by.” Mener hun.
”Jeg tror det gør det hele mere anspændt at de kommer udefra, det er det modsatte af lokal og sund politipraksis som vi ønsker her.”

Den føderale regering pålagde i maj Clevelands politidistrikt at efterkomme krav om reformer i dets praksis i kølvandet på betjentes mord på den 12-årige Tamir Rice fordi han havde en legetøjspistol.

I dag på pladsen er der indtil flere der udøver deres ret under Ohios lov til at bære synlige og skarpladte rifler uden at politiet blinker med øjnene.

Det er blot endnu en understregelse af de drabelige indtryk og budskaber som Clevelands indbyggere er indlagt til i denne uge.

De har som by været grueligt meget igennem, men indtil nu har konventet forløbet generelt fredeligt og uden ubehagelige overraskelser. Alle håber på at dette vil holde.

Written By

Johan Wizan er bachelor i litteraturvidenskab med speciale i amerikanske samfundsforhold. Forfatter til 'Scener Fra Et Primærvalg' og blandt bidragyderne til 'PræsidentPortrætter' og 'Glimt Af Et Præsidentvalg'. Bor til daglig i New York og er tilknyttet Kongressen.com som indenrigsskribent. Mail: Johanwizan@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen