Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

“Der findes ikke nogen amerikansk finanspolitik. Nul!”

Den amerikanske økonomi er i bedring, men en række usikkerhedsfaktorer gør, at Centralbanken holder renten i ro lidt endnu. I dette interview med Kongressen.com fortæller Ulrik Bie, global cheføkonom i Institute of International Finance om den aktuelle situation i amerikansk økonomi

Af Anders Agner Pedersen og Anna Hornshøj

WASHINGTON D.C.: Det går bedre for amerikansk økonomi. Det går bare ikke så godt som det kunne. Og samtidig er flere dele af den globale økonomi lige nu forbundet med så stor usikkerhed, at det giver anledning til dybe panderynker i den amerikanske centralbank.

Det politiske system i Washington D.C. er fortsat handlingslammet og intet taler for at 2016 bliver året, hvor Demokraterne og Republikanerne falder hinanden om halsen og bliver enige om en fælles økonomisk politik for de kommende. Tværtimod graves kløfterne hver dag dybere i takt med at valgdagen rykker nærmere.

Den amerikanske centralbank har indtil videre valgt at holde renten i ro. Der er ganske enkelt for mange usikkerhedsmomenter i øjeblikket, lød meldingen fra FED-bossen, Janet Yellen, i kølvandet på sidste centralbankmøde.
Men er det amerikanske opsving ved at gå i stå eller hvad er det, der giver anledning til Yellens bekymring.

Kongressen.com har mødt Ulrik Bie, global cheføkonom i Institute of International Finance i Washington D.C. til en samtale om amerikansk økonomi, Yellens bekymringer og hvorvidt det er en overdrivelse at tale om Donald Trump som en af faktorerne bag Centralbankens ageren.

Hvordan ser du den aktuelle situation i amerikansk økonomi? Centralbankens meldinger om ikke at hæve renten er vel et udtryk for, at det ikke går helt som det skal?
”Vi har set at den amerikanske centralbank brugte den globale økonomi som argument for at ændre sin politik. Det er interessant, for det viser, at der er nogle dynamikker der er ændret i forhold til for syv år siden. Det er nogle dynamikker, som vi måske ikke lige studser over, men som viser lidt om den magtændring som den globale økonomi gennemgår. Det gør sig både gældende for lande- og virksomhedsbasis.”

Så det er primært grundet usikkerheden i den globale økonomi, at FED ikke hæver renten?
”FED burde have sat renten op langt tidligere end de gjorde sidst. De forpassede en chance året før, hvor økonomien så godt ud og markedet var stærkt. Og dertil havde USA nominel vækst på 5-6 procent. De tøvede af mange årsager, og da de så gik i gang, gjorde de det på et tidspunkt, hvor der var alt for mange usikkerheder i forhold til om det var smart. Grundlæggende skulle de have gjort det i september 2015, de valgte så at vente til december, hvilket betød at så vi et første kvartal i 2016 som så skidt ud mange steder. Det er de blevet lidt skræmte af. Og i det hele taget har vi set dem træde et skridt baglæns, og samtidig sige, at de ikke har travlt med at sætte renten op. Dels grundet den globale usikkerhed. Men også som følge af, at flere sektorer her i USA ikke kører så godt, blandt andet trækker olieindustrien lidt ned i øjeblikket.”

Afspejler usikkerheden sig også i måden den enkelte amerikaner agerer?
”Der er rigtig mange amerikanere, der i øjeblikket er usikre på hvad der foregår. Især hvad angår den usikkerhed, der lige nu præger amerikansk politik. Det gør mange amerikanere usikre.”

Kan Obama og resten af det politiske system gøre noget for at ændre på dette, som du ser det?
”Obama har i løbet af sin embedsperiode ikke formået at agere med en pondus, som det tidligere er set med præsidenter, hvad angår økonomien. Uanset om man er enig med Donald Trump eller ej, må man bare sige at hans slogan ’Make America great again’ har en appel til mange. Også hvad angår økonomi. Obama har aldrig præsteret at træde ind i den optimistiske lederrolle som ’cheerleader in chief’, som både Reagan og Clinton evnede det. Og Centralbankens problem er, at den ikke særlig godt kan gå ud og sige at USA er ude af alle problemer om halvandet år, når det ikke er tilfældet.”

Er der noget som helst der taler for at det politiske system i Washington DC kan hjælpe økonomien videre eller vil det også fremadrettet være sådan, at de økonomiske fremskridt sker på trods af Washington og ikke på grund af Washington?
”Er der en ting vi ved med sikkerhed er det, at der ikke findes nogen amerikansk finanspolitik. Nul! I USA har man ikke økonomisk politik, hvis man skal være helt ærlig. Obama har aldrig givet sig selv en mulighed for at booste økonomien med den optimisme, som det under andre præsidenter er set. Det er heller ikke hans natur at være ”sunny side up”. Man skal selvfølgelig stadig huske på at man ud fra det perspektiv i 2008 snakkede om den ”amerikanske solnedgang”, hvor man sagde nu var det slut. Så slemt er det ikke nu. Men måden Washington er designet har de seneste mange år gjort, at de ikke har kunne blive enige om noget som helst, både hvad angår finanspolitikken, pengepolitikken og strukturpolitikken.”

I kølvandet på Yellens melding om at holde renten i ro, blev det fra flere sider udlagt på en måde, som fik det til at lyde som om Donald Trump var en af faktorerne, og at han dermed indirekte har haft indflydelse på den usikkerhed der er i amerikansk økonomi. Er der noget om den snak eller er det en journalistisk stramning?
”Nej, det er en journalistisk stramning. Der er rigelig usikkerhed, men jeg tror ikke det har noget at gøre med Trump. Man hørte den europæiske centralbank gå ud og sige noget identisk med det, Yellen sagde, nemlig at der var en global usikkerhed. Der har været rigeligt med grunde at gribe fat i, og bedre går det heller ikke i USA. Men jo tættere vi kommer på valget, kommer Trump til at udgøre en usikkerhedsfaktor, som godt kan gå hen og få betydning.”

På hvilken måde vil det i så fald være?
”Det kan ikke udelukkes at den amerikanske centralbank på et tidspunkt går ud og siger, at den politiske usikkerhed har betydning for den økonomiske usikkerhed. Det skal så ses i sammenhæng med, hvordan Kongressens sammensætning ser ud og hvad en præsident kan eller ikke kan lave sammen med Kongressen. Så her er en usikkerhed, der kan komme til at påvirke investeringerne i en periode. Men jeg tror ikke det vil komme til at påvirke pengepolitikken på nuværende tidspunkt.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen