Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Efter brændte broer i Canada: Trump er klar til nyt topmøde

Der var fra starten ikke lagt op til, at præsident Trumps deltagelse i G7-topmødet i Canada ville blive en dans på roser. At det endte så dårligt som det gjorde var måske alligevel overraskende. Nu er han landet i Singapore til et møde med Nordkoreas Kim Jong-un. Et topmøde hvor Trump vælgere klart forventer store resultater.

Donald Trump ankom for sent til G7-topmødet i Canada i den forgangne weekend, og han forlod da også topmødet tidligere end de andre. Der var på forhånd intet som tydede på, at det her ville blive en rar oplevelse. De øvrige medlemmer af G7 var rasende over USA’s indførelse af straftold på aluminium og stål, og har også annonceret repressalier. Så det var ret givet, at der ville være dårlig stemning. Det var der da også, og præsident Trump sluttede af med at smide (endnu) en Molotov-cocktail imod USA’s forhold til de allierede, da han sad ombord på Air Force One. Herfra annoncerede han nemlig på Twitter, at USA ikke ville tilslutte sig den afsluttede fællesudtalelse fra topmødet. Det skyldtes udtalelser fra den canadiske premierminister Justin Trudeau, som igen kritiserede USA’s straftold.

Nu er Donald Trump så ankommet til Singapore, hvor han skal have topmøde med Nordkoreas Kim Jong-un. Det paradoksale er, at han formodentlig vil få en varmere velkomst til topmødet i Asien, end han fik til det G7-topmøde som i stedet flere steder kaldtes ”G6 + 1”.

Topmødet Trump så gerne vil have

Trump landede søndag dansk tid i Singapore for at mødes med nordkoreanske Kim Jong-Un. Hvad der skal foregå til topmødet er svært at sige. Det er den generelle sikkerhedssituation på den koreanske halvø, som er det overordnede emne, men om der er tale om reelle forhandlinger eller optakt til forhandlinger eller hvad det er, det ved vi ikke rigtig endnu.

Det er stadig yderst tvivlsomt, at Nordkorea vil gå med til at afvikle deres atomvåbenprogram, men alligevel var det målsætningen, som udenrigsminister Mike Pompeo stillede op på Twitter – en målsætning som vil være ekstremt svær at opnå.

Man kan selvfølgelig håbe, at topmødet ender med en atomfri halvø, men for USA’s allierede rundt om i verden er der ét spørgsmål, som så må melde sig: Hvad er USA villige til at betale for at opnå det? Hvad er Donald Trump villig til at give for at opnå denne enkelte handel, som vil skille ham ud fra sine forgængere, men som han ikke har det fornødne strategiske overblik til at håndtere.
Hvis man spørger Trumps vælgere, så er der dog ingen tvivl om, at præsidenten nok skal opnå det han sætter sig for. Det er i hvert fald det klare indtryk i interviews med Trump-vælgere på diverse tv-stationer.

Allerede nu kan vi dog se det generelt manglende fokus på værdipolitik og menneskerettigheder i amerikansk udenrigspolitik, som administrationen siden sin første færd har lagt for dagen. Fra amerikansk side tales der ikke om undertrykkelsen af den nordkoreanske befolkning, fangelejre og tortur af politiske fanger. Fokus er udelukkende på spørgsmålet om atomvåben, og så må resten komme i anden, tredje, fjerde række eller slet ikke.

Her ligger også en af de store risici ved topmødet for den amerikanske præsident. Ved at acceptere et møde med Kim Jong-un på denne måde, hvor dagsordenen og målsætningerne er oppe i luften, så risikerer Trump at opnå intet andet end at legitimere Nordkorea som en international aktør med atomvåben. Det virker helt klart til at være Kim Jong-uns plan, nemlig at blive optaget i det gode selskab, således at man kan åbne for internationale økonomiske aftaler, så han kan udvikle sin befolknings muligheder og skabe velstand. Det store spørgsmål i den sammenhæng er så, hvad vil man fra nordkoreansk side give for at få det?

”G6 + 1” – de mange udlægninger af det samme

Omdrejningspunktet for debatten om G7-topmødet har nu i flere dage været et billede rundsendt af Angela Merkels pressefolk til alverdens nyhedsbureauer. Formålet må klart have været at signalere, at ”Mutti” Merkel var klar til stille sig op imod Donald Trump.

Billedet viser også ganske glimrende, at USA i øjeblikket står ret alene selv blandt allierede. Som jeg har skrevet det flere gange her på Kongressen, så lader der til at der er en større villighed til at acceptere, at ”America First” kan betyde ”America Alone”. For prøv at se på Trumps ansigt. Det er ikke en mand, som tilsyneladende er presset i dette øjeblik – det er en mand med en trodsig mine på ansigtet.

Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton var da også hurtigt på Twitter med en fortolkning af billedet, som gik i en anden retning. Præsidenten var i fuld kontrol, og holdt stand mod de nassende allierede – endnu en gang.

Der blev altså spillet til hjemmepublikummet fra begge sider. Fox News værten ”Judge Jeanine Pirro fulgte da også linjen, da hun gav en opdatering på G7-topmødet. Her understregede hun, at det stadig var USA som hele verden vendte sig imod for hjælp, og at præsidenten på den måde var et positivt midtpunkt for topmødet, men at han havde holdt stand mod de allieredes leflen.
Det skal her tilføjes, at rygterne sige at Jeanine Pirro prøver at positionere sig som mulig udskifter for justistsminister Jeffrey Sessions, som igen er genstand for hård kritik fra Trump, eller ligefrem en post i Højesteret.

I sidste ende er sandheden om det billede, som helt sikkert er historisk og sigende for den tid vi er i, genstand for debat. Sådanne topmøder har mange vinkler, og det er op til det enkelte presseteam, at finde den rigtige vinkel, eller få lavet et positivt spin på de andres.

Til sidst må vi også lige tage en reaktion fra USA på topmødet. For mens administrationen lader til at acceptere ”America Alone”, så var senator John McCain selvfølgelig ude med et modsatrettet budskab til USA’s allierede:

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen