Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Flynn-aftalen er den mest eksplosive udvikling i Rusland-sagen indtil videre

Flynns lovbrud skete, mens han var medlem af Trump-administrationen. Og det indikerer, at specialanklageren Bob Mueller har et højere mål i sigtekornet.

Washington D.C. – Fredag morgen erklærede den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn sig skyldig i at have løjet over for FBI, mens han var medlem af Trump-administrationen. De frigivne dokumenter fra retten bekræfter desuden, at han aktivt samarbejder med specialanklagerens kontor.

Flynns løgne omhandlede samtaler med den daværende russiske ambassadør under overdragelsesperioden i december. For det første om amerikanske sanktioner, der inkluderede at sende 35 diplomater tilbage som straf for Ruslands indblanding i præsidentvalget. For det andet om at udsætte eller nedkæmpe en resolution i FN’s sikkerhedsråd.

Flynns tilståelse tager Mueller-undersøgelsen dybt ind i Det Hvide Hus på flere forskellige måder.

For det første er der Flynn selv. Der er kun en håndfuld embedsmænd, der har en vigtigere rolle i en præsidents administration. Som national sikkerhedsrådgiver var han involveret i de fleste, hvis ikke alle, samtaler omkring Rusland. Og Flynns tilståelse bekræfter, at han havde en central rolle under overdragelsen, hvor han kommunikerede med højtstående medlemmer af Trumps stab.

Flynn spillede desuden en prominent rolle under valgkampen, hvor han ironisk anførte kampråbet ”lock her up” under det Republikanske konvent. Det formodes, at Flynn kender svarene til en række af de spørgsmålet, der stadig står åben omkring Trump-kampagnens interaktioner med det russiske stat. Det drejer sig for eksempel om en nu afdød Republikansk konsulent Peter W. Smith, der ledte efter de 33.000 slettede Clinton-emails og antydede, at han havde en forbindelse til Flynn.

Og Flynn virker til at være den centrale figur i spørgsmålet om, hvorvidt præsidenten obstruerede rettens gang, da han fyrede den daværende FBI-direktør James Comey. Donald Trump bad ifølge Comeys interne notater ham om at stoppe en igangværende FBI-undersøgelse imod Flynn. Og ifølge Yahoo News kommunikerede Trump stadig med Flynn i april og bad ham om at blive ved med at stå imod.

Hvem er Mueller ude efter?
Men grunden til, at størstedelen af juridiske eksperter og tidligere statsanklagere ser Flynns tilståelse som et ’point of no return’ er, at han skal hjælpe med at bygge en sag mod et mere højtstående medlem af Trumps inderste cirkel.

Flynn har seriøse problemer, som Mueller ikke valgte at sigte ham for. Endnu i hvert fald. Flynn havde ikke registreret ham selv som lobbyist på et andet lands vegne. Det er samme tiltaler, som Mueller har imod Paul Manafort. Flynns lobbyarbejde er også kædet sammen med et påstået kidnapningskomplot til den nette sum af 15 millioner dollars.

På grund af den juridiske bagage og hans prominens er det usandsynligt, at Mueller ville have givet Flynn en aftale, medmindre han kunne hjælpe med information eller at vidne imod en person højere oppe i fødekæden. Og dem er der ikke mange af.

Det drejer sig om Mike Pence, Jeff Sessions, Steven Mnuchin, Jared Kushner og præsident Trump selv. Du kan heller ikke udelukke, at Flynn ved en masse om prominente personer som Donald Trump Jr., Steve Bannon, Rience Preibus, Sean Spicer og Hope Hicks, der kan gøre dem mere villige til at samarbejde.

Udviklingen præsenterer en række udfordringer for præsident Trump og hans stab.

Det står klart, at Muellers undersøgelse ikke er ved at nå sin slutning, sådan som Trumps advokat Ty Cobb har spået. Tværtimod virker den til at være i fuldt flor. Hvem ved, hvordan det kan ramme administrationen, eller hvem den næste person er, der finder sig selv i scenelyset. Sagen vil blive ved med at røve tid fra kritiske medlemmer af Trumps hold.

Det er første gang, at vicepræsidenten er sårbar overfor spørgsmål omkring den russiske affære. Pence har formået at holde sig væk fra opmærksomheden. Det kan han ikke længere. Pence overtog rollen som leder for overdragelsen i midten af november, og det var angiveligt Flynns løgne overfor Pence, der sendte ham ud i kulden. Hvad vidste vicepræsidenten om Flynns samtaler med den russiske ambassadør? Og hvornår vidste han det?

Det kan heller ikke udelukkes, at Trump begår endnu en politisk fejltagelse, når historierne om Flynn kommer ud i de kommende uger eller måneder. Præsidenten har allerede snakket om mulige benådninger og om at fyre Mueller. Det ville medføre et modsvar fra Kongressen og et endnu værre politisk miljø.

Trump tweetede desuden over weekenden, at han vidste, at Flynn havde løjet overfor Pence og FBI, da han fyrede ham. FBI-delen er ny, og hvis det er sandt bad Trump Comey om hans loyalitet og at droppe Flynn-undersøgelse velvidende, at Flynn havde brudt loven. Og han fyrede Comey blandt andet af den grund. Ifølge eksperter er intentionen bag en sigtets handlinger en af de sværeste ting at bevise i sager om obstruktion af rettens gang. Trump bliver ved med at give anklagemyndigheden bevismateriale.

Det er værd at huske på, at Flynns løgne skete under overdragelsen. Størstedelen af analytikere, der følger sagen, forventer, at Mueller har langt mere information. Men indtil videre er der ikke noget håndgribeligt, der handler om kampagnens opførsel og mulige samarbejde med Rusland. En nyhed fra ABC News om, at Flynn skulle være villig til at vidne imod Trump om opførsel under kampagnen er siden blevet trukket tilbage og journalisten er blevet suspenderet.

Og det er naturligvis ikke usædvanligt, at overdragelsesholdet har kontakter med fremmede lande. Andrew McCarthy, tidligere assisterende statsanklager i New Yorks sydlige distrikt, mener derfor, at Flynn-aftalen ikke er en vigtig udvikling.

Omvendt er der ikke noget, der tyder på, at Mueller er tæt på at være i mål. Og tilståelse indeholder provisioner, der muliggør flere sigtelser imod Flynn. Mueller har altså det mest højtstående vidne indtil videre, der modsat George Papadopoulos var en kendt person under valgkampen og i administrationen.

Det Hvide Hus bør se Flynns aftale som den værste udvikling indtil videre.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen