Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Glimt af et præsidentvalg

I dag udkommer bogen ‘Glimt Af Et Præsidentvalg’ på Turbine. En bog, som flere af skribenterne her på Kongressen.com står bog. Læs uddrag af Anders Agner Pedersens åbningskapitel her.

Søndag den 12. april 2015 sad jeg på TV2 News og ventede. Sammen med Niels Bjerre-Poulsen var jeg inviteret i studiet for at tale om Hillary Clinton, der denne søndag aften dansk tid ville meddele, at hun gav præsidentdrømmen endnu et skud.

Vi var gået i studiet kl. 17.30. Forventningen var, at den tidligere udenrigsminister ville breake nyheden på sin Twitter-konto kl. 18. Jesper Steinmetz var med fra USA, og snakken gik. Hvilken type kampagne ville Hillary føre? Hvordan ville hendes muligheder være denne gang? Og hvem fra det republikanske parti kunne forventes at blive hendes modstander? Og kunne nogen af dem slå hende?

Klokken nærmere sig 18, men der kom ikke noget tweet fra fru Clinton. Nu lød næste melding i stedet på at det nok først blev kl. 19. Niels og jeg gik ned i kantinen og fik en hurtig bid aftensmad, sammen med aftenens værtinde, Charlotte Beder.

Klokken blev 19, og der kom stadig ikke noget tweet. Sarah von Essen, der op til 2008-valget skrev en glimrende biografi om Hillary Clinton, havde nu gjort os selskab, mens vi fortsat ventede på det formelle startskud til Clinton For President 2016.

Det kom dog heller ikke klokken 20, men først kl. 21 dansk tid, altså tre timer senere end forventet. Med i tweetet var en video, hvor Clinton formelt set offentliggjorde, at hun var kandidat og at hun ville være middelklassens champion, som hun udtrykte det.

At fru Clinton stod med gode kort på hånden for at blive Obamas afløser i Det Hvide Hus, var både Niels, Sarah og jeg enige om. Hvem der blev hendes modstander var mere usikkert. Det ville jo nok blive Jeb Bush. Lillebror til George W. Bush, søn af George H. W. Bush og tidligere guvernør i Florida. Han var nok det mest sandsynlige valg.

Ikke én eneste gang denne aften blev Donald Trumps navn nævnt. Og med god grund. Han havde på det tidspunkt ikke meddelt sit kandidatur endnu. Og det var mere end vanskeligt at se for sig, at byggematadoren, som mange amerikanere kendte fra reality-tv-programmet The Apprentice direkte skulle være en del af kampen om verdens mægtigste embede.
Knap 19 måneder senere, nærmere bestemt den onsdag 9. november kl. 02.31 amerikansk tid, befandt jeg mig i det centrale Washington D.C.

På storskærmene kørte en nyhed, der for en gangs skyld kunne retfærdiggøre, at BREAKING NEWS-bjælken blev taget i brug.

Donald Trump havde besejret Hillary Clinton og var dermed USA’s næste præsident. Rundt om mig stod folk med alt fra tomme blikke til tabte underkæber og tårer i øjnene. Hvad var det, der var sket? Havde Amerika netop valgt en mand uden så meget som et eneste minuts politisk embedserfaring som ham, der skulle afløse Barack Obama i Det Hvide Hus? Havde historiens til dato mest upopulære kandidat netop besejret en person, som ganske vidst også var meget forhadt, men som dog helt frem til valgdagen havde ført nogenlunde komfortabelt i meningsmålingerne? Svaret var ja. Hvor usandsynligt, ja, vel i virkeligheden utænkeligt, det havde været, da valgkampen for alvor startede knap 19 måneder tidligere med fru Clintons tweet, så var det nu en realitet.

I løbet af det forgangne halvandet år, der var gået siden valgkampen startede, havde jeg været rundt i mange forskellige dele af Amerika. Talt med mange forskellige mennesker. Hørt de mange forskellige holdninger. Og nu havde folket så til slut talt. Og valgt Donald Trump som deres næste præsident.

Kort tid før præsidentvalgkampen startede, udgav jeg, sammen med en række andre USA-skribenter bogen ‘Glimt Af Amerika’. En bog, hvor vi skildrede forskellige dele af det amerikanske samfund, set ud fra forskellige perspektiver og forskellige steder. 2016-valgkampen var af gode grunde ikke en del af bogen, al den stund at den udkom før det hele begyndte.

Men som denne valgkamp har udviklet sig, stod det undervejs klart for mig, at 2016-valgkampen vil blive central at forstå, hvis vi vil forstå Amerika. Grøfterne er gravet dybere end længe, det amerikanske samfund er splittet, vreden er stor, og tonen tilspidset.

Derfor besluttede jeg mig for at samle et hold af skribenter, der ligesom jeg har fulgt og dækket den amerikanske valgkamp tæt. For historien om 2016-valgkampen er ikke bare en historie om endnu en valgkamp, der endte med et noget overraskende udfald. Det er historien om et Amerika i forandring. Historien om et Amerika, der gjorde oprør mod den politiske elite. Og historien om et Amerika, hvor protesterne imod den nyvalgte præsident allerede brød ud, så snart resultatet stod klart.

Med ‘Glimt Af Et Præsidentvalg’ er det min og holdets ambition at fortælle disse historier. Hensigten er ikke at se begivenhederne i bagklogskabens ulideligt klare lys, men derimod fortælle dem, som de skete, og hvordan vi oplevede dem, mens vi hver især var der for at dække det.

Nøjagtig som vi har grebet det an undervejs i valgkampen, bliver I derfor taget med rundt i de forskellige dele af Amerika. Rustbæltet, sydstaterne, kysterne, til konventerne og tv-debatterne.

På denne måde håber vi, at I som læsere vil få et tættere indblik i en valgkamp, der vil gå over i historien – og ikke mindst få et indtryk af stemningen i det Amerika, som Donald Trump nu overtager ledelsen af.

På vegne af hele holdet ønsker jeg jer alle sammen rigtig god fornøjelse med ‘Glimt Af Et Præsidentvalg’.

Køb ‘Glimt Af Et Præsidentvalg’ her

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen