Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Gør USA klar til krig?

Fredag underskrev præsident Trump en ny executive order, som gør det muligt at genindkalde pensionerede officerer. Frygten hos nogle var straks, at USA var ved at lade op til en krig mod Nordkorea. Mere sandsynligt er dog, at man vil forsøge at afhjælpe et Pentagon i krise.

I Executive Order nummer 13223 underskrevet fredag påkaldte præsident Trump sig retten til at genindkalde personel, som ellers er gået på pension fra de væbnede styrker. Ordren bygger videre på en Executive Order underskrevet af præsident Bush i kølvandet på terrorangrebene 11. september 2001. Her erklærede man en ”state of emergency”, og det er altså denne situation, som Trump-administrationen nu lægger til grund for den nye tilføjelse fra i fredags. USA er stadig i en ”state of emergency” med en “continuing and immediate threat of further attacks on the United States”. Derfor gøres det nu muligt for de respektive ministre for de militære værn at genindkalde pensionerede officerer.

Ordren giver mulighed for at genindkalde 1.000 piloter til tjeneste i U.S. Air Force. De 1.000 piloter kan blive genindkaldt i op til tre år har en talsmand fra Pentagon udtalt.

Det er selvfølgelig et bemærkelsesværdigt tiltag fra Trump-administrationen at tage, og spekulationerne begyndte da også med det samme.
Den første spekulation gik på at dette var et første skridt til klargøring inden en krig mod Nordkorea. Det må dog stadig anses for at være højst usandsynligt, at USA vil gå i krig mod Nordkorea. Det gælder også et præcisionsangreb i stil med det man gennemførte i Syrien, som nogen også har spekuleret i kunne være en mulighed. Risikoen ved et præcisionsangreb med Tomahawk-missiler (eller andre missiler) ville være et gengældelsesangreb fra Nordkorea, som ville lede til åben krig. I den situation ville USA’s sydkoreanske allierede, og Japan være i fare for nordkoreanske angreb. Det er altså svært at se nogen militære løsninger, som ikke vil lede til åben krig med Nordkorea – et scenarie som ingen af parterne er interesserede i. Derfor er det også højst usandsynligt, at præsident Trump har udstedt Executive Order 13223 med det formål.

Hjælp til militær i problemer

Den helt oplagte og sandsynlige forklaring er dog, at det nye initiativ skal bruges til at afhjælpe massive problemer i især det amerikanske flyvevåben. Det anslås at U.S. Air Force på nuværende tidspunkt mangler 1.500 piloter for at kunne operere tilfredsstillende set i forhold til de krav som stilles til militæret.

Der har i lang tid lydt advarsler fra Pentagon om tilstanden i det amerikanske militær. Både forsvarsminister James Mattis og Forsvarschef Joseph Dunford, og flere andre, har overfor Kongressen gjort det klart, at militæret står i en krise. Man har ikke de nødvendige ressourcer til at sikre det nødvendige beredskabsniveau, som kræves af verdens stærkeste militær. En årrække med nedskæringer og fastlåste budgetter har betydet, at det amerikanske militær har problemer med vedligeholdelse af materiel og for lidt personel. For eksempel kom det frem i februar 2017, at 53% af flådens F-18 kampfly var ude af tjeneste pga. manglende vedligeholdelse, og i marinekorpset lå tallet på 74%! Som nævnt mangler man 1.500 piloter i flyvevåbnet.

Derfor er fokus for Pentagons ledelse i øjeblikket på at fastholde personel og vedligeholde det materiel man har (lyder det bekendt fra den danske sikkerhedspolitiske debat?). Dette går forud for den lovede udvidelse af militæret, som præsident Trump lovede under valgkampen, og som han siden januar har taget æren for allerede er sket.

Executive Order 13223 er altså ikke forberedelsen til krig. Det er en symptombehandling til et svækket amerikansk militær, som også kæmper med eftervirkningerne af nedskæringer på bevillinger men ikke på operationer. Kravene og efterspørgslen efter verdens mægtigste militær fortsætter, og nu er man altså begyndt at tilføre flere ressourcer for at sikre tyngden i militæret. Man kan jo håbe at de danske politikere ser med.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen