Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Hvem dukker op til debatten i aften?

Når de to kandidater i aften støder sammen i den første debat, så er hovedemnet national sikkerhed. Begge kandidater har gjort meget ud af national sikkerhed, faktisk har national sikkerhed fyldt atypisk meget. Det bliver spændende at se hvordan de to kandidater vil håndtere en debat, hvor udfald mod hinanden sandsynligvis vil fylde meget. Meget vil afhænge af hvilken Trump der står på scenen.

Eksplosionerne i New York og knivstikkeriet i Minnesota i sidste uge er begge begivenheder, som spiller direkte ind i Donald Trumps budskab om at USA er truet, og at den siddende regering ikke kan håndtere udfordringerne.
Terrorangrebene 11. september 2001, angrebet i San Bernadino og i Orlando, alt sammen tegn på at USA er under angreb fra ”radical islamic terrorism”. Hans budskab til vælgerne er at USA er truet fordi Obama har tabt bolden, og et valg af Hillary Clinton vil betyde fire år med en tabt bold. Det er kerne i det sikkerhedspolitiske budskab, som er gjaldet fra diverse talerstole i denne valgkamp.

Natten til tirsdag dansk tid skal de to kandidater så stå overfor hinanden på en scene og debattere national sikkerhed.

De to kandidater præsenterer, som før beskrevet her på Kongressen.com, to vidt forskellige billeder af USA’s plads i verden. Normalt er det ikke til diskussion mellem præsidentkandidater at USA er verdens bedste land. Men det er det faktisk i år. For Donald Trump mener at USA er en slagen nation, som skal genrejses, og at man derfor er nødt til at forfølge en ”America First” politik, for dermed at konsolidere USA’s magt og genskabe respekten for verdens eneste supermagt (hvis man da kan tale om at USA stadig er det…).

På den anden side lægger Clinton vægt på, at USA’s ledende rolle bedst fastholdes ved at være aktivt engageret i verden. Derfor skal USA fortsat være militært til stede i Europa og Asien, for fortsat at være garant for international orden i fremtiden. Generelt har Hillary Clinton en mere traditionel tilgang til amerikansk sikkerhedspolitik, end Trump har. Også mere traditionel end man har set de forgangne år med præsident Obama ved roret.

Vil det så være den her højtragende debat om USA’s plads i verden, og de to kandidaters konkrete initiativer for at føre amerikansk udenrigspolitik? På baggrund af mit smilende, optimistiske og generelt jublende væsen, så er mit svar nok nej. Sandsynligheden taler for at de to kandidater vil komme til at bruge meget tid på at kigge på fortiden, og bruge den som udtryk for fremtidens synder. Støttede Trump invasionen af Irak eller ej? Hvordan håndterede Clinton interventionen i Libyen, og var hun medskyldig i skabelsen af den sikkerhedspolitiske situation vi i dag ser i Mellemøsten? Sådanne emner kan meget hurtigt komme til at definere debatten. Det kommer alt sammen an på, hvem der kommer på scenen.

Hillary Clinton er en forholdsvis kendt størrelse i debatsammenhæng. Spørgsmålet er hvordan hun har forberedt sig på Trump, og hvordan hun derfor lægger fra kaj. Vil hun med det samme gå til angreb på hans løgne fra tidligere i kampagnen, eller vil hun søge at vise sig som den erfarne politiske skikkelse, som vil være den bedste til at repræsentere USA på verdensscenen? Det kommer helt an på hvem der står overfor hende. For Trump er en ukendt skikkelse i debatmæssig sammenhæng, eller han er i hvert fald blevet det på det seneste. Vi kender ham fra debatterne i primærvalgkampen, hvor han bestemt ikke lagde fingre imellem.

Men så så vi ham på besøg i Mexico, hvor det var en helt anderledes afdæmpet Trump som stod på scenen ved siden af den mexicanske præsident. Ligeledes har han da også til flere vælgermøder været ret afdæmpet, og holdt sig til sine teleprompter. Han har det dog med at tale frit fra leveren, så snart han bevæger sig væk fra teleprompteren, og det kan være det er jokeren til aftenens debat – mangel på kontrol fra hans kampagnestabs side (så meget som de nu engang måtte have).

Niveauet for debatten kommer altså meget an på, hvordan de to kandidater lægger fra kaj, og hvilken Trump som Clinton-kampagnen har forberedt sig på, men også hvem der møder op. Er det den afdæmpede mexicanske Trump eller den, skal vi sige mere farverige, Trump som møder op? Det bliver rigtig spændende at se, og jeg har kun et at sige: Godt jeg ikke skal være moderator…

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen