Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

IS har et es i ærmet i Fallujah

Irakiske sikkerhedsstyrker har indledt en offensiv for at tilbageerobre byen Fallujah fra Islamisk Stat. Offensiven er seneste led i regeringens og koalitionens indsats for at trænge IS tilbage. Men IS har et våben, som hidtil har spillet en central rolle i IS’ både defensive og offensive operationer. Improviserede sprængladninger vil komme til at være en stor forhindring i den kommende kamp.

Den irakiske regering har langt om længe sat gang i en offensiv operation for at tilbageerobre endnu en storby fra Islamisk Stat (IS). Målet for denne offensiv er byen Fallujah 50 km vest for hovedstaden Bagdad, som faldt til IS i januar 2014.

Kampen om byen Fallujah vil være en stor udfordring for de irakiske sikkerhedsstyrker, selvom de menes at være kraftigt støttet af Iran. Man forventer, at der er mellem 500 og 1.200 IS krigere i byen, og disse vil sandsynligvis benytte improviserede sprængladninger som en central del af deres kamp.

Anvendelsen af improviserede sprængladninger har spillet en vigtig rolle for IS i både deres offensive og defensive operationer siden de krydsede grænsen til Irak i sommeren 2014, og derfor er det nærliggende at tro at de også vil være centrale i IS’ forsvar af Fallujah.

Men mens problemerne vil være store for de irakiske sikkerhedsstyrker, mens operationerne står på, så vil det også være et kæmpe problem for den irakiske civil befolkning. Ud af en befolkning på ca. 300.000 er regner man med at 50.000 ikke har kunnet forlade byen. I flere måneder har den irakiske hær arbejdet sig frem mod byen, hvilket betyder at situationen for de civile i byen er kritisk med meget lidt mad og medicin. Ud over denne kritiske situation så vil tilbageværende sprængladninger være et stort problem i post-konflikt fasen, hvor genopbygning og genhusning skal finde sted.

Improviserede sprængladninger og IS
IS har anvendt såkaldt improviserede sprængladninger lige fra begyndelsen af deres erobringer i Irak i sommeren 2014. Sådanne improviserede sprængladninger inkluderer både vejsidebomber, fælder og bilbomber.

Som del af deres offensive operationer har IS brugt især bilbomber og vejsidebomber. Det så man bl.a. ved deres operationer op til erobringen af Mosul i juni 2014. Her brugte de improviserede sprængladninger til at tvinge de irakiske sikkerhedsstyrker til at trække sig tilbage til storbyen. Dermed overlod man terrænet udenfor byen til IS, og tvang sikkerhedsstyrkerne til at bruge store ressourcer på at afsøge biler og områder blandt civilbefolkningen. Ud over at dræne sikkerhedsstyrkerne for ressourcer skabte det irritation blandt civilbefolkningen, at man konstant blev udsat for sikkerhedskontrol.

Men også som del af IS’ defensive operationer har man set improviserede sprængladninger have en fremtrædende rolle. Det bedste eksempel på dette er byen Ramadi, som blev befriet i december 2015. Byen er stadig plaget af sprængstoffer, hvilket gør det svært for civilbefolkningen at vende tilbage til deres hjem. Dermed lægger IS fortsat pres på den genopbygningsproces, som skal være med til at sikre befolkningens opbakning til centralregeringen, selv efter de er fordrevet fra byen.

Erfaringerne fra især Ramadi viser at indsatsen for at befri Fallujah langt fra er slut, når de sidste IS krigere er fordrevet. Herefter begynder et enormt rydnings- og genopbygningsarbejde, ligesom man fortsat ser det foregå i Ramadi.

Flere offensiver i gang
Offensiven mod Fallujah er en del af en større indsats mod Islamisk Stat, som man ser foregå i øjeblikket. Man opnåede en stor succes, da byen Ramadi blev befriet i december 2015, noget som blev set som et stor tilbageslag for IS:
Fallujah er dermed seneste skridt i befrielsen af det vestlige Irak, en proces som man håber snart kan inkludere operationer mod Iraks næststørste by Mosul, som har været besat af IS siden juni 2014.

I Syrien ser man offensive operationer udført af kurdiske militsgrupper mod hvad IS har udråbt til at være deres hovedstad Raqqa. Disse operationer støttes af amerikanske specialstyrker, som er del af den større styrke af specialstyrker, som lander i landet i denne tid. For nogle dage siden kom der billeder frem af disse amerikanske specialstyrker, som hjælper kurderne. Billederne fremkaldte stor vrede hos de tyrkiske allierede, idet de amerikanske soldater havde iført sig kurdiske enhedsmærker på skuldrene. Noget som tyrkerne er meget kritiske overfor, da de ser det som meget provokerende at amerikanerne bærer enhedsmærker fra styrker som tyrkerne er i konflikt med.

Endnu et slag om Fallujah
Byen Fallujah har været hårdt ramt af kampe. Mens amerikanerne var i landet kæmpede de af to omgange i byen. Det andet slag, i december 2004, var det hårdeste. Her omringede amerikanske marinesoldater byen for at bekæmpe al Qaeda grupper, som havde overtaget byen.

De efterfølgende kampe var de hårdeste bykampe amerikanske soldater havde udkæmpet siden Vietnamkrigen. I løbet af kampene over næsten halvanden måned brugte marinesoldaterne over 5.500 155mm artillerigranater, affyrede 391 raketter og affyrede 93.000 skud fra maskingeværer. For de civile var det en katastrofe. Amerikanerne havde givet frit lejde til at civile kunne forlade byen, og søgte at undgå civile tab. Men efter kampene var slut var næsten en femtedel af byens bygninger ødelagt. Byen blev tilbageerobret for al Qaeda, men nu står byen altså endnu en gang overfor at være under belejring og angreb.

Ødelæggelserne fra bykampene som vil komme over den næste tid, vil altså ikke nødvendigvis være den største udfordring for de civile og irakiske myndigheder. Efterladte improviserede sprængladninger vil komme til at være en udfordring i mange måneder efter en befrielse. På den måde kan IS binde store mængder ressourcer i Fallujah, ressourcer som ellers kunne være brugt andre steder.

Ovenstående er baseret på en artikel skrevet af forsvarsanalytiker Philip Chr. Ulrich, som blev udgivet i seneste udgave af ”Counter-IED Report” under titlen: ”Civil-Military Cooperation Against ISIL: IEDs as a Challenge”: https://issuu.com/deltabusinessmedialimited/docs/counter-ied_report_spring-summer_20/88?e=6269486/35938821

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen