Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Overraskende benådninger på vej ud af døren

På fredag slutter Barack Obamas tid i det Hvide Hus. Tirsdag præsenterede han to overraskelser på vej ud af døren, da han nedsatte straffen for Chelsea Manning og benåedede tidligere general James Cartwright. Begge er ellers skyldige i lækage af hemmelig information. Obamas afgørelse er overraskende taget hans hidtidige hårde kurs overfor lækager taget i betragtning.

Tirsdag brød amerikanske medier nyheden om, at præsident Obama som en af sine sidste handlinger som præsident har valgt at nedsætte straffen for Chelsea Manning og benåde tidligere general James Cartwright. Diskussionen man har kunne se efterfølgende har været meget delt op mellem kritikere og støtter af afgørelsen.

Manning blev i 2010 idømt 35 års fængsel for at have lækket 750.000 hemmelige dokumenter til Wikileaks, som efterfølgende blev offentliggjort. Hun var menig i den amerikanske hær, da hun lækkede informationerne til Wikileaks.
General James Cartwright har erklæret sig skyldig i at have løjet overfor FBI, om hans kontakt til journalister som han fortalte om USA’s bekæmpelse af Irans atomprogram. På det tidspunkt var han general og viceformand for forsvarsstaben.
Præsident Obama har nu besluttet at benåde James Cartwright (der kommer dermed ikke dom i sagen) og nedsætte Mannings dom, således at hun løslades til sommer i stedet for i år 2045.
Forskellen på de to handlinger er at Obama hermed har fjernet dommen fra Cartwrights straffeattest, hvorimod Manning stadig vil være dømt for lækage, men skal altså ikke afsone resten af sin fængselsstraf.

Denne handling på vej ud af døren fra præsident Obama er meget overraskende set i lyset af den måde, som hans regering ellers er gået hårdt efter whistleblowers i de forgangne otte år.
Der har været hårde domme til tidligere CIA agenten, som har udtalt sig til journalister, og generelt har man haft hårde retningslinjer mod lækager i Obama-regeringen. Ligeledes var præsidenten også meget kritisk over militærets anvendelsen af lækager til medierne under de strategiske diskussioner om en ny vej frem i Afghanistan, som foregik i 2009. Der har altså hidtil ikke været meget tolerance overfor læk af informationer til medierne.

Ifølge anonyme kilder i det Hvide Hus er det de særlige omstændigheder omkring Chelsea Manning, som har været udslagsgivende for Obamas afgørelse.
Chelsea Manning er transkønnet, som har begyndt behandling for kønsskifte mens hun har siddet i fængsel. Hendes psykiske tilstand har været stærkt diskuteret, da hun har forsøgt selvmord to gange allerede, og hendes situation lod langt til at være i bedring. Hun var indsat i fængsel for mænd, og havde fået afvist at blive overført til et kvindefængsel. Derfor har forholdene været meget hårde for den 29-årige menig, som var indsat i militærfængslet ved Fort Leavenworth.
Derfor har der også været stor opmærksomhed om den unge soldat, og et tydeligt krav om løsladelse fra mange organisationer.

Nu skal man dog ikke få de store forhåbninger om en lignende handling overfor Edward Snowden. Den føromtalte kilde fra det Hvide Hus udtaler til CNN, at der er stor forskel på de to sager, så der skabes ikke præcedens ved at nedsætte Mannings straf. Argumentet er at Manning blev i USA og tog ansvar for sin handling, og i sidste ende erklærede sig skyldig. Kilden siger, at Snowden modsat Manning valgte at flygte fra USA, og dermed ikke tog direkte ansvar for sin handling, men søgte at undgå retfærdighed.

Reaktionerne fra republikanere i Kongressen har været forudsigelige, da flere har udtrykt forargelse over Obamas handling, og kritiserer hvad de ser som endnu et svaghedstegn fra Obama. Det er også ifølge CNN klart, at beslutningen om at nedsætte Mannings straf blev taget trods protester fra forsvarsminister Ashton Carter, og der er også kritiske røster fra de amerikanske efterretningstjenester. Samtidig kan man også se i kommentarfelterne i diverse Facebook grupper for veteraner, at der er udbredt kritik af beslutningen.

Et yderligere interessant aspekt af denne sag bliver hvordan Wikileaks stifter Julian Assange vil reagere nu. Han har nemlig tidligere udtalt, at han vil lade sig udlevere til USA, hvis man lod Chelsea Manning gå. Det interessante bliver nu, hvad reaktionen fra Assange bliver på den nyeste udvikling.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen