Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Fem år med Obama

Præsidenten har smidt fløjlshandskerne

Budskabet i præsident Obamas ’State of the Union’-tale i nat dansk tid var klart: Hvis ikke Kongressen vil samarbejde, så vil han ikke tøve med selv at bruge sine præsidentielle beføjelser til at få lovgivning igennem det kommende år.

Det var en kampklar præsident Obama, der natten til onsdag dansk tid holdt den årlige ’State Of The Union’-tale på Capitol Hill. For præsidentens tålmodighed med Kongressen, eller nærmere bestemt med Republikanerne i Repræsentanternes Hus er ved at være brugt op. Siden midtvejsvalget i 2010 har dysfunktionaliteten præget Washington D.C. og antallet af love, der er blevet godkendt af begge kamre i Kongressen, er historisk lavt.
Men det stopper her, hvis det står til præsident Obama. I hvert fald var budskabet krystalklart, da han fra talerstolen gjorde det klart, at såfremt Kongressen ikke havde i sinde at lægge stridsøksen tilbage på hylden og indgå en eller anden form for konstruktivt samarbejde, ja, så ville præsidenten ikke længere tøve med at bruge sine præsidentielle beføjelser til at få lovgivning igennem det kommende år.
For Obama vil noget med 2014. Og han har ikke tænkt sig at lade Kongressen forhindre det. Han vil have hævet mindstelønnen, han vil have gennemført en immigrationsreform, han vil have strammet våbenloven og han vil have lukket Guantanamo. Blot for at nævne et par eksempler.
Det vil kræve Kongressens hjælp, men såfremt den ikke er til at få, så vil Obama ikke tøve med trumfe lovgivning igennem på alle tænkelige måder uden om Kongressen.

En af de bedre taler
Det var absolut en af Obamas bedre ’State Of The Union’-taler. Som sædvanlig var den flot udført, retorisk stilsikker og alle de ting, der forventes af en Obama-tale. Men grunden til, at denne tale var bedre end så mange af de andre, Obama hidtil har holdt er, at det var tydeligt, at Obama ikke frivilligt havde tænkt sig at sætte sig i sofaen og acceptere rollen som ’lame duck’. Og da slet ikke, fordi Kongressen ikke kan finde ud af at samarbejde.
Talen signalerede tydeligt, at Obama ikke bare vil tælle på knapper og vente på, at hans tid som præsident slutter om knap tre år. Det var svært ikke at tænke, at Obama var lige på nippet til at hæve stemmen og fastslå: ’I will not give up without a fight!’ Og netop det faktum var med til at gøre talen stærk. For det klæder Obama at signalere, at han brænder for sagen. At han vil noget med sin magt, mere end bare have den.
Samtidig gjorde Obama en anden klog ting i talen, nemlig minde amerikanerne om, at USA anno 2014 står stærkere end det USA han overtog efter George W. Bush i 2009. Ved en lang række konkrete eksempler illustrerede han, hvad hans administration havde udrettet de forgangne fem år og hvorfor han var stolt af det. I en tid, hvor hans popularitet i befolkningen er lav, giver det god mening at minde vælgerne om, at det måske ikke har været helt så skidt endda. Om de så er enige, er en anden sag. Men det er klogt af Obama at gøre forsøget.

Præsidenten har smidt fløjlshandskerne
Hvorvidt Obamas opsang til Kongressen vil have den store effekt er tvivlsomt. Indtil videre er der ikke meget der tyder på, at Republikanerne pludselig skulle føle den store trang til bilateralt samarbejde. Især ikke set i det lys, at midtvejsvalget i november kommer stadig tættere på. For med Tea Party bevægelsens strategi om at angribe de moderate republikanere, der måtte finde på at samarbejde med Demokraterne, så er det tvivlsomt, om der er ret mange, der har modet til at trodse te-selskabet.
Med ’State Of The Union’-opsangen, har Obama for alvor skudt det politiske 2014 i gang. Et år, der ifølge præsidenten, skal rumme store politiske resultater. Med eller uden Kongressens hjælp. Om det lykkes, og om det bliver med eller uden Kongressens hjælp, har vi til gode at se. En ting står dog klart efter nattens tale: Præsidenten har smidt fløjlshandskerne.

Læs mere om Obamas første fem år ved magten i antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’ der netop er udkommet på Forlaget Rosenkilde & Bahnhof.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen