Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

“Russerne vil prøve at hacke vores valg igen, men vi er stærkere nu end i 2016”

I fire år var Michael Chertoff minister for indenlandsk sikkerhed i USA. Han var desuden en af mændene bag den meget omstridte Patriot Act, der blev vedtaget i kølvandet på 9/11. I dette interview med Kongressen.com fortæller han om risikoen for at Rusland vil prøve at hacke fremtidige amerikansk valg og hvordan man kan bekæmpe det

Det er ikke et spørgsmål om hvis, men om hvordan og i hvilket omfang, at Rusland vil prøve at hacke de kommende amerikanske valg i 2018 og 2020. Derfor er det også nødvendigt at tage alle tænkelige forholdsregler, så det ikke lykkes på samme måde som det gjorde ved præsident valget i 2016.
Manden bag den noget dystre analyse er Michael Chertoff. En mand, for hvem spørgsmålet om national sikkerhed har været et centralt omdrejningspunkt gennem årtier. I 2001 var han således en af folkene bag den omstridte Patriot Act, der blev vedtaget i kølvandet på terrorangrebene i New York og Washington D.C. den 11. september. Og fra 2005-2009 havde han jobbet som Secretary of Homeland Security under præsident George W. Bush.
Og der er al mulig grund til at være oppe på tæerne over for russerne, hvad angår cybersikkerhed, understreger Chertoff. For ønsket om at hacke det amerikanske præsidentvalg i 2016 lykkedes for russerne, og derfor er der ingen grund til at antage andet end at de vil gøre forsøget igen både ved efterårets midtvejsvalg og ved præsidentvalget i 2020.
I dette interview med Kongressen.com fortæller Chertoff om den russiske hackertrussel, cybersikkerhed og den svære balance mellem frihed og sikkerhed.

Hvordan finder man balancen i 2018 mellem at bevare borgernes frihedsrettigheder og samtidig beskytte dem imod diverse cyberangreb?
“For at have frihed er man også nødt til at have sikkerhed. Jeg synes, vi er blevet bedre til det, men jeg er ikke sikker på, at vi er helt der, hvor vi skal være. Nøglen til at finde en måde at sikre vores netværk så det ikke går for langt, er ikke fundet endnu.”

Hvor afgørende er det med regulativer hvad angår cybersikkerhed?
“Det er afgørende at vi får lavet en it-struktur som er sikker og som samtidig også er noget, vi kan have tillid til i forbindelse med valghandlinger. Og som ikke kan hackes. Det er en stor udfordring. På samme måde som det er at finde en balance mellem at beskytte os selv mod alt det fake news der kommer udefra for at vildlede befolkningen og så ytringsfriheden på den anden side. Den balance skal vi finde.”

Vi ved at russerne vil prøve at blande sig i valghandlingerne både i 2018 og 2020. Hvor stor ser du risikoen for at det vil lykkes for dem?
“De vil uden tvivl prøve. Blandt andet ved at fabrikere falske historier, som de vil sende i omløb for at skabe usikkerhed og forvirring. De vil uden tvivl også forsøge at teste vores valg infrastruktur igen. Den gode nyhed er, at Department of Homeland Security har arbejdet hårdt over hele USA for at skabe et endnu stærkere beredskab for at forhindre at det sker igen. Så vi har taget nogle vigtige skridt i den rigtige retning og står bedre rustet end ved det foregående valg.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen