Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

BRIK-panel

Stærke Kina gør kur til skræmte Indien

Kinas nye ledelse er ved at markere sin nye linje og da udenrigsministerens første besøg gik til naboen Indien, tyder det på, at Indien bliver skubbet op på den kinesiske agenda og snakken om et kinesisk-indisk væksttog klinger godt i Beijing

BRIK-PANEL: Søges: Nye venner. Hvem skal være Kinas nye bedste venner, og hvilke stater holder Beijing særligt godt øje med i disse år. Med en ny ledelse i Beijing er der ingen tvivl om, at ledere rundt om i verden har et falkeøje på, hvad kineserne foretager sig, og om der sker nogen ændringer i forhold til under Hu og Wens harmoniske samfund, som den tidligere regering døbte sin politiske linje.

Det er for længst blevet tydeligt, at Kina er vokset fra sine mangeårige bedste venner Nordkorea og Cuba. Man tager sig selvfølgelig stadig af den skøre fætter fra Pyongyang, men han er ved at blive et pinligt påhæng, og hvis han ikke boede lige ved siden af, og hvis ikke de havde været venner så længe, og far Mao havde været så tæt med dem, så ville Kina helt ærligt helst slippe for al den uproduktive raslen med atomvåbnene og en retorik der minder Kina om sin egen mindre flatterende fortid.

Første tur til udlandet
Kina har allerede fundet masser af smarte rige venner, udenfor den kommunistisk klub, men med en ny styrmand i Beijing er det spændene, hvem Xi Jinping og det nye Kina helst vil lege med. Det fik vi måske et lille indblik i da Kinas nye udenrigsminister Li Keqiang den 20. maj tog på sin første udlandstur, en tur der gik til Delhi, Indien.

I en tid hvor USA prøver at forbedre sine diplomatiske bånd med alle Kinas naboer og på den måde ser ud til at lægge en ring af USA-venlige lande omkring Kina med sin politik Asia Pivot politik, er det naturligt, at Kina også kigger lidt på sine nabolande. Derfor var det også en naturlig reaktion besøgte den næsten lige så folkerige nabo Indien.

Vil ikke kun samle Mac Books
Indien og Kina har gennem mange år kæmpet om vestens gunst og det privilegium, det er at bygge amerikanske biler eller sy tøj for H&M. Sådan er det til dels stadigt, men både i Kina og Indien er økonomien boomet og aspirationerne rækker i dag til langt mere end at samle de maskiner dygtigere mennesker i Silicon Valley har udviklet. I dag ligger de økonomiske kraftcentrer i byer som Shanghai og Mumbai og begge lande er med helt forrest i den teknologiske udvikling.

Derfor er det også med tanke på, at et tættere samarbejde vil kunne skabe et virkeligt kraftigt vækstlokomotiv på tværs af Asien. En vækstblok som også ville kunne hjælpe begge lande til at få fuld damp på igen. Efter der de senere år har vist sig lidt afmatning i deres økonomiske himmelfart.

Lige nu er Kina allerede Indiens største handelspartner, men i 2012 faldt handlen mellem de to lande fra 74 milliarder dollars til 66 milliarder dollars og så er det nok også værd at nævne, at langt størstedelen er salg fra Kina til Indien, men Kina ikke importerer så meget den anden vej. Derfor er det vigtigt at der bliver sat fut i handlen så de to kæmper begge kan nyde godt af hinanden. Som en del af Li Keqiangs møde nedsatte man et mål for, at i år 2015 skal de to lande handle for over 100 milliarder dollars årligt.

Historisk et dårligt forhold
Det er dog langt fra alt der er fryd og gammen. Kina og Indien har de senere år haft flere grænse stridigheder mellem kinesiske Tibet og den indiske stat Arunathal Pradesh. Generelt set interesserer Kina sig faktisk ikke så meget Indien. Man har set Indien som en konkurrent som tilbyder meget af det samme so Kina gør, men som slet ikke kan præstere den samme struktur og orden på sagerne.

Inderne lader til at gå mere op i hvad der sker i Kina. Ikke mindst på grund af naboens vokseværk, men inderne er også meget nervøse over kinesiske planer om at bygge flere dæmninger i Tibet, som skal opdæmme Brahmaputra floden. Et projekt der vil kunne levere vedvarende energi til Kina, men som vil have store konsekvenser for store dele af Indien.

Indere bange for Kina
Virkeligheden er også, at en stor del af Indiens befolkning faktisk er decideret bange for Kina, og den magt kineserne har fået i verden, og det ønske kineserne tilsyneladende har om at dominere asien.

Det er i hvert fald det indtryk man kan få, efter at kigge på en rapport fra i år af den australske tænketank The Lowy Institute.

En rundspørge viser nemlig, at hele 83 procent af inderne ser Kina som en stor trussel mod Indien. Det er der flere forskellige årsager til. Ikke mindst at Kina har atomvåben, konkurrencen om ressourcer fra tredjeverdens lande og Kinas anstrengelser for at forbedre sine forhold til lande i regionen ved det Indiske ocean og endeligt Kina og Indiens grænsestridigheder.

Indien vil både svække og styrke Kina
Faktisk så mener hele 65 procent af inderne, at Indien skal samarbejde med andre lande om at mindske Kinas indflydelse. Til gengæld mener lige så mange også, at Indien skal samarbejde med Kina og indtage en ledende rolle i verden og to tredje dele af inderne ønsker faktisk, at man styrker båndet til Kina.

Derfor er det også et meget splittet Indien, der prøver at agerer bedst i skyggen af sin buldrende Kinesiske nabo. En nabo, der både kan være nøglen til at Indien fortsætter sin opadgående spiral. Men også en nabo som er militært overlegen og i kraft af sin kontrol over Himalaya bjergene bogstavligt talt kan lukke for vandet.

Kina duellere med USA
Fra Beijings side anerkender man naturligvis potentialet i at gøre Indien til en større handelspartner, ligesom man også er nødt til at komme ud med lidt af en charmeoffensiv for ikke lige pludseligt at blive fanget inden for den omvendte kinesiske mur af USA venlige lande, som Obama er ved at samle rundt om Kina.

Derfor rammer Inderne også helt plet, når de både vil svække og styrke Kina. Sagen er nemlig at Kina er en uundværlig handelspartner for Indien og uden tvivl den partner, der for alvor kan sætte yderligere gang i den Indiske økonomi.

På den anden side vil et stærkt Kina også kunne kue Indien i forhold til deres stridigheder og magtspillet i asien. Derfor kan der også være et vist rationale for Indien i at pleje sit forhold til USA og deltage i den slange Washington prøver at ligge omkring Kina. En slange bestående af lande, der gerne vil holde Kina ned, men som underdanigt danser hver gang pengemændene fra Shanghai hiver checkhæftet frem og fløjter den melodi, der ser så godt ud når landets BNP skal regnes ud.

Jonas Løvschall-Wedel er uddannet cand.public fra Syddansk Universitet og UTS Sydney med kinesiske forhold som speciale. Har desuden en bachelorgrad i kinesiske studier fra Aarhus Universitet. Han har tidligere boet, studeret og arbejdet i Kina og Australien og blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, ‘Glimt Af Amerika’ og senest ‘Den Amerikanske Drøm’. Dækker fast forholdet mellem USA og Kina for Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen