Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trump lover flere penge til militæret

Donald Trump har præsenteret overskrifterne på sit statsbudget for 2018. Udmeldingerne lever op til valgløfterne og skærer på, hvad der ses som overflødige poster i statsbudgettet og tilføre midlerne til forsvarsbudgettet. Det er dårligt nyt for USA’s klimapolitik og civile diplomati. Forslaget blev dog med det samme kritiseret af en lang række pensionerede officerer.

Det amerikanske militær har i en længere årrække været ramt af nedskæringer og lofter for hvor meget forsvarsbudgettet måtte være på.
Sidste år gav Obama-regeringen et lille løft til forsvarsbudgettet på ca. 0,4 % med flere penge til afskrækkelse af Rusland og udvikling af nye våbensystemer.

Forslaget fra Det Hvide Hus er nu en, ifølge Reuters, 9,2 % stigning på forsvarsbudgettet, en stigning som skal finansieres ved bl.a. at skære på udviklingsbistand og klimaområdet. Konkret lægges der op til at tilføre $54 milliarder til forsvarsbudgettet i 2018, penge som altså er fundet på de andre områder.

Disse penge skal bruges til at begynde at indfri Trumps løfter om et større militær, et løfte som han kom med gentagende gange under valgkampen. Alle amerikanske værn skal udbygges for at understøtte amerikansk dominans, og for at understrege overfor potentielle modstandere at USA’s militære overlegenhed er uindskrænket. Et godt eksempel på denne lovede oprustning er Trumps løfte, om at den amerikanske flåde skal udbygges til 350 krigsskibe – en kraftig forøgelse fra de omkring 270 man har i øjeblikket. Derudover vil han tilføre ca. 60.000 ekstra soldater til hæren, og 10.000 soldater til marinekorpset.

Som faste læsere af mine nørdede artikler vil vide, så er der to dele af det amerikanske forsvarsbudget: et basisbudget og et budget til oversøiske missioner. Det er altså basisbudgettet som Trump vil forøge, således at det ender på $603 mia. Det meget omdiskuterede budget til oversøiske missioner ved vi endnu ikke noget om. Præsident Obama og demokraterne har i mange år været kritiske overfor budgettet til oversøiske missioner, da de mener det giver en mulighed for skjulte stigninger på forsvarsbudgettet.

Flere penge til militæret – det burde da give anledning til begejstring i det Republikanske parti. Men ikke helt. Senator John McCain som efterhånden er blevet en af de skarpeste kritikere af præsident Trump, var hurtigt ude og kritisere budgettet. Det er simpelthen for uambitiøst. Ifølge netmediet Defense News så lægger McCain i stedet op til et basisbudget på $640 mia. På den anden side står demokraterne og er meget kritiske overfor de foreslåede nedskæringer på civile områder som klima og diplomatiske redskaber som udviklingsbistand.

Netop forslaget om nedskæringer på ”foreign aid” har også ledt til en advarsel fra 120 pensionerede fire- og tre-stjernede generaler og admiraler. De sendte i går et brev til de demokratiske og republikanske ledere i Kongressen, og advarede mod nedskæringer på de områder. De mener ikke at nedskæringer på ”foreign aid” og en tilsvarende forøgelse af forsvarsbudgettet er den rette vej at gå: ”As Secretary James Mattis said while Commander of U.S. Central Command, “If you don’t fully fund the State Department, then I need to buy more ammunition.” The military will lead the fight against terrorism on the battlefield, but it needs strong civilian partners in the battle against the drivers of extremism– lack of opportunity, insecurity, injustice, and hopelessness […] We urge you to ensure that resources for the International Affairs Budget keep pace with the growing global threats and opportunities we face. Now is not the time to retreat.”

Der er 120 pensionerede officerer, som har skrevet under på brevet. Blandt dem var:

-General Keith B. Alexander, USA (Ret.) Director, National Security Agency
-General John R. Allen, USMC (Ret.) Commander, NATO International Security Force
-General George W. Casey, Jr., USA (Ret.) Chief of Staff of the United States Army
-General Peter W. Chiarelli, USA (Ret.) Vice Chief of Staff, U.S. Army
-General James T. Conway, USMC (Ret.) Commandant, U.S. Marine Corps
-Admiral William J. Fallon, USN (Ret.) Commander, U.S. Central Command
-Admiral Jonathan W. Greenert, USN (Ret.) Chief of Naval Operations
-General Michael V. Hayden, USAF (Ret.) Director, Central Intelligence Agency (CIA)
-General David D. McKiernan, USA (Ret.) Commander, ISAF i Afghanistan
-Admiral Eric T. Olson, USN (Ret.) Commander, U.S. Special Operation Command
-General David H. Petraeus, USA (Ret.) Director, CIA; Commander, Coalition Forces in -Afghanistan and Iraq
-General Henry H. Shelton, USA (Ret.) Chairman, Joint Chiefs of Staff
-Admiral James G. Stavridis, USN (Ret.) NATO Supreme Allied Commander, Europe

Listen inkluderer altså navnene på en lang række af de mest indflydelsesrige officerer siden slutningen af 1990’erne, og ledende skikkelser i krigene i Irak og Afghanistan. Erfaringerne fra mere end et årtis krig i de to lande, og den bredere krig mod terror, har lært dem at det militære redskab ikke er nok til at sejre, og derfor advarer de mod de foreslåede nedskæringer.

Så selv om det kan lyde, som et republikansk drømmeprojekt, så kan det alligevel godt gå hen og blive besværligt for Donald Trump at få sit forslag igennem. Men nu kan forhandlingerne gå i gang, en disciplin som Donald Trump ifølge eget udsagn holder meget af.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen