Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Trump og Clinton krydsede sikkerhedspolitiske klinger

I nat dansk tid løb det første ”Commander-in-Chief Forum” nogensinde af stablen. Ved arrangementet blev de to kandidater stillet spørgsmål om national sikkerhed og veteranpolitik. Kort sagt skulle det give en indblik i den politik som enten Hillary Clinton eller Donald Trump vil føre, når en af dem bliver den næste Commander-in-Chief for verdens mægtigste militær.

Natten til torsdag dansk tid var de to præsidentkandidater skiftevis på scenen ved et arrangement om bord på museumsskibet USS Intrepid i New York. Det er første gang at man forsøger sig med et ”Commander-in-Chief Forum”, inden de to kandidater rigtigt tørner sammen i debatterne op til valget i november. Arrangementet i nat foregik ved at de to kandidater enkeltvis var på scenen, og her blev de så stillet spørgsmål om national sikkerhed og veteranpolitik. Det hele var stablet på benene af veteranorganisationen ”Iraq and Afghanistan Veterans of America” og tv-stationerne NBC og MSNBC. Det klare formål med arrangementet var at give vælgerne et klart billede af den politik, som de to vil føre som præsident, og dermed øverstbefalende for verdens mægtigste militær. Ifølge den amerikanske forfatning er USA’s præsident nemlig øverst i det militære hierarki, og har i vid udstrækning fuld råderet over militæret. Derfor er mange veteraner og tjenestegørende i militæret meget interesserede i hvilken politik de kan forvente efter januar.

Arrangementet om bord på det nu pensionerede hangarskib, kom efter et par dages opvarmning hvor de to kandidater tydeligt har markeret sig omkring sikkerhedspolitik, med bl.a. løfter om større fokus på behandling og støtte til veteraner. Der skulle helt klart lefles for den meget betydningsfulde gruppe – veteraner.

Nattens arrangement
Clinton var den første hos studieværten Matt Lauer, og her kom spørgsmålet om den tidligere udenrigsministers brug af en privat e-mail server en stor rolle. Publikum som kun bestod af veteraner var meget interesserede i, hvorfor Clinton mente, at hendes brug af en privat e-mail server ikke diskvalificerede hende som ny Commander-in-Chief. Mange veteraner og tjenestegørende militærfolk er nemlig meget kritiske overfor den praksis, fordi hvis de havde gjort det i deres virke, så havde det medført kriminel efterforskning – hvorfor ikke for Clinton? Det vil de gerne have svar på. Her beklagede Clinton tydeligt sin praksis, men mente selvfølgelig ikke at det diskvalificerede hende.
For Trump var spørgsmålene særligt rettet mod hans plan for kampen mod Islamisk Stat. Hidtil har Trump givet meget forskellige udmeldinger om sin plan. I første omgang har han udtalt at han vidste mere om Islamisk Stat end generalerne i Pentagon, men senest har han sagt, at han vil beordre generalerne til udarbejde en plan indenfor hans første måned i det Hvide Hus.

Dog fortsatte han sin skarpe kritik af den øverste militære ledelse, ved ikke at ville afvise at ville fyre militære topledere. Årsagen til det er, at han mener at de militære ledere er gjort irrelevante af Obama-regeringen. Dermed er der lagt i kakkelovnen, hvis Trump ender med at vinde den 8. november. Men trods de mange spørgsmål om kampen mod Islamisk Stat, så gik Trump ikke i nærmere detaljer om hvad planen går ud på.

Generelt ses de to kandidater som værende i defensiven. Som magasinet Politico pointerer, så brugte Clinton en tredjedel af tiden på at forsvare sin e-mail praksis, og Trump brugte tid på at afværge spørgsmål om sin plan for kampen mod Islamisk Stat.

Da det ikke var en direkte debat mellem de to kandidater, så er det svært at tale om en vinder og en taber mellem de to. Men aftenens helt store taber generelt må siges at være moderator Matt Lauer. Han er blevet udsat for massiv kritik i medierne efterfølgende. Han brugte utrolig lang tid på at diskutere Clintons e-mail sag, og han undlod at modsige Trump da han sagde, at han konsekvent havde været imod invasionen af Irak i 2003. Der er dog senere kommet et citat frem fra 2002, hvor Trump udtrykte støtte til at USA stod overfor at invadere Irak.

Lauers spørgestil og kandidaternes undvigende svar betød, at der egentlig ikke kom det store ud af arrangementet i nat. Initiativet fra Iraq and Afghanistan Veterans of America er ellers utrolig relevant med de mange udfordringer, som USA står overfor på den internationale scene. Nu bliver det store spørgsmål så hvordan det kommer til at gå ved den første debat mellem de to kandidater den 26. september.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen