Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Uncle Joe på tyrkisk brandsluknings visit

Den amerikanske vicepræsident er på besøg i Tyrkiet i dag. Opgaven er klar: Damage control. Forholdet mellem de to lande er iskoldt, fordi amerikanerne ikke bare vil udlevere Fethullah Güllen, som har fået skylden af Erdogan-regeringen for sommerens kupforsøg. Det er bare én af de ting som generer Tyrkiet, og som får dem til at lave tilnærmelser til Rusland. Man skal dog nok ikke regne med at Tyrkiet ender med at være bedre venner med Rusland end USA.

Vicepræsident Joe Biden er en sværvægter i amerikansk udenrigspolitik, og derfor er han nu sendt til Tyrkiet for at hjælpe på forholdet mellem de to lande. Forholdet er iskoldt i øjeblikket som følge at USA fastholder at det ikke er en politisk beslutning, at man ikke bare vil udlevere Fethullah Güllen, som har fået skylden for at stå bag kupforsøget i juli.

Fordi forholdet er forholdsvis dårligt, og den tyrkiske præsident tidligere på måneden var på besøg hos Vladimir Putin, så har amerikanerne haft begrænsede muligheder for hvem man ville sende. Enten præsident Obama selv, Biden eller udenrigsminister John Kerry. Præsident Obama er på ferie i øjeblikket og derfor har man sendt hans nummer to – Joe Biden.

USA’s manglende udlevering af Güllen har været den berømte dråbe, som fik bægeret til at flyde over for Erdogan-regeringen i forholdet til USA. For det tætte samarbejde mellem USA og kurdiske grupper i det nordlige Irak og Syrien har også givet grund til irritation i Ankara. Samarbejdet med kurderne er nødvendigt for USA, da de kurdiske grupper har været de mest effektive samarbejdspartnere i kampen mod Islamisk Stat. Derfor har amerikanerne måtte forlade sig meget på kurderne og givet både våben og træning til de kurdiske grupper. Det ser tyrkerne med skepsis på, for de er bange for at kurderne vil benytte lejligheden til at vinde en større grad af selvstændighed.

På grund af det dårlige forhold til USA har man set den tyrkiske præsident Recep Erdogan på besøg hos Vladimir Putin, og senest i weekenden udtalte en tyrkisk embedsmand, at man da ikke kunne afvise at Rusland kunne få lov at bruge Incirlik-basen til at bombe mål i Syrien. Det er samme base som amerikanske og danske fly bruger.

Bidens opgave i dag er at gyde olie på vandene, og prøve at få landene til at nærme sig hinanden igen. Som TV2’s mellemøstkorrespondent Steffen Jensen sagde i et interview med TV2 News, så er meget af Erdogans kritiske retorik mod USA mest til glæde for den tyrkiske befolkning, og man skal ikke frygte et endegyldigt brud i forholdet. Til det har Tyrkiet for mange interesser i at blive i folden hos NATO og med USA som sin primære ven – ikke Rusland.

Det lader da også til at USA og Tyrkiet i en hvis grad har fundet hinanden, da Reuters her til morgen kunne fortælle at tyrkiske styrker støttet af amerikanske kampfly er rykket ind i Syrien for at rydde områder kontrolleret af Islamisk Stat.

Man kan mistænke at amerikanerne har lovet at yde militær støtte til tyrkerne for at landet kan lette trykket ved grænsen til Syrien, og skabe en bufferzone. En sådan zone har længe været ønsket af Tyrkiet, som støttede idéen da den blev diskuteret i den amerikanske regering tilbage da præsident Obama skulle overveje muligheder for at følge op på sin berømte (eller berygtede) ”røde linje”. DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård vurderer overfor DR, at årsagen også er at sikre at kurderne ikke kan rykke længere frem og vinde territorium.

En sådan amerikansk støtte til de tyrkiske operationer kunne være en gulerod fra amerikansk side til tyrkerne.
Der er stadig lang vej for at genetablere et godt forhold mellem de to lande, men gennem forskellige mere eller mindre beregnende aftaler, så er det muligt at Tyrkiet kan få afhjulpet nogle af sine betænkeligheder, samtidig med at USA beholder en strategisk partner i en region, hvor man traditionelt savner venner.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen