Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

USA, NATO og det genfundne partnerskab

Der var udbredt ængstelighed i Europa tilbage i 2012, da den amerikanske administration lagde op til et mindre fokus på Europa og i højere grad fokus mod Asien. Siden har verdenssituationen ændret sig, og USA har genfundet en del af glæden ved NATO. Særligt topmødet i Wales tilbage i 2014 viste det genfundne partnerskab, som mange havde bange anelser for i 2012.

Der gik gys gennem flere europæiske hovedstæder tilbage i januar 2012, da Obama-administrationen udgav sit nyeste strategidokument. I det lagde amerikanerne op til, at Europa skulle spille en mindre fremtrædende rolle i amerikansk sikkerheds- og udenrigspolitik, end regionen havde gjort siden afslutningen af Anden Verdenskrig. Hvad ville det betyde for det transatlantiske sammenhold? Hvad ville det betyde for NATO?

Netop NATO har siden ageret arena for et genfundet transatlantisk partnerskab, hvor gamle allianceforhold fortsat spiller en stor rolle i medlemslandenes sikkerhedspolitiske verdensbillede. NATO’s centrale sikkerhedspolitiske rolle er bestemt ikke blevet mindre efter Brexit, og udviklingen i international politik, og alliancens håndtering af denne, vil dominere topmødet i Warszawa.

Wales understregede NATO’s relevans
Den sikkerhedspolitiske udvikling blev sådan, at Obamas store planer ikke blev til noget, et emne som flere gange er blevet beskrevet her på Kongressen.com. I stedet stod man i 2014 i en situation, hvor de transatlantiske relationer igen blev meget vigtige for USA, men også understregede europæernes behov for fortsat amerikansk hjælp.

Topmødet i Wales i 2014 er det bedste eksempel på hvordan begge sider af det transatlantiske forhold genfandt hinanden, og NATO’s fortsatte relevans. To emner kom nemlig til at dominere agendaen.

Ruslands annektering af Krim-halvøen gav anledning til fornyet fokus på NATO’s østlige flanke, og siden har Alliancen arbejdet intenst på at lave øvelser, udstationeringer og på mange andre måde vist solidaritet med de østeuropæiske allierede, som føler sig truet af Rusland. Her spillede USA en central rolle, da amerikanske kampfly og landstyrker hurtigt blev sendt til Europa for at sende et klart signal til Rusland.

For amerikanerne viste Alliancen i 2014 igen sin relevans af en anden årsag. Islamisk Stats invasion af Irak og de store erobringer som fulgte efter, gav anledning til at en amerikansk intervention.
Her brugte USA netop rammerne i NATO Alliancen og topmødet i Wales som fundament for dannelsen af en koalition af lande, som sammen med USA kunne indlede operationer mod IS. På den måde fortsatte NATO og de europæiske allierede med at danne grundstammen i amerikansk koalitionsdannelse, og bekræftede vigtigheden af alliancen på den anden side af Atlanten.

Brexit gør NATO endnu vigtigere
Når lederne fra NATO’s medlemslande mødes den 8. og 9. juli i Warszawa, vil det være til et topmøde som endnu en gang bekræfter Alliancens fortsatte relevans i en usikker verden – lige som topmødet i Wales gjorde.

Der er nemlig rigeligt med udfordringer for NATO’s medlemslande at tage fat på, og derfor er det så vigtigt med den transatlantiske alliance.

Man er fortsat nødt til at stå sammen og afskrække Rusland, noget som er blevet sværere i forhold til at fastholde sanktionerne mod den østlige nabo, efter den britiske afstemning om medlemskab af EU. Den udfordring skal man finde en måde at håndtere.
Brexit præsenterer nemlig udfordringer for den kollektive sikkerhed i Europa.

Man skal sikre et fælles fodslag i spørgsmålet om Rusland, og finde ud af at overvinde den usikkerhed, som er fulgt med den britiske afstemning. Samtidig skal man forholde sig til udfordringen fra Islamisk Stat, og de flygtninge som stadig kommer fra Syrien og Irak, som konsekvens af kampene i de to lande. Disse udfordringer er NATO fortsat et godt forum at bruge som udgangspunkt for diskussioner, nu hvor EU er nødt til at forholde sig til et britisk exit. NATO er altså det sikkerhedspolitiske forum, hvor man kan diskutere de mange sikkerhedspolitiske udfordringer for Europa, mens EU finder sine ben. For som Henrik Breitenbauch fra Københavns Universitets Center for Militære Studier mandag skrev for Børsen: ”Et EU uden UK betyder, at den utopiske drøm om EU som sikkerhedspolitisk alternativ til Nato er endegyldigt bristet.”

Der er altså udfordringer nok for lederne af NATO landene at diskutere i Warszawa, og det hele vil blive krydret med en fortsat amerikansk irritation over de europæiske landes lave forsvarsbudgetter, og nu altså også et uroligt EU.
Men til at diskutere disse udfordringer er NATO igen blevet bekræftet som værende en central og relevant organisation, baseret på et stabilt transatlantisk forhold.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen