Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Bernies aften i Iowa

Både Hillary Clinton og Bernie Sanders kunne slutte aftenen som vindere efter en neglebidende start på valget. Kongressen.com var på plads i Iowa, da stemmerne efter et tæt demokratisk valg var talt op

IOWA: ”Det står fuldstændig lige.” Sådan lyder nogle af de første ord fra Bernie Sanders på valgaftenen i Iowa. Han står på talerstolen badet i spotlys og jublende tilråb fra de mange fans, som er kommet til hans fest på et hotel i Des Moines. ”Vi elsker dig, Bernie,” råber folk op til ham.

Målingerne op til valgdagen har tydet på, at der ville være meget tæt løb mellem Bernie Sanders og Hillary Clinton. Den forudsigelse viste sig altså at holde stik, for det har været vanvittigt tæt og er det stadig efter første stemmeoptælling. 49,82 procent til Clinton og 49,61 procent til Sanders.

Til Hillary Clintons valgfest et andet sted i Des Moines bliver Clinton modtaget med klapsalver, som var hun aftenens vinder. Men trods feststemningen i lokalet på Drake University, så anerkender Clintons støtter, at det blev så tæt. ”Det er to gode kandidater. Det er blot et spørgsmål om præferencer. Jeg havde forventet, at det ville blive tæt,” siger Jan Renee, en høj kvinde med gråt pagehår og briller. Hun har selv stemt på Hillary Clinton, fordi hun er kvinde og har mere erfaring. Men Jan taler alligevel rosende om modkandidaten.

I Sanders-lejren er tonen mindre forsonende. ”Hvis Hillary bliver Demokraternes endelige kandidat, så bliver jeg knust,” lyder det fra Michael Henninger, som deltager i Sanders’ valgfest. Han mener, at Clinton vil være som at tage et skridt baglæns. Det samme siger Miranda Christensen og Kristi Schwietz, der begge er 18 år og førstegangsvælgere. De to studerende fortæller, at de slet ikke stoler på Clinton. De er ligesom mange andre unge ret begejstrede for Bernie Sanders og de fremhæver, at han står ved sine holdninger og altid har kæmpet for de samme mærkesager.

Og det er især unge førstegangsvælgere, som Miranda og Kristi, der bakker Sanders op, mens Hillary Clinton generelt tiltrækker de mere erfarne vælgere, som har deltaget i et caucus før. Derfor har vurderingen været, at jo flere borgere der mødte op for at stemme des bedre for Sanders. Så aftenens test her i Iowa var at se, om de unge ikke bare siger, at de støtter Sanders – men om de rent faktisk kom ud for at stemme. Den test bestod de unge tilsyneladende, da valgstederne melder om høj valgdeltagelse.

Selv om der ikke officielt er kåret en vinder, kan aftenen godt betegnes som en sejr til Sanders, fordi han nu har bevist, at han kan give Clinton kamp til stregen bogstavligt talt. Han vil sandsynligvis indkassere flere pengedonationer efter det flotte resultat. Han får også fortalt sin vinderfortælling i medierne, og det kan være selvforstærkende, idet mange vælgere gerne vil stemme på en vinder.

Samtidig kan Hillary Clinton også ses som en vinder. Hun kunne trods alt ånde lettet op, fordi det ikke blev en gentagelse af Iowa 2008, hvor den dengang ukendte senator Barack Obama kom ind fra højre og vandt stort i Iowa, hvilket blev første sejr på hans vej mod Det Hvide Hus. Men så galt gik det ikke for Clinton denne gang.

Næste uge venter primærvalget i New Hampshire. Efter meningsmålingerne at dømme ser det ud til at blive en vindersag for Sanders. New Hampshire er i øvrigt nabo til Sanders’ hjemstat Vermont og er derfor nærmest hans hjemmebane. Så hvis Sanders’ gode resultater fortsætter i næste uge, så tyder det på, at Clinton ikke slipper af med ham foreløbigt – og ikke uden kamp.

Written By

Agnete Wismer er freelancejournalist med base i Chicago. Hun har tidligere arbejdet på TV 2 Nyhederne og TV 2 NEWS. Forfatter til ‘Byen De Kalder Chiraq’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen