Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Klimapanelet

Klimaaftalens fine ord skal omsættes til handling

Det er tid til sætte handling bag alle de mange fine ord, der kom ud af COP21 i Paris. For klimaet har hårdt brug for hjælp, og derfor skal der handles. Og handles med det samme.

Af Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver, Greenpeace i Danmark

Det er nu over en måned siden, at det internationale klimatopmøde i Paris sluttede, og nu skal arbejdstøjet på og det franske momentum opretholdes. De fine ord og mål skal omsættes til handling.

Paris-aftalen er absolut ikke perfekt. Det halter med solidariteten med de fattigste og mest sårbare lande, der ikke fik sikkerhed for, at de rige lande hjælper dem med at tilpasse sig tørker, stigende vandstand og ekstreme vejrfænomener.

Men én ting står klart: Paris-aftalen slår et fedt søm i den fossile industris ligkiste. Udviklingen mod en verden, der drives af grøn, vedvarende energi har i dén grad fået fart på.

Vi har også travlt, hvis vi skal forhindre, at klimaforandringerne løber løbsk. Verden sigter nu mod at begrænse temperaturstigningerne til 1,5 grad, bl.a. fordi selv 2 graders temperaturstigning vil føre til uoprettelige skader i især de mest sårbare lande. Problemet er, at de klimaplaner, som 187 lande har meldt ind til FN, vil føre til temperaturstigninger mellem 2,7 og 3,5 grader. Der er altså en anseelig kløft mellem aftalens mål og midler.

At fortsætte business as usual efter Paris er ikke en mulighed. De første byggesten til broen over ambitionskløften skal lægges nu, og det må betyde ændringer i både den europæiske og danske indsats.

Europas statsledere mødes i midten af marts for at diskutere, hvad Paris-aftalen skal betyde for EU’s klimaambitioner. Her er den åbenlyse konklusion, at EU’s mål lige nu ikke er forenelig med det globale ambitionsniveau og det derfor skal hæves snarest. Et stærkere hjemmemarked vil også komme den grønne industri i Europa til gode. Europa leder ikke verden inden for vedvarende energi mere. Tværtimod. Mens Kina fyrer på alle cylindre og slår den ene rekord efter den anden i udbygningen af sol og vind, så halter Europa gevaldigt efter.

I en tid, hvor Paris-aftalen har sat yderligere damp på den grønne omstilling, har Løkke-regeringen hidtil udmærket sig ved i stedet at sænke klimaambitionerne. Verden har brug for rollemodeller, og det er også årsagen til, at Danmark hidtil har spillet en langt større rolle i den globale, grønne omstilling, end vores størrelse tilsiger. Det er ikke bare et spørgsmål om de reduktioner, vi selv foretager, men også de reduktioner, vi inspirerer til globalt.

Danmarks rolle som grøn bannerfører er alvorligt truet, men hvis vi rubber neglene, kan vi sikre, at vi også i fremtiden vil være arnested for morgendagens teknologier, til glæde for både erhvervsliv og beskæftigelse. Eksport af grøn teknologi er Danmarks absolut største aktiv, og Løkke & Co. gør hverken erhvervslivet eller klimaet nogen tjeneste ved at drosle ned på ambitionerne. Tværtimod.

Paris har udstukket kursen mod et fossilfrit samfund. Nu skal politikerne følge trop.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen