Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Demokrat favorit til at blive Trumps uddannelsesminister

Bølgerne gik højt under præsidentvalgkampen, også på det uddannelsespolitiske område. Derfor kan det være en overraskelse for mange, at en af favoritterne til posten som uddannelsesminister er demokraten Michelle Rhee. 

Under valgkampen har Donald Trump holdt fokus på tre punkter i forbindelse med uddannelsespolitikken. Han vil give studerende bedre muligheder for at afbetale deres studielån, han vil give delstaterne og de lokale skolebestyrelser mere magt, og han vil styrke det frie skolevalg. Sidste punkt om styrkelse af det frie skolevalg ser ud til at være det tyngende punkt, når Trump skal pege på sin nye uddannelsesminister, også selvom det går på tværs af de traditionelle positioner i uddannelsespolitikken.

At de partipolitiske tråde ikke spiller den store rolle for Trump i uddannelsespolitikken, bliver understreget af den nuværende favorit til at blive den næste uddannelsesminister i USA. Trump har allerede afholdt møder med Michelle Rhee, som er tidligere kansler for skolerne i Washington DC, hvor hun fik stort set frie tøjler til at reformerer de offentlige skoler, hvilket hun udnyttede til at give hele skolesystemet en grundig overhaling og udvide adgangen til det frie skolevalg.

Ender Rhee med en plads i Trumps kabinet vil de udgøre et umage par på den uddannelsespolitiske front. Michelle Rhee er demokrat og fortaler for et sæt fælles læringsstandarder kaldet Common Core, som den føderale regering under Obama forsøgte at implementere i delstaterne, og som republikanerne og særligt Trump elsker at hade.

Umiddelbart tyder det på, at der er mere der skiller Trump og Rhee, end der samler dem, men Rhee har mange af de kvaliteter, Trump leder efter hos sin uddannelsesminister: Hun er kontroversiel, hun er hård ved fagforeningerne og så er hun stor fortaler for frit skolevalg. Det er især Rhees store arbejde for at promovere det frie skolevalg og udvide brugen af friskoler, der giver hende en fordel over de øvrige kandidater til posten.

Fagforeningerne ryster
De mange reformer hun stod bag under sin tid som kansler for skolerne i Washington DC indeholdt ofte kontroversielle handlinger for at løfte den svingende kvalitet af de offentlige skoler. Hun var berømt og berygtet for ikke at lade sig bremse af de sædvanlige politiske spilleregler på området, hvilket betød, at hun blandt andet kom på kant med de stærke fagforeninger på skoleområdet.

Ser man på det fra den vinkel, virker en målrettet og beslutsom uddannelsesminister, der ikke er bange for at tage kontroversielle metoder i brug eller skabe sig magtfulde fjender for at følge sin egen overbevisning uanset sin partipolitiske baggrund, som et oplagt valg for Trump. I så fald vinder pragmatiske omstændigheder over præsidenten og ministerens uenigheder og partipolitiske baggrunde, selvom de to kommer til at tage sig et par principielle diskussioner om Common Core og andre store projekter undervejs.

En anden kandidat til posten er Larry Arnn, som er præsident for Hillside College. Universitetet er kendt for sine dybe konservative rødder, og særligt for at nægte at modtage nogen som helst støtte ad de føderale kanaler. Ifølge dem er de således ikke i lommen på den centrale statsmagt og dermed i sandhed frie til at søge den objektive sandhed.

At gøre sig uafhængig af føderal støtte matcher godt med Trumps princip om, at uddannelse er en lokal opgave, og at jo mindre den føderale stat blander sig jo bedre. Den ærke-konservative sjæl hos Hillside College og Arnn betyder også, at universitetet har lagt sig ud med fagforeningerne, der med bange anelser afventer, hvem af deres fjender Trump vælger som uddannelsesminister.

Trump har på det nærmeste erklæret de magtfulde fagforeninger på uddannelsesområdet krig, så uanset om den kommende uddannelsesminister hedder Arnn, Rhee eller noget helt tredje, kan fagforeningerne godt begynde at forberede sig på nogle dramatiske opgør med den kommende uddannelsesminister.

Neurokirurgen og den gamle rockstjerne
Op til præsidentvalget blev den pensionerede neurokirurg Dr. Ben Carson af mange regnet som favorit til posten som uddannelsesminister. Trumps tidligere konkurrent til posten som republikanernes præsidentkandidat har dog siden selv meldt sig ud af kapløbet på en noget spektakulær måde. Carson meddelte nemlig gennem en af sine medarbejdere et par dage efter valget, at han ikke ville takke ja til en ministerpost, da han ingen erfaring har med at lede en føderal institution. Som en tidligere kandidat til det største føderale embede overhovedet har den udtalelse betydet, at Carson er blevet gjort godt og grundigt til grin. Carson selv har siden forsøgt sig med en bedre formulering af afslaget, men uanset hvilke grunde Carson havde for at takke nej til en ministerpost, har det efterladt en ledig stilling i Trumps kabinet, som det nu altså tyder på vil komme Rhee eller Arnn til gode.

Der har dog også været nogle mere spraglede navne nævnt rundt omkring i korridorerne i Washington. Således skulle den tidligere deltager i Trumps reality show ’The Apprentice” Omarosa Manigault være blandt outsiderne til posten som uddannelsesminister, ligesom den gamle rockstjerne, og ærke-republikaner Ted Nugent, har været nævnt.

Selvom Trumps tilgang til sammensætningen af kabinettet er utraditionel og uforudsigelig, skal vi nok ikke regne med at Nugents ”Cat Scratch Fever” kommer til at tone ud af kontorerne på uddannelsesministeriets adresse på Maryland Avenue i Washington lige med det samme. Til det har Arnn og særligt Rhee nogle talenter, der er mere politisk attraktive og nemmere at omsætte til politiske resultater i linje med Trumps valgløfter end ”the motor city mad man”.

Written By

Hans Dahl-Nielsen er cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Har tidligere undervist i amerikansk politik på Broward College, FL, hvor han også var akademisk koordinator. Forfatter til 'Skoler I Skudlinjen' og blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, ‘Fiktionens Magt’ og ‘Den Amerikanske Drøm’. Tilknyttet Kongressen.com som uddannelsespolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen