Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Rygterne om Cuomos 2020-kandidatur er stærkt overdrevne

USA kæmper ligesom resten af verden i disse dage med udbruddet af coronavirus. Delstaten, New York er den hårdest ramte delstat i USA, og her har delstatens guvernør, Andrew Cuomo’s håndtering af coronakrisen givet den mangeårige guvernørs popularitet et boost, ikke bare i New York, men i hele USA. Og da den demokratiske primærvalgkamp samtidig ligger helt stille, så er man blandt demokratiske vælgere, begyndte at snakke om Cuomo som en potentiel modkandidat til præsident Trump ved præsidentvalget senere i år.

Udbruddet af Coronavirus i USA har ramt den amerikanske delstat, New York ekstra hårdt. Her er over 76.000 borgere bekræftet smittet og dermed er 2 ud af 5 smittede amerikanere New Yorkere. Over 1500 New Yorkere har allerede mistet livet som følge af virussen, der i øjeblikket truer delstatens sundhedssystem med totalt kollaps.

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo har responderet med nogle af de skrappeste forholdsregler i USA. Skoler og såkaldte ikke-essentielle virksomheder er lukket, borgere i højrisikogrupper er placeret i karantæne og forsamlinger er midlertidigt forbudte, ikke ulig de mange tiltag taget i Danmark og Europa.

Det har dog endnu ikke været muligt at dæmme op for coronavirussens hurtige spredning i den tætbefolkede delstat, og i øjeblikket udspiller sig grusomme scenarier i the Empire State. Flere steder i delstaten har man måtte bygge improviserede lighuse med kølelastbiler og telte, og det amerikanske hospitalsskib USNS Comfort er blevet indkaldt og ankom tirsdag til New Yorks havn.

Cuomo har i sin håndtering af coronakrisen ikke rystet på hånden, og er undervejs prompte gået i rette med partikollegaer, heriblandt New Yorks borgmester, Bill de Blasios planer om et treugers udgangsforbud i New York City, der i midten af marts prompte blev afvist af Cuomo, der ikke mente de Blasio havde autoriteten til at tage den beslutning. Senere fik Cuomo også guvernørkollegaen i delstaten, Rhode Island til at ændre regler om obligatorisk karantæne for indrejsende New Yorkere til at gælde indrejsende fra alle andre delstater.

Cuomos faste styring og krisens omfang har givet ham en enorm eksponering, der når et nationalt publikum, og denne eksponering er bestemt ikke blevet mindre af, at Cuomo’s egen lillebror, Chris Cuomo, der til dagligt er nyhedsvært på CNN, er blevet testet positiv med coronavirus.

De seneste dage er Andrew Cuomos job approval steget enormt i New York og samtidig er Cuomo blevet et navn i resten af Amerika, og det har nu fået flere demokrater til at spekulere i, hvorvidt Cuomo i virkeligheden er en bedre præsidentkandidat end Joe Biden, der formodes at blive Demokraternes kandidat.

Andrew Cuomo – den benhårde insider
Det politiske liv har Cuomo ikke for fremmede. Faren Mario var en fast mand i New Yorks politiske liv op gennem 1970’erne og 1980’erne, hvor han var bl.a. statssekretær, viceguvernør og fra 1983 til 1994 var guvernør i New York. Andrew Cuomo har ligesom faren været fast mand ved roret siden han i 2011 overtog guvernørboligen i Albany.

Det er derfor ikke noget nyt, at Andrew Cuomos navn florerer som et amerikansk valgnavn. Cuomo er flere gange blevet nævnt som potentiel kandidat til præsidentembedet og var i 2016 også flere gange oppe at vænne i medierne som en potentiel vicepræsidentkandidat til Hillary Clinton.

Andrew Cuomos forbindelse til Hillary Clinton, der flere gange har anbefalet vælgerne at stemme på Cuomo, og hendes fløj i det demokratiske parti er både Cuomos styrke og hans største svaghed. Ligesom Clinton har Cuomo til tider haft svært ved at ryste imaget som en privilegeret politiske insider båret frem af det demokratiske establishment.

Samtidig har Cuomos ligefremme og ufiltrerede facon, der på mange måde er meget typisk for New York, bragt ham på kant med dele af sit eget parti og vælgerne. Den markante og faste styring, der netop nu styrker hans popularitet, har tidligere skubbet vælgere og særligt den demokratiske venstrefløj, der er stærk i dele af New York fra sig.

Venstrefløjens vrede og irritation over Cuomos moderate politik og brovtende facon er meget udtalt i dele af New Yorks politiske liv. Senest blev den kanaliseret over i skuespilleren, Cynthia Nixons, der er kendt fra 90’er-serien ”Sex and the City,” kandidatur til guvernørposten i 2018, der trods det ikke fik væltet Cuomo, fik givet den selvsikre guvernør nogle alvorlige ridser i lakken.

Cuomos chancer er forsvindende små
Der er lige nu en masse fokus på Andrew Cuomo, der står i spidsen for håndteringen af den største krise i New York siden terrorangrebet 11. september, 2001, og at der i kølevandet på Cuomos krisehåndtering spekuleres i mulige præsidentkandidaturer er ikke så mærkeligt. Cuomo står dog med ret små chancer for at blive præsidentkandidat, hvis han da overhovedet har ambitioner om det.

Da Rudy Giuliani, der på daværende tidspunkt var borgmester i New York City, håndterede efterdønningerne af terrorangrebet 11. september uden rysten på hånden og en stor selvtillid, begyndte man også at spekulere i, om Giuliani en dag skulle være præsident. Det blev han som bekendt ikke, og i dag er Giuliani en af de mest kontroversielle figurer i amerikansk politik. Lektien af Giulianis karriere bliver for Cuomo nok, at det at være en statsmand i lokalpolitik under en krise ikke nødvendigvis er omsætteligt i national politik.

Samtidig skal man passe på med at ligge for meget i Andrew Cuomos tal i meningsmålingerne. Det er ikke ualmindeligt, at kriser i USA udløser positive meningsmålinger til dem, der håndterer kriserne. Disse positive meningsmålinger er dog ofte kortlivede, og man skal ikke mere end et halvt års tid tilbage for at finde Andrew Cuomos dårligste meningsmålinger, hvor kun en tredjedel af New Yorkerne var tilfredse med Cuomos ledelse. Cuomo var således ikke en udpræget populær guvernør før coronakrisen, og der er heller ingen garanti for, at han vil være det, når krisen en gang er overstået.

Cuomos håndtering af coronakrisen er heller ikke endnu blevet diskuteret til bunds, og det er måske heller ikke tidspunktet for dette netop nu. Det amerikanske medie, Politico tog dog torsdag lidt hul på debatten, da de publicerede en artikel, hvor de rangerede de guvernører, de mente havde håndteret krisen bedst. Cuomo var ikke at finde blandt de seks guvernører, der havde klaret det bedst. Det skal dog retfærdigvis siges, at Cuomo heller ikke var blandt de fem værste efter Politicos mening. Cuomos håndtering af coronakrisen er derfor ikke nødvendigvis ekstraordinær, og derfor er det svært at se at Cuomos indsats skulle retfærdiggøre en udskiftning af Joe Biden med Cuomo. Skulle Demokraterne stille med Cuomo som præsidentkandidat til november, så er der næppe heller nogen tvivl om, at dele af den amerikanske højrefløj i valgkampsmode vil sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor det netop gik så galt i New York i forhold til resten af USA.

Demokraterne vælger næppe Cuomo, men snakken om ham kan blive farlig for partiet
Det endelige og måske væsentligste benspænd for, at Cuomo bliver Demokraternes præsidentkandidat i denne omgang er, at han ikke er kandidat ved primærvalgene. Hvis Cuomo havde været kandidat ved primærvalgene på lige fod med Biden og Sanders eller måske som en middelmådig nummer tre, kunne håndteringen af den største sundhedskrise i Amerika i nyere tid, have været nok til at skubbe Cuomo til fronten.

Men Cuomo var ikke kandidat, og det er næppe sandsynligt, at Demokraternes delegerede pludseligt opgiver Biden eller Sanders for en kandidat, der er totalt uprøvet ved stemmeurnerne blandt langt størstedelen af det amerikanske vælgerkorps.

Selv ikke hvis coronakrisen resulterer i aflysning af primærvalg, og de delegerede i stedet må udpeges af de lokale partiorganisationer er det sandsynligt, at Cuomo bliver demokratisk kandidat. Dertil er han en for nationalt uprøvet figur, en for midtsøgende kandidat for venstrefløjen og i det hele taget bare for stort et sats for et parti, der så brændende ønsker sig at skubbe præsident Trump ud af Det Hvide Hus.

Snakken om Cuomo som præsidentkandidat skyldes måske mest, at det mediernes fokus fuldstændigt er forsvundet fra de demokratiske præsidentkandidater, og i stedet er på præsidenten og guvernørernes håndtering af Coronakrisen. Når coronakrisen engang er under kontrol eller drevet over, så vil medierne naturligt vænne fokusset tilbage mod præsidentvalget. Biden og Sanders kan dog ikke ånde lettet op. Snakken om Cuomo kan nemlig også ses som et udtryk for, at de demokratiske vælgere dybest set ikke er begejstrede for de tilbageværende kandidater. En mangel på begejstring, der kan blive langt farligere for særligt Joe Bidens præsidentdrømme end et pludseligt langskudskandidatur fra Cuomo.

Skønt Cuomo nok næppe bliver præsidentkandidat i denne omgang, så kommer hans håndtering af coronakrisen fremadrettet til at påvirke hans muligheder for et kandidatur om 4 eller måske 8 år, og her er det ikke umuligt, at Cuomo kan veksle sin erfaring som statsmand og stærk leder i New York til et sæt nøgler til Det Hvide Hus. Samtidig kan det ikke afvises af Cuomo kan blive et ministeremne, hvis Joe Biden bliver præsident. Men præsident eller præsidentkandidat, det bliver Andrew Cuomo med al sandsynlighed ikke i denne omgang. 

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen