Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Hvem vælger Biden som justitsminister?

Med det store fokus på borgerrettigheder, politibrutalitet og interne problemer i justitsministeriet skal Joe Biden vælge en kandidat, som kan løse alle opgaverne og tilfredsstille både demokratiske og republikanske senatorer. Der venter derfor en meget stor opgave for den kommende justitsminister, som udover at skulle tackle interne udfordringer i ministeriet, også skal genskabe befolkningens tillid til, at loven håndhæves upartisk og retfærdigt. Der har for nærværende ikke været klare indikationer på, hvem Biden beslutter sig for at nominere til USA’s næste justitsminister. Kongressen.com kommer her med 3 bud:


Sally Yates

Sally Yates ses som en af de stærkeste kandidater i feltet, og udover at være rådgiver i Bidens overgangsteam, så har hun allerede stor erfaring med embedet og ministeriet.
Hun har været en del af justitsministeriet i næsten 30 år, med start hos den føderale anklagemyndighed i Atlanta hvorefter hun endte som fungerende justitsminister i delstaten.
Under Obama administrationen blev hun i 2015 valgt som vice justitsminister, hvor hun havde ansvaret for den daglige drift og ministeriets 113.000 ansatte. Hun stod i spidsen for gennemgangen af de mere end 16.000 anmodninger om benådninger til Præsident Obama og opprioriteringen af retsforfølgelsen af virksomhedsledere for økonomisk kriminalitet.

Efter indsættelsen af Donald Trump i januar 2017 skulle Yates arbejde som fungerende justitsminister, indtil senatet havde godkendt Trumps nominerede. Hun blev dog fyret af Trump inden senatet fik stemt, da hun nægtede at forsvare hans indrejserestriktioner, der var rettet mod syv muslimske lande.

Hendes største problem kan meget vel vise sig at være politisk snarere end personligt. Hun kan nemlig møde modstand fra republikanerne på grund af sin involvering i efterforskningen af Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn.

Doug Jones

Demokraten Doug Jones blev valgt til Senatet i 2017 i Alabama til en treårige periode, men tabte i år til republikanerne Tommy Tuberville. Han vil derfor problemfrit kunne sige ja til jobbet, hvis Biden skulle nominere ham. 

Til trods for, at Jones ikke vil gøre Bidens ministerhold mere mangfoldigt, har han et solidt ry på borgerrettighedsområdet. Han har som tidligere anklager i Alabama udmærket sig specielt i sagen om bombeattentatet på kirken 16th Street Baptist Church i 1963, hvor han i starten af 00’erne fik dømt to medlemmer af Ku Klux Klan for attentatet. 

Derudover, kan han være et sikkert valg for Biden, da han, i et ellers stærkt polariseret USA, er vellidt af både demokrater og republikanere.

Merrick Garland

Slutteligt er Merrick Garland også i spil som kandidat til posten. Han blev i 2016 nomineret som højesteretsdommer af Obama, men senatet stemte aldrig om hans nominering. Derfor fortsatte han sit arbejde som appelretsdommer, da Trump blev præsident. Udover dommerembedet har Garland både været partner i advokatfirmaet Arnold & Porter og i en årrække arbejdet i justitsministeriet; først som anklager og derefter som hovedrådgiver for vice justitsministeren under Clinton.

En nominering af Garland vil ikke få venstrefløjen i det demokratisk parti op at ringe, men til gengæld kan han være et strategisk, stabilt valg for Biden. Garland er nemlig, som Doug Jones, respekteret af begge partier, og vil ikke ses som et kontroversielt valg. 

Fælles for de mulige kandidater er deres store juridiske erfaring. De har alle på den ene eller anden måde arbejdet i justitsministeriet, og de vil allesammen kunne hjælpe Biden med at føre hans ambitiøse strafferetsreform om at fjerne private fængsler, minimumsstraffe, dødsstraffen, og ændre kautionssystemet ud i livet.

Written By

Emil Friis Lauszus er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet og læste et semester på Ruprecht-Karls-Universität i Heidelberg, hvor han studerede amerikansk og tysk ret. Han har tidligere arbejdet på Den Amerikanske Ambassade i København og som advokatfuldmægtig for Kammeradvokaten. I dag er han bosat i Washington, D.C. Tilknyttet Kongressen.com som juridisk analytiker.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen