Kongressen.com
Analyse Premium

Det er stadig økonomien, stupid!

Den amerikanske økonomi er vingeskudt, men hvor slemt er det egentlig? Og hvad vil det betyde? Det bliver vi klogere på i morgen. Her er hvad du skal se efter.

Få artiklen læst op i playeren nederst i artiklen.

Fredag den 4. september bliver afgørende. Der kommer jobrapporten for august. Den vil sætte den politiske tone for efteråret og give flere tegn på, hvordan økonomien vil udvikle sig den kommende tid. Her er tre væsentlige pointer der skal nærstuderes, en politisk og to økonomiske. Kongressen.com har talt med flere amerikanske økonomer for at høre dem, hvad de især vil holde øje med. Her er deres tre samlede pointer.

Vil dominere efterårets valgkamp

Tallene er afgørende for den resterende del af valgkampen. Ser det sløjt ud med jobskabelsen, styrker det Joe Biden, og presser præsident Trump. Dårlige tal vil betyde at Trump vil gøre, hvad han kan for at lave yderligere ballade, der kan fjerne fokus fra økonomien Et helt konkret eksempel var, da de forrige nøgletal kom, og Trump fik effektivt erobret dagsordenen med tanker om at udskyde valget, hvilket gav anledning til ballade og nøgletallene, Trump ikke ville tale om, blev nedprioteret.

Omvendt vil en stærk jobrapport give Trump muligheden for at genoptage den fortælling, han havde kørende helt frem til corona-krisens start, nemlig at han var en jobskabelses præsident. En stærk jobrapport i morgen vil give Trump muligheden for at sige til amerikanerne: ‘Det gik godt lige indtil corona kom til landet. Det var ikke min skyld, men det er til gengæld min fortjeneste at vi nu er på vej tilbage.’ Det vil Demokraterne prøve at beklikke, men det bliver sværere, hvis Trump har en stærk jobrapport i hånden.

Begge effekter vil sandsynligvis være selvforstærkende på økonomien. Ballade og uro vil bidrage til den usikkerhed, der lige nu har godt fat i USA og dermed belaste økonomien yderligere. Modsat vil en positiv historie, give lidt tro på fremtiden.

Sektorer

Hold øje med, hvordan jobskabelsen fordeler sig i de enkelte sektorer. Corona-krisen har medført flere skred i forhold til hvordan jobskabelsen normalt fordeler sig. Vær derfor opmærksom på, hvor og i hvilket omfang at jobskabelsen sker. Det kan give et fingerpeg om, hvordan fremtidens amerikanske økonomi og arbejdsmarked ser ud og hvor de fremtidige vækstområder kan tænkes at være.

Den lange bane

Endelig er der den del, der handler om de langtidsledige. Lige nu lyder økonomernes vurdering at ledigheden i slutningen af 2022 vil ligge på ca. 6,5 procent. Det er stadig næsten dobbelt så højt som før corona-krisen brød ud og vidner om at der er lang vej igen for USA’s økonomi. Hvor langt og i hvilket tempo, der sker, bliver vi klogere på i morgen. Igen kig der på brancher og hvilke dele af USA er det, der har det henholdsvis bedst og værst?

Troværdig

Det er vigtigt at huske på, at en jobrapport hurtigt kan spinnes fra politisk hånd på en måde som gør, at det hurtigt kan ligne et sminket lig. Der er forskel på den formelle og den reelle ledighedsprocent i USA, eftersom mange af dem, der måske er kommet i deltidsbeskæftigelse ikke kan klare sig med den indkomst, kombineret med de mange, der ryger ud af ledighedsstatistikkerne når de opgiver jobjagten. Hold derfor nøje øje med disse parametre, når jobrapporten udkommer.

Morgendagens jobrapport bliver derfor en utrolig afgørende en af slagsen. Ikke bare i forhold til dynamikken i de næste to måneders præsidentvalgkamp, men også som fingerpeg om, hvor hurtigt eller langsomt USA rejser sig efter corona-krisen. 

Få læst artiklen op:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kampen om Amerika: Ginsburgs død genopliver striden om abort

Kongressen

Tre spændende startups, du bør holde øje med

Simone Okkels

Sådan vinder du kampen om data

Camilla Sebelius Winther

Topmøde: Tommy Ahlers

Anders Agner Pedersen

Trump hamrer på den blå mur

Mads Høeg-Mikkelsen

Jon Stewart kaster sig ind i veteraners kamp for hjælp

Philip Chr. Ulrich