Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Et groggy demokrati står stadig

Institutionerne vandt til sidst over Donald Trumps forsøg på at svindle sig til sejren. Men det amerikanske demokrati kommer stærkt forslået ud af kampen mod en præsident, der nægter at spille efter reglerne.     

Det amerikanske demokrati virker som en sejrrig, men groggy bokser på randen af sin karriere – efter en kamp mod en modstander, der både bed, sparkede og spyttede i ringen og kom tæt på at vinde ved at omgås gentleman-reglerne. Men i opgøret “Demokratiet vs. Trump”, ser det hæderkronede 233 år gamle amerikanske demokrati ud til – trods alt, at have vundet. Trump har tabt retssager på stribe og planerne om at overtale republikanske delstatspolitikere til at gå imod valgresultatet og at præsidenten skulle få tildelt anden periode i Højesteret, ser ud til at ryge samme vej som Rudy Giulianis hårfarve – i vasken.

– Vores institutioner holdt stand, og det mest beslutsomme forsøg af en præsident i USA´s historie på at omgøre folkets beslutning kom ikke nogen steder, udtalte William A. Galston, leder af Governance Studies ved Brookings Institution, til Washington Post.  

Flere af de vigtige svingstater har nu certificeret valget. Hermed er mange af præsidentens muligheder lukkede. Trump er delvist gået med til at starte overdragelsen til Joe Biden og forleden udtalte præsidenten, at han ville forlade Det Hvide Hus frivilligt, hvis valgmandskollegiet pegede på Joe Biden.   

Men det amerikanske demokrati har i den grad fået skrammer efter den uskønne kamp mod Donald Trump. Demokratiets succes er nemlig dybt afhængig af, at de uskrevne demokratiske spilleregler bliver overholdt. De amerikanske valgregler er både komplicerede og uklare på mange områder. Demokratiets holdbarhed er afhængig af, at de ledende politikere agerer som de demokratiske normer foreskriver.

-Jeg tilhørte i lang tid den lejr, som troede, at demokratiets bolværk var tilstrækkeligt polstret. Men jeg har skiftet mening, efter hvad der er sket i de sidste par uger. Vores system er alt for afhængig af sårbare dele af demokratiet, hvor vi forventer, at individer vil gøre det arbejde som institutionerne burde tage sig af, udtalte Katrina Mulligan, tidligere topembedsmand i justitsministeriets afdeling for national sikkerhed, til The Guardian.

Delstats-republikanere imod Trump

Det var netop indsatser fra individer, der endte med give flere nederlag til Trump. De republikanske toppolitikere i Senatet og Repræsentanternes Hus var længe om at gå imod Trumps grundløse retssager om påstået stemmesvindel, og det var i flere uger årsag til, at præsidenten og hans juridiske hold kunne blive ved med at sprede konspirationsteorier.  Men selvom mange delstatspolitikere fulgte trop, så var det republikanere ude i delstaterne, der, på trods af enormt pres fra præsidenten, til sidst fulgte de demokratiske spilleregler og dermed satte en stopper for præsidentens forsøg på at omgås demokratiet.  

I flere af de vigtige svingstater måtte ledende republikanske delstatspolitikere, valgtilforordnede og republikansk-udnævnte dommere gå op i mod præsidenten, lægge afstand til de mærkværdige søgsmål, afvise de absurde konspirationsteorier, samt afvise at udskyde eller ændre certificeringen af valget.  

Personificeringen på dette er mest tydelig hos Georgias republikanske “Secretary of State”, Brad Raffensperger. Han har tidligere støttet Trump, er uden tvivl konservativ og var indtil for nylig en tro republikansk partisoldat.  På trods af hård modstand fra præsidenten og de republikanske senatorer i Georgia, nægtede han at fortsætte undersøgelserne om valgsnyd i delstaten. Valget var foregået uden problemer, mente Raffensperger, der som “Secretary of State”, har ansvaret for valghandlingen. Et flere uger langt drama med en højdramatisk omtælling fulgte, Georgias republikanske senatorer mente, at Raffensperger skulle gå af, og præsidenten kaldte ham forleden for “Enemy of the people”.

Brad Raffensperger har udtalt, at han flere gange måtte afvise opfordringer fra Trumpkampagnen om at opføre sig uetisk.

-Jeg havde intet valg. Mit job er at følge loven. Vi må ikke tvinges til at stoppe med at følge loven. Integritet betyder stadig noget, udtalte Raffensberger, der i forrige uge certificerede Joe Bidens sejr i Georgia.

Trumpkampagnen har krævet endnu en omtælling i Georgia, men det er næsten utænkeligt, at dette skulle ændre på certificeringen. 

En certificering af resultatet i en delstat betyder næsten med sikkerhed farvel til Trumps ønske om at omgøre valgresultatet i den pågældende stat. Delstaterne skal ifølge føderal lov have afgjort (certificeret) valget inden den såkaldte “Safe harbor” dato den 08. december. Det er sidste dag for at afgøre hvilke repræsentanter delstaten skal have med i valgmandskollegiet, som peger på den næste præsident den 14. december.

Angrebet på valghandlingen

Trump begyndte sit angreb på selve valghandlingen lang tid før valgkampen spidsede til. Den øgede brug af brevstemmer på grund af Corona-pandemien blev hurtigt udset som angrebspunktet. Det var forventeligt, at langt flere demokrater ville benytte sig af brevstemmer og det var dermed en klar akilleshæl for præsidenten. Et utal af løgne og usandheder, konspirationsteorier og grundløse beskyldninger om valgfusk på grund af brevstemmerne kørte i månederne op mod valget.  

På selve valgaftenen erklærede præsidenten sig fuldstændig uhørt som vinder og udtalte, at der var begået valgsvindel fra demokraternes side. Valghandlingen skulle udfordres i domstolene – hvilket i og for sig er hel normal praksis i USA. Valgresultater får ved tvivlstilfælde ofte en omgang i domstolene. Dog antager det normalt overhovedet ikke de proportioner, som det endte med.

Efter en nederlagstung start begyndte det at sive fra Trumpkampagnens juridiske hold, som endte med at have Rudy Giuliani og Sidney Powell som frontfigurer. Rudy Giuliani holdt pressemøde mellem et krematorium og en pornoforretning, samtidig med at Tv-stationerne erklærede Joe Biden for vinder. Sidney Powell viste sig at være en tand for konspiratorisk og hun endte med at blive fyret. Hun stod blandt andet bag beskyldninger om at Venezuela skulle være involveret i det omfattende og systematiske valgsnyd, der ifølge hende foregik i USA. Powell har også promoveret den såkaldte “Release The Kraken” teori – en Quanon-relateret konspirationsteori, som er opkaldt efter det skandinaviske sagn-uhyre.  

Trump har ikke opbakning blandt militæret, og dermed var et egentligt militærkup aldrig rigtig en mulighed. Til gengæld fik han sin trofaste justitsminister, William Barr, til at sætte justitsministeriet i gang med undersøgelser.

Men de juridiske sager stødte hele tiden ind i problemer. Præsidentens personlige advokat, Rudy Giuliani, endte med at være til grin i store dele af USA, da han med hårfarve ned ad kinderne holdt endnu et pressemøde. Trumpholdet tabte ansigt – og retssag efter retssag.  

-Frie og retfærdige valg er rygraden i vores demokrati. Anklager om urent trav er seriøse. Men bare fordi man omtaler et valg som unfair, betyder det ikke, at det var det. Anklager skal have specifikke påstande og derefter bevis. Vi har ingen af delene her, lød det fra Stephanos Bibas, en Trump-udpeget føderal dommer, der i fredags afleverede endnu et domstols-nederlag til Trumpkampagnen i Pennsylvania.

Men mange amerikanske iagttagere mener, at hele retssagsshowet, der har kørt i ugerne efter selve valget, var ren staffage. Trumpverdenen vidste godt, at de ofte absurde og grundløse retssager ikke ville komme nogen vegne. Men formålet var, at skabe så meget tumult, kaos og tvivl om valghandlingen, at Trump kan udnytte det senere. En strategi gik på, at certificeringen i vigtige svingstater ville blive udskudt, så de missede “safe harbor” deadlinen.

Dette ville i teorien åbne op for, at de republikansk-kontrollerede delstatsparlamenter i disse svingstater ville kunne vælge, hvem der skulle peges på til valgmandskollegiet. Og at de så ville kunne presses til at vælge Trump-tro valgmænd. En anden mulighed var, at valget i en eller flere svingstater simpelthen blev erklæret for forfejlede og en forfatningsmæssig krise ville blive sendt til Højesteret, der skulle afgøre valget. De planer har altid været super-langt ude og nu ser det ud til, at de er faldet til jorden.

Til gengæld kan Trump nu bruge narrativet om det stjålne valg til at engagere sine støtter og fastholde en eller anden form for magtposition i amerikansk politik. Med millioner af trofaste Trumpsupportere, der mener, at valget er blevet stjålet, kan han udnytte det til at stille op igen i 2024, få en god aftale med en Tv-station, få en god “Deal” i eventuelle kommende retssager mod ham – eller på anden måde få et eller andet ud af sit exit fra Det Hvide Hus.  

Den evige løgn

Trump startede sin opstigning på fløjen i Det Republikanske Parti ved at være fortaler for “Birther-bevægelsen”, der påstod, at daværende præsident Barack Obama ikke var født i USA. Dermed kunne han ikke lovmæssigt være præsident. En løgnagtig konspirationsteori, som blev tilbagevist igen og igen. Det virker til, at Trump også har tænkt sig at forlade Det Hvide Hus på bagkanten af en enorm løgn og konspirationsteori. Præsidentens “Stop the Steal” kampagne fortsætter nemlig ufortrødent og mange millioner mennesker tror på det. Nogle meningsmålinger viser, at over 70 procent af de republikanske vælgere mener, at valget ikke foregik legitimt.

-Valget var totalt svindel, lød det blandt andet fra Præsident Donald Trump, da han i et 45 minutter langt interview på Fox News i søndags gentog sine udokumenterede påstande om valgsvindel ved præsidentvalget.  

Store dele af landet mener, at præsidenten kun lige akkurat ikke lykkedes med en eller anden form for kup. Mens andre dele mener, at Joe Biden netop har fusket sig til sejren.

Det kommer til at tage lang tid at genskabe troen på det noget forslåede amerikanske demokrati.

Written By

Peter Keldorff er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Han har gennem flere år arbejdet på DR’s udlandsredaktion, hvor han blandt andet dækkede USA. Har af flere omgange boet og arbejdet i USA, blandt andet i Californien og senest Washington D.C. Tilknyttet Kongressen.com som immigrationspolitisk analytiker.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen