Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Opinion

Klimateknologi boomer i USA

Det kræver samarbejde med amerikanske aktører, hvis danske virksomheder skal fastholde positionen som grønne frontløbere, skriver Asger Tidemand Bruhn fra DenmarkBridge.

Det kræver samarbejde med amerikanske aktører, hvis danske virksomheder skal fastholde positionen som grønne frontløbere, skriver Asger Tidemand Bruhn fra DenmarkBridge.

Indlægget er skrevet af Asger Tidemand Bruhn, som er Senior Investment Relations Manager i DenmarkBridge – en nonprofit vidensorganisation med medlemmer som Mærsk, LEGO, Novo Nordisk, Danske Bank. Han er desuden Senior Investment Manager i Vækstfonden, hvor han har fokus på strategiske fondsinvesteringer. 

Markedet for klimateknologi boomer i USA, hvor et væld af innovative startups arbejder på lovende teknologier, der skal accelerere den grønne omstilling og løse verdens største klimaudfordringer.

Der investeres massivt i de grønne løsninger, og det forventes, at den samlede investeringssum vil nå rekordhøje niveauer inden udgangen af året. 

For at opnå de ambitiøse klimamål fra COP26 har vi behov for mange af de banebrydende teknologier, som udvikles i USA.

Udviklingen sker hurtigt, og hvis vi i Danmark skal fastholde vores position som frontløber på den grønne dagsorden, er det afgørende, at vi samarbejder med de amerikanske aktører om udviklingen og kommercialiseringen af ny grøn teknologi. For danske virksomheder, der formår at gå forrest med grønne innovationer, er der gyldne muligheder at høste på det aktive venturemarked i USA.

Stærk teknologisk udvikling skaber håb for en bæredygtig fremtid

I 2021 har det amerikanske venture marked for klimarelaterede investeringer været i kraftig vækst, og det forventes, at venturekapitalinvesteringer inden for klimateknologi vil opnå rekordhøje niveauer på omkring 60 milliarder dollars inden udgangen af året, skriver Silicon Valley Bank. 

Klimateknologi, eller climate tech, er en bred betegnelse, som dækker over bæredygtige teknologier inden for transport og logistik, energi, landbrug og fødevarer og andre grundlæggende sektorer. 

Ifølge Silicon Valley Bank allokeres en stor del af investeringerne til løsninger inden for energilagring, og denne tendens forventes at forsætte, i takt med at transportsektoren bliver endnu mere elektrificeret, og flere vedvarende energikilder integreres i elnettet.  

Bemærkelsesværdige startups arbejder for at bremse klimaforandringerne

Ét af de lovende selskaber, der arbejder på at løse udfordringerne for fremtidens elnet, er virksomheden Form Energy, som er grundlagt af en gruppe tidligere ansatte i Tesla.

Form Energy udvikler et energilagringssystem som vil gøre elnettet i stand til at fungere på vedvarende energi året rundt uden at gå på kompromis med prisen eller pålideligheden. Deres første kommercielle produkt er et genopladeligt iron-air batteri, som er i stand til at lagre elektricitet i 100 timer til priser, der er konkurrencedygtige med ældre kraftværker. 

I august hentede virksomheden 240 millioner dollars i venturekapital med en værdiansættelse på 960 millioner dollars. Runden blev anført af ArcelorMittal og 14 andre investorer. Breakthrough Energy Ventures og Temasek deltog også i runden.

Virksomhed rejser store penge til at løse madspild i USA

Inden for fødevaresektoren arbejder selskaber som eksempelvis Apeel på at løse en af USA’s helt store udfordringer – madspild. Apeel har udviklet et særligt plante-baseret belægningsmateriale, som skal forlænge holdbarheden af friske råvarer.

Belægningen benytter naturlige materialer, der findes i skræller, frø og skind i alle frugter og grøntsager, til at forlænge varernes holdbarhed og dermed reducere madspild. 

Virksomheden rejste i august 280 millioner dollars gennem en kombination af ​lån og venturefinansiering, hvilket bragte virksomhedens værdiansættelse til 2,2 milliarder dollars.

Også i landbrugssektoren udvikles der nye og bæredygtige løsninger. Pivot Bio er et godt eksempel på et selskab, der arbejder for at reducere brugen af syntetisk gødning, som skader miljøet. Ifølge FN er syntetisk kvælstof fra gødning en af hovedårsagerne til udledning af drivhusgasser i landbruget, og dets afstrømning bidrager væsentligt til de mere end 500 døde zoner i verdenshavene. 

Det vil Pivot Bio gøre op med ved at udvikle et mere bæredygtigt kvælstofprodukt der skal erstatte den traditionelle gødning. Dette vil reducere landmændenes omkostninger og bidrage til en fremtid med renere vand og luft. Alene i 2021 har Pivot Bios produkter erstattet syntetisk gødning på mere end 400.000 hektar landbrug. 

I juli rejste virksomheden 430 millioner dollars i venturefinansiering i en runde anført af DCVC og Temasek Holding, som satte virksomhedens værdiansættelse til 1,27 milliarder dollars. 

De tre selskaber udgør et lille udsnit af den samlede gruppe af selskaber, der arbejder på at accelerere den grønne omstilling. 

Silicon Valley Bank estimerer, at mere end 1.000 amerikanske selskaber inden for klimateknologi vil rejse kapital i 2021. De mange finansieringer vidner om den boomende aktivitet på området og understreger samtidig, at vi ikke må sove i timen, hvis vi vil fastholde vores position som grønt foregangsland. 

Prominente investorer står i kø for at investere i grøn teknologi

Bag mange af de bæredygtige amerikanske venturefonde sidder nogle af tech-verdenens største navne.

Det er blandt andet tilfældet i Breakthrough Energy Ventures, som blev etableret i 2015 af Bill Gates og en række andre investorer med en fælles mission om at støtte de innovationer, der vil føre verden til en nettoudledning på nul. Selskabet investerer i teknologier, der har potentiale til at reducere udledningen af drivhusgasser med mindst et halvt gigaton hvert år. Foruden Bill Gates er Jeff Bezos, Ray Dalio, Michael Bloomberg, Reid Hoffman og Jack Ma blandt investorerne i fonden.

Blandt andre eksempler kan nævnes G2 Venture Partners; et venture- og vækstinvesteringsselskab udsprunget af Kleiner Perkin’s Green Growth Fund. Firmaet har fokus på nye teknologier, der driver bæredygtig transformation på tværs af traditionelle industrier. G2 Venture Partners var bl.a. en tidlig investor i virksomheden Proterra, der designer og fremstiller busser og andre tunge køretøjer med en CO2 udledning på nul. 

Bæredygtige venturefonde satser på både profit og planeten

Inden for sundhed og fødevarer findes selskaber som Congruent Ventures, der specifikt investerer i virksomheder, som arbejder for at forbedre måden, vi bevæger os, spiser og lever. I deres portefølje findes blandt andet Meati Foods; en virksomhed, der specialiserer sig i produktion af svampebaserede bøffer, som er minimalt forarbejdet og lavet af naturlige ingredienser ved hjælp af en gæringsproces.

Den nye dreng i klassen er selskabet Lowercarbon Capital, som er stiftet af blandt andre Chris Sacca, der er kendt for sine tidlige investeringer i blandt andet Twitter, Uber, Instagram, Twilio og Stripe. Selskabet formulerer deres investeringsstrategi som følger: 

“Lowercarbon Capital backs kickass companies that make real money slashing CO2 emissions, sucking carbon out of the sky, and buying us time to unf**k the planet”

Fælles for de bæredygtige venturefonde er, at de tager afsæt i den dobbelte bundlinje og dermed optimerer for finansielt afkast og grønt aftryk. Data fra Cambridge Associates viser, at grønne venturefonde historisk har opnået samme eller bedre afkast end traditionelle fonde, hvilket har gjort op med en myte om, at venture fonde med et grønt fokus leverer et svagere finansielt afkast. 

Budskabet fra de amerikanske topinvestorer er klart: Climate tech er vejen frem. Hvis vi i Danmark forsat skal være en del af førerfeltet på denne vej, er det afgørende at vi holder pulsen oppe og ikke læner os tilbage nu. Samarbejde om innovation er en del af svaret.

Om DenmarkBridge

DenmarkBridge er en nonprofit organisation, som arbejder på at styrke danske virksomheders adgang til netværk og viden i verdens førende områder for innovation og teknologisk udvikling.

Med et stærkt netværk i bl.a. Silicon Valley etablerer DenmarkBridge strategiske relationer mellem nøglepersoner i det innovative miljø og organisationens medlemsvirksomheder, som tæller en række af Danmarks førende virksomheder – herunder Mærsk, LEGO, Novo Nordisk, Danske Bank m.fl. 

Hvert år afvikler DenmarkBridge forskellige typer af aktiviteter på begge sider af Atlanten og har bl.a. afholdt arrangementer med deltagelse fra Satya Nadella (CEO, Microsoft), Marc Benioff (Formand & CEO, Salesforce), Jen-Hsun Huang (Medstifter & CEO, Nvidea) og senest Tony Seba (Medstifter af RethinkX). 

Asger Tidemand Bruhn har boet i San Francisco gennem de sidste tre år, hvor han med sine mange berøringsflader på det amerikanske venturemarked hjælper medlemmer af DenmarkBridge med at identificere relevante samarbejdspartnere og investeringsmuligheder. Han er uddannet Cand.Oecon fra AU, hvor en del af uddannelse blev gennemført på Harvard University.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Læs også:

Ikeland

Hør 'Ikeland' om D-Dag her.

Politisk analyse

Vil Marjorie Taylor Greene gøre alvor af truslen om at vælte Mike Johnson som formand for Huset nu, hvor aftalen er på plads?

Feature

USA's største bibliotek bliver 224 år i dag

Business

USA har netop indført en række nye sanktioner imod Iran - nu er spørgsmålet så, hvor stor effekten af disse bliver

Copyright © 2021 Kongressen