Kongressen.com
Interview Premium

Topmøde: Kristian Jensen

Dansk erhvervsliv har en gylden mulighed indenfor særligt et område af det amerikanske marked, vurderer den tidligere udenrigs- og finansminister Kristian Jensen i dette interview med Kongressen.com.

Med din erfaring med det amerikanske marked, hvor ser du så nye muligheder for danske virksomheder, der endnu ikke er indfriet – også i forhold til de virksomheder, du har i dit eget valgdistrikt i det midt- og vestjyske?
“Jeg er ikke i tvivl om at om, at hele spørgsmålet omkring sunde fødevarer kommer til at fylde noget mere. Der er en kæmpe fedmeepidemi, der foregår i USA og der er masser af sundhedsrelaterede ydelser der gør, at Novo Nordisk og Novo har et – desværre – voksende marked derovre.
Jeg tror også på at ingredienser, fødevarer og bedre teknologi, at der kan vi levere ind. Og så er der hele vindmølleindustrien som jo stadig har rigtig meget i midt- og vestjylland. Det, der bliver det store spørgsmålstegn for mange midt- og vestjyske virksomheder, det er at de har være underleverandører til den europæiske bilindustri, hvad kommer der til at ske med Brexit? Hvad kommer der til at ske med udviklingen af nye biler? Når de europæiske BMW, Volkswagen, Audi og Peugeot virkelig satser på alternative drivmidler, kommer USA så med på vognen eller gør de ikke? Og hvad vil fremtiden være?
Der kan være et stort marked, hvis amerikanske biler får taget et kvantespring frem, men – det er et stor hvis – det er noget man skal give sig i kast med, hvis man har mod på at tage en chance.”

Trump har kørt en “America First” strategi, men han har også ført en “business first” strategi, der handler om at de små og mellemstore virksomheder skal have nemmere arbejdsforhold, USA skal være mindre bureaukratisk. Vil du sige at danske virksomheder også har fået det nemmere i forhold til at drive business i USA?
“Det skal man nok spørge en virksomhedsejer om, men du har helt ret i at “Land of the Free”, det er med store anførselstegn, når man kigger det regelsæt, der er i USA og hvor besværligt det kan være, hvor papirbårent det kan være, når man kommer fra et digitalt foregangsland som Danmark. Jeg oplever, når jeg taler med danske virksomheder, at de kan se at det er blevet nemmere. Jeg oplever at noget af det bureaukrati, der har været, det regelsæt der har omgivet virksomhederne, at det er blevet fjernet. Men hvor meget det flytter i hverdagen, det kan være svært at måle når man har sin hverdag på Christiansborg. Min oplevelse er, at det har været en af de ting som har været Donald Trumps succeser. Nogle gange kan man godt i dansk perspektiv se Donald Trump meget sort/hvid, altså enten kan man lide ham og lide det hele, eller også kan man ikke lide ham og så kan man ikke lide noget af det. Men faktisk er der, når man går ned og kigger, på trods af den skepsis man har overfor ham som præsident, så er der faktisk nogle ting han har gjort godt.
Han har lavet et bedre klima for erhvervsinvesteringer. Det er også derfor aktiekurserne har haft så positiv en udvikling i USA. Han har lavet nogle gode ting i forhold til, det at kunne skabe nye forretningsmuligheder. Og selvom han har råbt og skreget sin modstand mod frihandel, så er han faktisk ikke rigtig i forhold til Danmark og Europa været helt så slem som vi frygtede. Og det er måske lidt mærkeligt, at det positive man kan sige om en præsident er, at han ikke var mindre slem end jeg regnede med – men det er faktisk værd at tage med.”

Med din baggrund som minister og folkevalgt, hvordan ser du så USA lige nu?
“Jeg set det som de amerikanske uforenede stater. Det er desværre et faktum at landet er mere splittet mellem stat og stat, mellem borger indenfor hver stat, mellem familier og virksomheder, som er mistroiske overfor hinanden og som ikke stoler på de oplysninger modparten kommer med, som ikke har nogen der ligesom rækker ud og samler landet. Man kan mene meget om Ronald Reagan og Bill Clinton, men de forstod faktisk at skabe et forenet USA. George W. Bush fik samlet landet efter 11. september, men lige i øjeblikket er der ingen i administrationen der forsøger at række ud, og vi kan også se en række folk på den yderste venstrefløj hos Demokraterne, der forsøger at trække landet fra hinanden og som ikke forsøger at finde fælles fodslag og går til ekstremerne. Og derfor er det et meget, meget splittet USA, der går til valg til november.”

Hør hele interviewet med Kristian Jensen i playeren herunder:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Tre spændende startups, du bør holde øje med

Simone Okkels

Sådan vinder du kampen om data

Camilla Sebelius Winther

Topmøde: Tommy Ahlers

Anders Agner Pedersen

Valgmandskollegiet/1992: “It’s the economy, stupid!”

Kongressen

Har din virksomhed en strategi for Trumps genvalg?

Torsten Jansen

Pandemien svækker amerikanske universiteters tiltrækningskraft

Johs Rasmussen