Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

100 mio. seere lokker: Trump og Bloomberg kan ikke holde sig fra Super Bowl

NFL havde gerne været det foruden, men de kan ikke gøre så meget ved det. For det er tv-selskaberne, der bestemmer og de kan ikke lade være med at indkassere de gode penge, når reklamerne til Super Bowl skal sælges og de politiske kandidater står klar til at spytte mange penge i kassen for den unikke eksponering.

Reklameblokkene i pausen er allesammen udsolgt, det blev de helt tilbage i november. Men pladserne i reklameblokkene før og efter kampen er stadig i spil, og de er i spil for op til flere af de mere markante præsidentkandidater. 

Donald Trumps kampagne har allerede meddelt, at de har købt en af de dyre reklamepladser, der i skrivende stund løber op i 5-6 mio. dollars for 30 sekunder. Det samme har Michael Bloomberg, der indrømmer at det hovedsageligt er for at drille Trump. Det kan ikke udelukkes, hvis de kan skrabe skillinger sammen til det, at andre Demokratiske kandidater melder sig ind i klubben af håbefulde, der gerne vil have fingre i den dyrt købte, men helt unikke eksponering.

Super Bowl er uden sidestykke den mest sete enkeltstående tv-begivenhed i USA hvert år med i gennemsnit 100 millioner seere, og ca. 40 procent af alle amerikanere, der ser med undervejs.

NFL ville gerne være den politiske opmærksomhed foruden. Det er nemlig skidt for forretningen at folk forbinder produktet med politiske budskaber. Efter nogle turbulente år med Colin Kaepernick-balladen og andre kontroverser med præsident Trump, har der endelig været ro på den front i et stykke tid. Ligaen har formået at holde sit stærke brand væk fra politik. Men verdens største enkeltstående sportsbegivenhed kan ikke snige sig udenom de spendér-villige politikere, selvom de gerne ville. 

Det er sportskanalen Fox (der ejes af Fox News Corp og Disney), der har rettighederne til Super Bowl i år. De meldte tidligere ud, at det ikke ville blive muligt for politiske kampagner at købe sig ind i de mest attraktive reklamepladser i selve pausen, men i de omkringliggende og kortere pauser. Her vil de politiske reklamer til gengæld ikke være omgivet af andre reklamer, men i stedet for af promoer for Fox-kanalens andre produkter. Det er af hensyn til de øvrige annoncører, der meget nødigt vil have eksponering lige ved siden af en politisk kampagnevideo. Det er næppe godt for noget som helst brand i en tid, hvor polariseringen i politik er langt vildere end den almindelige rivalisering football-fans imellem.


Efter nogle år med slunkne og faldende seertal, har NFL igen fået fat i markedet. Sidste års conference-finaler mellem Chiefs og Patriots havde 27 procent flere seere end samme kamp året før. Samme tendens har man set i den indeværende sæson og forventningerne til fortsat fremgang har rodfæstet sig. Ligaen har fået fat i de kvindelige seere og også minoriteterne er i stigende grad steget på spillet med den ovale bold. NFL har i deres jubilæumsår (det er 100 år siden ligaen blev dannet) oplevet positive tendenser, haft få skandaler i modsætning til de foregående år og generelt formået at holde forretningens brand fri fra de negative vinklers linse. Nu håber NFL så bare, at politik ikke endnu engang stikker en kæp i hjulet på den forretningsmæssige fremgang, når Super Bowl 54 skal spilles i Miami den 2. februar 2020. 

Fakta om Super Bowl 54:
Skal spilles i Miami, Florida på Hard Rock Stadium i Miami Gardens. Det er 6. gang Super Bowl skal spilles her, men første gang siden ombygningen, hvor der blev føjet tag over tilskuerpladserne. Kapaciteten er 64.767 tilskuere til football.
Miami blev valgt som værtsby foran delstatsrivalerne Tampa Bay. Los Angeles kunne være været vært, hvis Rams’ nye stadion var blevet færdig i tide.

Vinderne af Super Bowl bliver tildelt Lombardi Trophy, opkaldt efter den legendariske træner Vince Lombardi, der førte Green Bay Packers til sejre i de første udgaver af Super Bowl.

De to finalehold: 
San Francisco 49’ers har været i Super Bowl seks gange tidligere, senest i 2013, hvor de tabte til Baltimore Ravens. 49’ers har vundet Super Bowl 5 gange.


Kansas City Chiefs har været i to finaler før, men det er helt tilbage til 1969, før det moderne NFL blev født. Chiefs har vundet Super Bowl en enkelt gang.


Half time show:

Altid en af de store events i den i forvejen store event, som Pepsi har købt rettigheden til. Indtil 1993 var pauseunderholdningen en tam og kedelig, men så hyrede man kongen af pop Michael Jackson og siden har underholdningen i pausen været en stor begivenhed og et trækplaster for de største perfomers i verden:

https://www.youtube.com/watch?v=idg8TNknvDU&t=5s

Tilbage i 2007, da Miami var vært for Super Bowl mellem Colts og Bears, blev det sydlige Florida ramt af et usædvanligt uvejr med torden og monsun-agtig regn. Det afholdt dog ikke Prince, der skulle stå for underholdningen i pausen, fra at levere et af de mest mindeværdige øjeblikke med et brag af en minikoncert:

Super Bowl sendes i Danmark på TV 3 Sport og Viaplay.

Hvis du ikke kender til sporten eller lige skal have den genopfrisket, så se den her:

Lars Græsborg Mathiasen er redaktionschef på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og har arbejdet på TV 2 Nyhederne/News, Discovery, Viasat Sport, TV 2 Sport, medstifter af NFL-sitet Gul Klud, videojournalist, vært og redaktør på Jyllands-Posten, hvor han blandt andet var ophavsmand til magasinet “Det Ovale Kontor”. Ligeledes bidragsyder til “Glimt Af Et Præsidentvalg” samt "Obama - Håbets Præsident".

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen