Kongressen.com
Premium

Amerikanske brands vælger side i kampen for ’Black Lives Matter’

Men det kræver mere end bare et tweet, hvis det ikke på sigt skal give bagslag hos virksomhederne.

Corona-pandemi og lockdown af amerikanske stater, drabet på en sort amerikaner begået af en hvid politibetjent, demonstrationer og protester i alle 50 stater. 

Nerverne har hos mange amerikanere de seneste par uger siddet uden på tøjet, mens to historier på en måde er smeltet sammen til en.

Mange amerikanske stater har i flere uger været i lockdown på grund af Covid19-pandemien – en virus, der i særlig grad har sat sine spor hos den afroamerikanske befolkning, der statistisk set lever fattigere, arbejder i dårligere og mere udsatte job, og som har ringere adgang til sygehusvæsenet end deres hvide landsmænd.

Og da videoen med den hvide politibetjent Derek Chauvin, der i mere end 8 minutter sidder med sit knæ på den sorte George Floyds hals, så blev sendt i omløb på de sociale medier, var det som en kæmpemæssig trykkoger, der eksploderede.

Amerikanerne gik på gaden i samtlige 50 delstater for at demonstrere mod politidrabet på Floyd, og på netop de sociale medier begyndte flere amerikanske brands at tilslutte sig budskabet om, at ”Black Lives Matter”.

Hos Nike lød det f.eks. i en video delt på Twitter: ”Don’t do it” – et ordspil på deres egentlige slogan ”do it” og med en reference til, at amerikanerne ikke bare skal lade som om, der ikke er et reelt problem med strukturel racisme i USA. 

Konkurrenten Adidas retweetede endda budskabet med ordene: ”Together is how we move forward. Together is how we make change”.

Men hvad der I vores sociale medie-tidsalder netop gør det utroligt let for en virksomhed at reagere og vælge side i en aktuel debat og dermed vinde positiv PR, gør det lige så let for forbrugerne at vælge dit brand fra eller til og måske i sidste ende bidrage med dårlig PR.

Det er altså ikke nok bare at tweete jeres sympati.

Budskaber giver letkøbt PR

Nikes – og Adidas for den sags skyld – budskab er letkøbt på de sociale medier.

Nikes slogan er tilpasset en af vor tids største politiske debatter i USA og komprimeret til en video i sorte farver, der let kan deles på de sociale medier.

Hos  mange nyhedsorganisationer blev videoen da også i dagene efter omtalt som et ”powerful statement to be shared”.

Og det er netop det, vi gør, når vi er på de sociale medier. Vi deler indhold, der taler til vores følelser. Altså noget, der gør os glade, triste, vrede, oprørte, håbefulde. Vi deler indhold, fordi vi vil være en del af den fælles samtale i en aktuel debat.

På den måde passer Nikes omformulerede slogan som hånd i handske til at vise forbrugerne og omverdenen, at Nike har valgt side i Black Lives Matter-debatten. 

Med andre ord: de kæmper for forandring og bedre vilkår.

Eller gør de?

Fra god PR til dårlig PR

Videoen, som Nike altså nu har delt på Twitter med følgeteksten ”Let’s be part of the change” er i skrivende stund retweetet over 108.000 gange og liket mere end 226.000 gange.

Det er et budskab, der netop er let at dele videre til vores ligeværdige på Twitter. 

Som sociale medie-brugere vil vi være en del af samtalen, og derfor deler vi budskabet videre. Samtidigt taler det også til vores følelser, som også gør, at vi er mere tilbøjelige til at videresende det i vores netværk.

Men lige så let som det i dag er for forbrugeren at trykke på retweet-knappen og dermed give Nike lidt gratis publicity og social kapital, lige så let er det i dag for forbrugerne at dykke ned under overfladen på Nikes sociale medier.

Tager man i stedet et kig på Nikes ’leadership team’, bliver man hurtigt mødt af ni meget hvide ansigter – hovedsageligt mænd.

Det samme hos Adidas. Og hos mange andre af de brands, der i den seneste tid har delt deres sympati med Black Lives Matter-bevægelsen på deres sociale medier. 

Hvad der de første par dage altså gav god publicity og PR for f.eks. Nike og andre brands – ”Watch their powerful message here!” – blev lynhurtigt vendt til PR med et minus-fortegn ”Empty words: Companies touting Black Lives Matter accused of hypocricy”.

Det er også et budskab, der er lige så let at dele på de sociale medier, for det taler også til vores følelser: ”Nike siger, de kæmper for et bedre, mangfoldigt USA, hvor strukturel racisme ikke er hverdag, men se lige, hvem der i sidste ende tager alle de vigtige beslutninger i virksomheden. De er alle hvide”.

Tweets bør afspejle virkeligheden

Mange brands er netop optaget af, hvordan lige præcis deres brands gør en forskel, men det er altså i denne sociale medie-tid ikke nok blot at dele et budskab på overfladen af en Twitter-sfære. 

Forbrugerne husker koblingen, når de næste gang bliver eksponeret for budskabet og dit brand.

Før I som virksomhed derfor udstikker jeres eget eksterne budskab på en højaktuel, politisk sag, er det altså værd at kigge internt først.

Vær den forandring, I tweeter om og opfordrer andre til. 

Med andre ord: ”Walk the walk before you tweet the tweet”.

Læs også

Også erhvervslivet får skrammer af stormagtskonkurrencen mellem Kina og USA

Kongressen

Dansk life science kan lede vejen ud af krisen

Kongressen

Trumps liv er en forretning – også som præsident

Lars Græsborg Mathiasen

Kig mod delstaterne i 2020 – det føderale USA er brudt sammen

Anders Agner Pedersen

Sådan udnytter du corona-krisen

Torsten Jansen

Sidder fremtidens medarbejdere derhjemme?

Simone Okkels