Kongressen.com
Premium

“Amerikansk økonomi har det bedre, men…”

Selv om amerikansk økonomi er i bedring, venter der massive udfordringer i 2021. Ikke mindst hvad angår ulighed, lyder analysen fra New York Times’ Andrew Ross Sorkin

Der er flere gode tegn, hvad angår udviklingen i amerikansk økonomi i øjeblikket. Ledigheden falder og flere af nøgletallene de sidste par måneder har været fornuftige. Men, men, men… Derfra og så til at det hele er tilbage på skinner efter corona i foråret ramte USA, er der stadig lang vej. I dette eksklusive interview med Kongressen.com fortæller New York Times’ økonomiske analytiker, Andrew Ross Sorkin, om hvordan han ser på situationen lige nu i amerikansk økonomi. Han kommer desuden med en række anbefalinger til, hvad vi her i Danmark skal holde særligt øje med, hvad angår den økonomiske udvikling i USA – både på den korte og den længere bane.

Hvordan går det med amerikansk økonomi, generelt set, som du vurderer det?
“Jeg må ærligt indrømme at det er gået meget stærkere end jeg havde troet det ville, hvad angår at komme tilbage på rette spor. Det er en god nyhed. Jeg er bekymret over at så stor en del af genopretningen har været afhængig af stimuluspakker fra Washington og af Centralbankens seddelpresse. Jeg har stadig svært ved helt at gennemskue hvad det får af konsekvenser for økonomien fremadrettet. Samtidig er jeg lidt nervøs for hvor ujævnt den økonomiske genopretning har fordelt sig. På flere niveauer. Og det kommer til at have langsigtede konsekvenser for det amerikanske samfund. Ligesom det, der skete i kølvandet på finanskrisen, også havde længerevarende konsekvenser for samfundet.”

Hvis vi lige holder fast i ulighedsspørgsmålet et øjeblik. Hvad er det, der især bekymrer dig, hvad det angår?
“Det er det seneste eksempel på at de rige bliver rigere og de fattige bliver fattigere. Mange af de tiltag, der er kommet, har primært gavnet de rigeste i samfundet. Hvilket har stor betydning for udviklingen i de kommende år.”

Jobrapporten der kom for nogle uger siden viste at den samlede nationale ledighedsprocent nu er nede på 7,9 procent. Levede den rapport nogenlunde op til dine forventninger eller var der overraskelser?
“Generelt går det jo den rigtige retning, hvilket er godt. Det går lidt langsommere nu end man kunne håbe. Men den lå nogenlunde på det niveau, jeg havde forventet. Men jeg er skeptisk. Og jeg er med på at vi begge to er journalister og derfor som udgangspunkt er professionelle skeptikere, men det er ikke kun derfor. Grunden til min skepsis er der kommer mindre økonomisk stimulus dette efterår, samtidig med at vi kommer til at se store virksomheder gennemføre store fyringsrunder inden året er omme. Mange virksomheder vil benytte lejligheden til at se om der er andre måder at gøre tingene på, og det vil betyde at en masse mennesker vil blive fyret.”

Endnu er antallet af konkurser ikke så højt som mange havde frygtet?
“Nej, det er meget bedre. Det er en meget vigtig pointe, du der tager fat i. Jeg tror at grunden til at det er bedre er på grund af de skridt, som Centralbanken har taget. Så det har måske i højere grad købt lidt tid end reelt løst problemet. Det tyder en del på. Og spørgsmålet er, hvad det så får af betydning på længere sigt. Det er stadig usikkert.”

Der er præsidentvalg om få dage. Hvordan ser du udviklingen i amerikansk økonomi i kølvandet på valgdagen?
“Jeg tror, den amerikanske økonomi kommer til at hakke sig videre frem, uanset hvem der vinder valget. Der kommer formentlig en ny stimuluspakke fra Kongressens side efter valget. Det er min klare forventning. Men meget kommer til at afhænge af, hvornår der kommer en vaccine. Det bliver afgørende for hvor hurtigt samfundet kan vende tilbage til ‘normalen’. Hvis Biden vinder, vil der er selvfølgelig opstå en del nye spørgsmål i markedet om, hvad præcist han vil gøre og hvad det får af betydning. Med Trump ved man godt, hvad man får, nemlig fire år mere af kaos og ustabilitet.”

Hvad skal folk her i Danmark holde øje med, hvad økonomien angår?
“På den korte bane skal man holde øje med arbejdsløsheden. Hvis ledigheden kommer under fem procent, så er det et tegn på at økonomien er tilbage i fin form. På den længere bane skal man holde øje med uligheden og med den offentlige gæld. Jeg er meget bekymret for gældsproblemet, det må jeg sige. Så det skal folk i Danmark helt afgjort holde øje med.”

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Håbet er lysegrønt

Kongressen

Dansk smykkeplatform åbner USA op for europæiske designere

Simone Okkels

Svært at råbe af Yellen

Anders Agner Pedersen