Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Annette Lind: USA’s comeback i klimakampen vækker grønt håb

Joe Biden vil trække USA i en grønnere retning, og blikket er rettet mod Danmark. Det er fantastiske nyheder for de danske virksomheder, som står klar til at levere fremtidens grønne løsninger.

Af Annette Lind, medlem af Udenrigspolitisk Nævn og udenrigsordfører for Socialdemokratiet

I sidste uge deltog statsminister Mette Frederiksen i den amerikanske præsident, Joe Bidens klimatopmøde, Leaders Summit on Climate. Mødet havde til formål at skabe momentum frem mod FN’s klimakonference til november, hvor verdens lande skal melde nye klimamål ind til FN for at opfylde Paris-aftalen.

På topmødet meddelte præsidenten, at USA vil reducere sine udledninger af drivhusgasser med mellem 50 og 52 procent i 2030. Det giver grund til stor optimisme, at USA nu melder et ambitiøst klimamål ud.

I februar meldte USA sig atter officielt ind i Paris-aftalen, der skal begrænse den globale opvarmning til en stigning på under to grader, sammenlignet med niveauet før industrialiseringen.

I den forbindelse udtalte USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, at klimaforandringer og videnskab aldrig igen blot må blive ”tilføjelser” til landets udenrigspolitiske diskussioner:

”Det (klimaforandringer og videnskab, red.) er en helt afgørende del af vores diskussioner på lige fod med snakke om national sikkerhed, migration, den internationale sundhedssituation, økonomi og handel”, lød det fra udenrigsministeren.

Valget af Joe Biden som landets 46. præsident i november sidste år skabte høje forventninger om politisk forandring. Kursskiftet ser nu ud til at være en realitet: USA vil fremover indtage en førende position på klimaområdet.

Blikket mod Danmark

Leaders Summit on Climate var med til at sætte to tykke streger under Danmarks rolle som grønt foregangsland for resten af verden. 

Med vores målsætning om en 70 procent CO2-reduktion i 2030 har Danmark et af verdens mest ambitiøse klimamål, og ved topmødet bad Joe Biden da også Mette Frederiksen fortælle verdens største CO2-udledere om Danmarks erfaringer med grøn energi. 

Det faktum, at vi herhjemme står for 0,1 procent af de globale klimaudledninger og alligevel var inviteret til at fortælle en gruppe store lande, der tilsammen står for knap 80 procent af udledningerne, om vores erfaringer, er en stor anerkendelse af de resultater, vi har skabt. 

Både politisk og erhvervsmæssigt har vi meget at byde på i forhold til den grønne omstilling. Joe Biden vil trække USA i en grønnere retning, og blikket er rettet mod Danmark. Det er fantastiske nyheder for de mange danske virksomheder, som står klar til at levere fremtidens grønne løsninger til gavn for hele verden.

USA er en afgørende klimaaktør

At USA nu igen har taget handsken op og meldt sig ind i det internationale klimasamarbejde, gør Paris-aftalen til et realistisk projekt. Det er nemlig helt afgørende, at verdens største CO2-udledere aktivt tager ansvar for klimaet.

USA, Kina og EU står til sammen for over halvdelen af de globale udledninger, og vi kan derfor ikke undvære USA’s engagement, hvis vi skal løse problemerne.

Topmødet kommer ikke til at løse klimakrisen, men det er et vigtigt skridt på vejen. Så stor tak til Joe Biden for at tage det ansvar, hans forgænger fralagde sig. 

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen