Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Bag Bidens frontlinje

Dramaet er næsten uvirkeligt, dog forudsigeligt. Biden og Demokraterne er klar til hvad der kommer. Netop nu forbereder den tidligere vicepræsident sig på to afgørende processer; en retsproces igangsat af den siddende præsident og transitionen af magten. Her er hvad vi ved.

Adskillige medier har det sidste døgns tid beskrevet den mulige retssag, der venter forude mellem Biden og Trump, samt den ’fight-fund’ Biden har oprettet til formålet. Intet tyder på, at Biden og hans team tager let på processen mod Trump, selvom Biden torsdag aften dansk tid, var ude igen og markere, at en sejr er nær.

Tidligere på dagen var både Eric Trump og præsidentens personlige advokat Rudy Giuliani ude og tale i Pennsylvania, som en del af en PR-strategi bag sagsanlægget. Team Trump dukkede aldrig op til deres planlagte pressekonference i Philadelphia, hvor demonstranter stod klar til at møde dem med ”Count my vote” skilte. I stedet holdt de det foran Atlantic Aviation nær Philadelphia Int. Airport, væk fra demonstranterne.

Budskaberne på pressemødet var et ekko af Præsident Trump, der blandt andet har udtalt: ”Vi var klar til at vinde valget, ærligt talt, vi vandt dette valg,” sagde Trump og tilføjede, at han ønskede at ”sikre afstemningens integritet” og sikre, at loven “anvendes på en ordentlig måde […]. Vi skal til den amerikanske højesteret […]. Vi ønsker, at alle stemmer skal stoppe. Vi ønsker ikke, at de finder nogen stemmesedler kl. 4 om morgenen og føjer dem til listen.”

Fight Fund

“For at sikre, at hver stemme tælles, opretter vi den største valgbeskyttelsesindsats, der nogensinde er samlet,” twittede Biden og fortsatte: ”Fordi Donald Trump ikke kan afgøre resultatet af dette valg – det amerikanske folk kan.”

Det tweet blev startskuddet til næste fase af Bidens fundraising indsats, der ganske givet er mindst lige så vigtig som den foregående. Fox News beskriver, hvordan Bidens kampagneleder, Jen O’Malley Dillon, desuden er afsender på en mail til Bidens base med en opfordring om at støtte indsatsen økonomisk:

”Mens optællingerne stadig fortsætter, forbliver vores holdning den samme, som den var i går aftes: ”Vi vinder Wisconsin og Michigan. Vi har fortsat tiltro til, at vi vinder Pennsylvania.”

Mailen fortsætter: ”Præsidenten truede med at gå rettens vej for at forhindre en korrekt optælling af stemmerne,” sagde Dillon med henvisning til udtalelser fra Trump tidligt onsdag. “Vi står over for den største og mest omfattende juridiske indsats, der nogensinde er samlet.”

Indsamlingen styres via ActBlue, som hjælper liberale nonprofits, demokratiske kandidater og progressive grupper med online fundraising-software. Siden viser Biden og Harris i profil smilende mod hinanden og en direkte ’call to action’ til at støtte med konkrete beløb.

Der er ingen tvivl om, at Biden og hans kampagne får brug for store økonomiske ressourcer til den sidste del af kampen om Det Hvide Hus. En plads i Det Hvide Hus, der nu ser ud til at blive Bidens i tredje forsøg, og som han er i fuld gang med at forberede bag linjerne.

Skiftedag

Modsat i Danmark udskiftes embedsværket med præsidenten, og det betyder, at Biden nu – med al sandsynlighed – begynder at samle sit transitionsteam og får de sidste detaljer på plads til det (måske) kommende kabinet.

Holdet, der skal sikre overgangen fra en regering til den næste, og som alle kandidater er forpligtet til at have på plads, er ledet af Ted Kaufman, tidligere senator og mangeårig Biden-rådgiver. Det blev formet i det tidlige forår og har desuden til opgave at stå for vetting-processen – godkendelsen af kandidater til regeringskabinettet.

Clinton, Obama og Bush valgte alle medlemmer til regeringen fra den modsatte side, en tradition Trump brød, men som vi ganske givet vil se Joe Biden genoptage. Biden kommer til at balancere på en knivsæg for dels at samle sit parti bag sig, inklusiv de mere progressive kræfter, og på den anden side række en hånd frem til Republikanerne, så han for alvor sætter handling bag erklæringen om at være hele USA’s præsident.

Der er allerede nævnt en række GOP-navne til mulige stillinger i Bidens regering, og her er f.eks. republikaneren, der erklærede Biden sin støtte, Meg Whitman, administrerende direktør for Quibi og tidligere administrerende direktør for eBay, og tidligere senator for Arizona, Jeff Flake.

Bidens team har holdt kortene tæt til kroppen, men en talsmand for transitionsteamet kommenterede kort, at man ikke træffer nogen personaleafgørelser inden valget den 3. november, men understregede, at “mangfoldighed af ideologi og baggrund er en kerneværdi af overgangen.”

Udover sammensætning af regeringens medlemmer, står Biden og hans hold over for at skulle fylde flere tusind stillinger til Det Hvide Hus’ administrative opgaver, og Kongressen har tidligere skrevet om ambassadør Rufus Giffords muligheder for at blive en del af Bidens staff, og som er vicekampagneleder for Biden i valgkampen og tidligere rådgiver for Obamas genvalgskampagne. 

Først skal Biden dog sikre sig de sidste valgmænd og overstå det mulige retslige efterspil.

Camilla Sebelius Winther har en kandidatgrad i Kommunikation fra Roskilde Universitet med speciale i formidling af samfundsproblematikker, samt en BA. fra CBS i engelsk og international erhvervskommunikation. Har arbejdet for John Kerry, Senator (MA) og tidl. Secretary of State ifm. med præsidentkampagnen (2003-04) og var bosat i Boston, MA. Tilknyttet Kongressen.com som indenrigs- og kampagneskribent. Mobil: +45 29 93 44 56 Mail: camillasebelius@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen