Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Bernie Sanders store latino-sats på Facebook

Bernie Sanders vil have de amerikanske latinoer til at stemme på ham ved de næste måneders primærvalg. Særligt Californien spiller en stor rolle i Sanders’ strategi. Her er latinoerne den største ikke-hvide vælgergruppe, og kan demokraternes alderspræsident vinde her, kan han formentlig også i høj grad mobilisere latino-vælgerne i resten af USA. Sanders er storfavorit til 2020-valget hos særligt de yngre latinoer, men for at vinde Californien, må han også overbevise deres forældre. Og her spiller de sociale medier en særlig stor rolle.

’iTio Bernie, tio Bernie’!

Bernie Sanders er populær blandt USA’s latinoer, hos hvem han endda har fået kælenavnet ’tio’. På spansk betyder ’tio’ onkel og bruges særligt som et kærligt udtryk. I mange mexicansk-amerikanske familier er der således altid en ’tio’ – en onkel – du kan se op til, og som altid er der, når du har brug for ham.

Bernie Sanders satser også på, at USA’s latinoer har brug for ham. I hvert fald er han gået ’all in’ på at få dem til at stemme ved de kommende måneders primærvalg. Vælgergruppen er nemlig nu så stor og vigtig – særligt i den folkerige, latino-dominerede stat Californien – at latinoerne kan være med til at booste Bernies vej mod en nominering hos Demokraterne.


Det kan i den grad også mærkes på Bernie Sanders sociale medier, særligt Facebook, hvor præsidentkandidaten satser stort på at køre annoncer, der skal bane vejen for, at latino-vælgerne kommer ned til stemmeurnerne ved primærvalget.

Det er et sats, der både kan gå godt og skidt. Sanders er, som vi så det i 2016, mester i at mobilisere vælgerne. Men fejler strategien, står Sanders tilbage med dårlige chancer.

Sanders vil mobilisere de yngre latinoer med sociale medier

Bernie Sanders er ikke en af de kandidater, der bruger flest annonce-dollars på Facebook. Siden maj 2018 har han brugt lidt over syv millioner dollars på reklamer på platformen.

Til sammenligning har USA’s præsident Donald Trump i samme periode brugt svimlende 23 millioner dollars.

Annonce-kanonen er alligevel kørt i stilling hos Sanders i disse dage, og de mange sponsorerede opslag, altså opdateringer, som kandidaten har brugt penge på at få ud til særlige segmenter, skal i høj grasd ramme de amerikanske latino-vælgere.

”If Bernie Sanders supporters make sure to cast their ballot for Bernie in California’s Democratic primary, we are going to win”, lyder det bl.a. i en af de mange annoncer fra præsidentkandidaten.

Annoncen, der indeholder en video med en ung latinamerikansk kvinde med en t-shirt, hvorpå der står ’Tio Bernie’, er stilet mod vælgere i Californien mellem 18-34 år, og det er der god grund til.

Sanders strategi er nemlig at få de yngre latinoer til at mobilisere sig om at stemme ved primærvalget i Californien d. 3. marts, og de yngre latinoer skal særligt have fat i de ældre, altså deres forældre. De ældre er nemlig mere tilbøjelige til ikke at have registreret sig til at stemme ved primærvalget, hvilket er en forudsætning, og Sanders håb er derfor at få mobiliseret de yngre latinoer til at skaffe registreringer og stemmer hos de ældre. Og det bærer annoncerne på Facebook i disse dage stort præg af.

Får hjælp af social media-superstjerne

Strategien virker lige til. USA’s latinoer er en stor brugergruppe af Facebook. Selvom de kun repræsenterer omkring 18 % af befolkningen, ligger deres Facebook-forbrug på omkring 77% sammenlignet med andre befolkningsgrupper i USA. Særligt de yngre latinoer er storforbrugere af sociale medier.

Således er latinoerne en vigtig vælgergruppe for Sanders at få mobiliseret og ikke mindst ned at stemme, men strategien bærer også præg af store udfordringer.

Mens størstedelen af de yngre latinoer har Sanders som deres foretrukne kandidat til 2020-valget, så er den ældre generation af latinoer mere forbeholdne. Og mange af dem er slet ikke registrerede til at stemme ved primærvalgene, hvilket er en forudsætning.

Sanders SoMe-strategi afhænger derfor også i høj grad af hjælp udefra. Blandt andet har han fået hjælp af Alexandria Ocasio-Cortez, eller AOC, som hun bliver kaldt, der er lidt af en ung, latinamerikansk superstjerne hos Demokraterne.

I flere af de annoncer, som Sanders i disse dage sender ud mod særligt latinoer i Californier, optræder hun derfor også.

”As AOC says, we’re not here to watch the polls. We’re here to change the polls. But that means we need you to turn out on caucus day…”, lyder det bl.a. i en annonce fra Sanders, hvor AOC optræder. Med andre ord: registrer dig selv, så du kan stemme til primærvalget.

Og hvad Sanders måske ikke har på de sociale medier, det har Alexandria Ocasio-Cortez.


Hun har i lang tid domineret de politiske samtaler på de sociale medier i USA, og her er samarbejdet med Sanders gengældt.

Således har hun også sendt flere annoncer afsted med budskabet om at stemme på Sanders til primærvalgene. Annoncerne er ligeledes rettet mod særligt Californien og særligt de yngre vælgere.

Om strategien holder, får vi at se, når Californiens primærvalg løber af stablen d. 3. marts.

Lykkes det at få latino-stemmen i hus den dag, kan Sanders måske også lykkes med at mobilisere de vigtige latino-stemmer frem mod 2020-valget. Lykkes det ikke vil hans strategi og store arbejde i disse dage formentlig være spildt.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen