Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Bernie, tvivlerne og rigmændene i Nevada

Den demokratiske primær karavane er rykket sydpå til ørkenstaten Nevada, hvor over 25% af befolkningen er af latinamerikansk afstamning og hvor turisme er den største indtægtskilde. Nevada er altså tæt på den diametrale modsætning til Iowa og New Hampshire, hvor de første to valg fandt sted. Kongressen.com er rejst til Nevada for at møde nogle af de vælgere, der lige nu er ved at træffe deres valg inden lørdagens caucus.

Af Niels Jakob Mye

HENDERSON, NEVADA: Las Vegas knejser i ørkenen som en skinnende neonoase mellem golde bjerge og meterhøje kaktusser. Spillebyen er suverænt Nevadas mest populære destination – og også delstatens mest befolkede by. Klokken tre om natten mellem onsdag og torsdag dansk tid bliver et af byens mange kasinohoteller skueplads for fem (måske seks) håbefulde præsidentkandidater. De skal debattere politiske løsninger for den hverdag, som bedst opleves væk fra hovedgaden The Strips blinkende lys og larmende flokke af overrislede turister. Ude i det helt almindelige, trivielle hverdags-Vegas bor helt almindelige, trivielle Vegas-borgere. De bliver i disse dage bombarderet med tv-reklamer, sms’er, pamfletter og frivillige i hundredvis som banker på døre for hver deres foretrukne kandidat. Her i hverdags-Vegas er der i overvældende grad kun to ting, der betyder noget: At få Trump afsat og at forbedre sundhedssystemet.

Bernie Sanders’ mange frivillige i Las Vegas nåede allerede i sidste uge til bunds i deres liste over døre, der skulle bankes på og potentielle vælgere, der skulle tales med. Fra nu af og frem mod lørdagens caucus er Sanders’ frivillige derfor på genbesøg hos de mange tusinder Las Vegas-borgere, der allerede har stiftet bekendtskab med Sanders’ kampagne. Sanders-kampagnen er til stede i hele delstaten, men der er klart mest fokus på Las Vegas, hvor der er hele seks Bernie Sanders-kontorer, der er det daglige knudepunkt for frivillige og betalte kampagnemedarbejdere.

Når man taler man med de spændte frivillige, som er rejst til Nevada fra alle hjørner af USA og fra hele verden endda, står det hurtigt klart, at meget få vælgere interesserer sig for de historier, der fylder mest i medierne. Vælgerne taler med Sanders’ frivillige om Medicare For All – ”sundhedsforsikring for alle”. De taler om Bernie Sanders som en kandidat, der er fri for ”bullshit”. De taler om fri og lige adgang til en universitetsuddannelse og om en tilværelse, hvor man ikke måned efter måned skal halse efter regninger, husleje og benzin. Snakken i medierne om Donald Trumps rigsretsag eller meningsmålinger eller demografiske analyser eller valgprojektioner fylder intet. Når døren åbnes og snakken går, er det hverdagens problemer, der fylder.

Kristine er 29 år og åbner sin dør nærmest overrasket over at se en Bernie Sanders-frivillig på sit dørtrin i det østlige og fattige Las Vegas. Kristine læser til advokat og skal til eksamen mandagen efter caucus’et. Hun tror ikke, hun får tid til at tage af sted og stemme på Bernie Sanders, som hun ellers er trofast tilhænger af. Da hun får at vide, at hun kan tyvstarte og stemme før tid på en folkeskole i nærheden, smiler hun stort og sender Bernies frivillige afsted med et lettelsens suk. For en kandidat som Bernie Sanders er det næsten ligeså vigtigt at få de allerede eksisterende tilhængere ud ad døren og afsted til valgstederne, som det er at overtalt nye vælgere til at stemme på ham. ”Get Out The Caucus”, kalder de det – ”Få folk op ad sofaen”! På en gennemsnitlig dag for en Bernie Sanders-frivillig sker det meget sjældent, at vælgere, der allerede har besluttet sig for en anden kandidat, kan overtales til at skifte side.

Det er uvist, hvor mange tvivlere, der lader sig overtale til at stemme på fx Bernie Sanders efter en hoveddørssnak med en frivillig.

For Zachary på 31 år og hans familie i Henderson, en forstad til Las Vegas, er et nederlag til Donald Trump i november det, der betyder mest. Zachary er hverken Demokrat eller Republikaner, men ”Independent”. Hans kone, Claire, er Demokrat og stemte på Hillary Clinton sidst der var caucus i Nevada i 2016. De er begge enige om, at det var en stor fejl. Claire troede, at det krævede en erfaren, midtsøgende kandidat for at slå en Republikaner. I stedet tabte Clinton som bekendt til en uerfaren og kompromisløs Donald Trump. Alligevel er Claire mest tiltrukket af den erfarne og midtsøgende Amy Klobuchar her i 2020. Hun har endnu ikke besluttet sig endeligt, og hun er ikke engang sikker på, at hun har tænkt sig at deltage i valghandlingen, for netop den dag skal datteren deltage i en fodboldturnering et andet sted i byen. Zachary ved heller ikke, om han vil deltage, for det kræver, at han registrerer sig som demokrat – det kan være en bitter pille at sluge, hvis man er en stolt uafhængig vælger. ”I like Bernie”, fortæller han Bernies frivillige i hoveddøren, ”but I just don’t think he can beat Trump”. Zachary er i tvivl om, hvorvidt Sanders og hans venstreorienterede synspunkter kan indynde sig hos et flertal i befolkningen og slå Trump.

Det er vælgere som Zach og Claire og deres vælgertvivl, der gør valget i Nevada uforudsigeligt. Godt nok fører Sanders i meningsmålingerne, men som det viste sig i Iowa og i New Hampshire kan det risikere at blive en særdeles tæt affære. Måske er det tvivlere som Zach og Claire, som får outsidere som millionæren Tom Steyer til at føle, at han har en chance her i Nevada. Dét spinkle håb – og så frygten for socialisten Bernie.

Tom Steyer har brugt mange hundrede millioner på en valgkampagne, der endnu ikke har sikret ham et eneste brugbart resultat. I Las Vegas er der utallige reklameskilte og LED-billboards med Tom Steyers ansigt og budskaber, der flimrer om kap med tryllekunstnere, cirkusartister og bikiniklædte kvinder, der også kæmper om de stakkels Las Vegas-borgeres opmærksomhed. Tom Steyers ufattelige pengeforbrug er for nyligt blevet overgået med flere længder af en af verdens rigeste mænd, den tidligere borgmester i New York og tidligere mediemogul, Michael Bloomberg. De to rigmænd har trukket det tunge skyts frem i forsøget på at forpurre en samlet Sanders-sejr.

Bloomberg er ikke valgbar i Nevada, men han lancerede mandag et meget direkte angreb på Bernie Sanders, hans kampagne og hans tilhængere. Myten om de grove og rabiate ”Bernie Bros” på sociale medier holdes i live i en 50-sekunders anti-Sanders reklame, der har sendt Demokraternes valgkamp op i et helt nyt gear. For der er tale om valgkampens hidtil mest direkte og ublu personangreb og det har derfor også tiltrukket sig mediernes opmærksomhed. Det er i sig selv bevis på, at Bloomberg måske/måske ikke kan købe sig til et godt resultat i Super Tuesday-staterne den 3. marts, men at han kan helt sikkert købe sig til overskrifter og kontrol over mediernes dagsorden. Bernie Sanders, Elizabeth Warren og andre Demokrater har udtrykt utilfredshed med Bloombergs taktik og milliondyre kampagne.

Tom Steyer har endnu ikke været i stand til at købe sig vej til avisernes overskrifter og internettets kaotiske diskussionsklubber som Twitter og Reddit, men det har ikke afholdt ham fra også at lancere et direkte angreb på Bernie Sanders. I en tv-reklame specifikt rettet mod vælgerne i Nevada, går Steyer til angreb mod Sanders’ sundhedsplan, Medicare For All. Medicare For All er upopulær, alt for dyr og umulig at få gennemført, må man forstå – og så er fagforeningerne imod dens gennemførsel! Netop den påstand må være særligt irriterende for Sanders, der forsøger at præsentere sig selv som den mest arbejder- og fagforeningsvenlige kandidat. Påstanden om, at fagforeningerne skulle være imod et skattefinansieret sundhedssystem holder da heller ikke helt vand – men den rammer plet i Nevada, hvor den største og mægtigste fagforening, Culinary Workers Union, åbent har kritiseret Bernie Sanders’ og Elizabeth Warrens sundhedspolitik. Culinary Workers Union har over 57.000 medlemmer, hvoraf størstedelen er latinoer – en vælgergruppe der kan afgøre valget i Nevada. Hvis Culinary Workers Unions udmelding kan overbevise dets medlemmer om, at deres nuværende sundhedsforsikring er at foretrække frem for Medicare For All, så kan det få store konsekvenser for Bernie Sanders. Han vandt valget blandt Iowas og New Hampshires latino-befolkninger suverænt, men hvis han ikke kan gentage den succes i Nevada, får han svært ved at forsvare sin selvopfattelse som minoriteternes og arbejderklassens helt.

Steyer og Bloombergs pengeforbrug og angreb på Bernie Sanders fylder meget i medierne, men ikke så meget på gaden. Det er de færreste almindelige Las Vegas-borgere, der udtrykker bekymring ved udsigten til at få en ”socialist” som Demokraternes spidskandidat. Der er stort set ingen, der åbner døren for en Benrie-frivillig og konfronterer dem med Culinary Workers Unions udmeldinger. Det er en diskussion, der foregår i medierne.

Spændingen om valget afhænger af, om hverdagens problemer og udfordringer for indbyggerne i Las Vegas får lov at fylde mere end mediernes dagsordener, når vælgerne skal pege på deres foretrukne kandidat. Bernie Sanders kan kun leve op til sin favoritværdighed, hvis han er i stand til at brænde igennem og fastholde et budskab, som vækker interesse og giver håb om bedre tider for dem, der bor i skyggerne af spillebyens gnitrende neonlys.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen