Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Biden spiller sikkert med Blinken som udenrigsminister

Joe Biden forventes at nominere 58-årige Anthony Blinken som USA’s næste udenrigsminister. Et sikkert valg, da Blinken gennem mange år har været en del af Bidens udenrigs- og sikkerhedsteam

USA’s næste udenrigsminister hedder efter alt at dømme Anthony Blinken. I hvert fald er meldingerne i toneangivende amerikanske medier som Politico, Bloomberg og New York Times at Biden, muligvis allerede senere i dag, vil offentliggøre at hans mangeårige allierede bliver manden, der skal afløse Mike Pompeo i Udenrigsministeriet om knap to måneder.

58-årige Blinken er en mand, Biden har blind tillid til. De to har arbejdet sammen gennem mange år, blandt andet da Biden var vicepræsident og senest under 2020-valgkampen, hvor Blinken stod i spidsen for den del af kampagnen, der handlede om udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det er med andre ord en mand, der kender Biden, kender hans politik og kender hans måde at tænke på, der om kort tid overtager ledelsen af State Department.

At det er en mand, der kender Biden og har hans fortrolighed, er en klar fordel i den opgave, der venter Blinken. Som ny udenrigsminister skal han – oftest alene, af og til sammen med Biden – rundt i verden og genetablere nogle af de relationer, der er blevet forsømt eller nedprioritetet under Trump og Pompeo. I den situation er det en klar fordel, at både regeringschefer og udenrigsministre rundt om på kloden ved, at når Blinken taler, så taler han på vegne af USA. Det var tilfældet med Hillary Clinton, da hun i sin tid rejste kloden tynd efter Obama-administrationen overtog efter Bush. Og det var tilfældet, da John Kerry tog over. Ingen var på noget tidspunkt i tvivl om, at de talte på vegne USA, hvilket bliver det samme nu. Ingen vil være i tvivl om, hvorvidt Blinken har det fulde mandat til at repræsentere USA – det ved man godt, at det har han. Hvilket er en klar fordel for Blinken – og for amerikansk diplomati i det hele taget.

Anthony Blinken bliver som kommende amerikansk udenrigsminister sat på den ikke helt ukomplicerede opgave at få genetableret tilliden til internationalt amerikansk lederskab. Det er ikke nogen hemmelighed, at der i flere dele af verden, har været stor usikkerhed omkring USA’s dispositioner, blandt andet omkring NATO, FN og internationalt samarbejde generelt. Det er noget af det, Blinken skal være med til at genoprette.

Med den kommende udnævnelse af Anthony Blinken, betyder det samtidig at en af de mest profilerede pladser på Bidens hold, er besat. Blandt de øvrige navne, der har været nævnt, er profiler som Susan Rice og Samantha Power, men det er tydeligt at Biden ønsker at sætte sit eget hold – og ikke en gentagelse af Obamas hold. Begge bliver fortsat vigtige spillere for Biden, men det bliver nok snarere i kulisserne end som ministre. Præcist hvordan, må vi vente at se.

Sikkert er det imidlertid at Biden med sin kommende nominering af Anthony Blinken som kommende amerikansk udenrigsminister vælger en mand med årtiers udenrigs- og sikkerhedspolitisk erfaring. Han vælger en mand, han gennem mange år har arbejdet tæt sammen med. Og en mand, som han stoler på som værende manden, der skal repræsentere USA i verden. Så ja, Biden spiller sikkert med valget af Blinken, men ikke desto mindre er det et valg, der er både fagligt funderet og fornuftigt. For Blinken er Bidens mand – og fra om kort tid er han USA’s mand i verden.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen