Kongressen.com
Analyse Premium

Bidens USA giver EU en grøn ven igen

En af Danmarks førende klimaforskere, Sebastian Mernild, er blandt oplægsholderne ved klimakonferencen ‘Make America Green Again’. Kongressen.com har spurgt Mernild til de grønne danske perspektiver, der tegner sig i Bidens Amerika.

De sidste fire år har ifølge Sebastian Mernild, prorektor og klimaforsker ved SDU, ikke været nogen dans på roser. Trump-administrationen har gang på gang vist sig som en af de største trusler mod den grønne dagsorden. Specielt når det kommer til internationalt samarbejde og koordination har de sidste år været et kæmpe tilbageskridt for USA og verden. Mernild peger selv på, at: ”Den største skade er udmeldelsen af Parisaftalen”.

Og netop udmeldelsen af Parisaftalen er der blevet skrevet side op og side ned om. Det store problem har ikke blot været USA’s manglende føderale indsats, men også at incitamentet for andre stater til at overholde delmålene for aftalen, alt andet lige, er blevet reduceret som konsekvens af USA’s free riding. Det har klart haft betydningsfulde konsekvenser for ikke blot USA men hele verden.

Mernild fremhæver samtidig, at man ikke entydigt kan pege på en negativ udvikling i USA:
”Det positive er, at der på delstatsniveau sker en masse mod den grønne omstilling. Den [klimakampen] fortsætter ufortrødent. Og det er på dette niveau, at der ses den store udvikling og initiativ”.

Vender man opmærksomheden mod en stat som Texas, så taler tallene for sig selv: solenergiproduktionen steg med over 400% i perioden 2016-2019. Samtidig er der flere guvernører på delstatsligt niveau, der under Trump-administrationen har formået at sætte bindende mål mod en carbon-neutral fremtid.

Samtidig mener Mernild, at vi i det er ”forventeligt”, at vi den nærmeste fremtid vil se USA binde sig fast til Parisaftalen på ny. Og det er en meget vigtig udvikling ifølge Mernild, fordi det bringer nye incitamentsstrukturer med sig, hvor USA igen kan ”begynde at påvirke EU og Kina, og omvendt. De tre alene står for mere end halvdelen af alle udledninger”.

Læs mere om eventet her:
Link til event

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Et groggy demokrati står stadig

Peter Keldorff

I Georgia fortsætter de med mudderkastningen

Dorte Rasmussen

Kampen om Amerika – Biden spiller sikkert med Blinken og Co.

Otto Lykketoft