Kongressen.com
Analyse Premium

Bidens vigtigste ministre for Danmark

Tre kvinder indtager toppen af VIP-listen over nye ministre i Washington DC, som får afgørende betydning for Danmark. Se listen over de syv vigtigste topfolk:

Af Torsten Jansen, USA analytiker og forfatter til bogen “SPRÆKKER – om rystelserne i venskabet mellem Danmark og USA”. Torsten har en baggrund som USA-korrespondent, diplomat og er nu strategisk rådgiver i LEAD Agency for en række globale virksomheder.

Med et demokratisk flertal i senatet, forventes Joe Biden’s nomineringer at glide igennem uden store dramaer. Derfor er der god grund til at kigge lidt nærmere på de mest centrale politiske figurer i laget under præsident Biden og vicepræsident Harris. Sidder man på den danske ambassade i Washington DC eller i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads, vil fokus som altid være rettet mod især State Department og Pentagon. Udenrigsministeriet og forsvarsministeriet er afgørende for den danske sikkerhedspolitik, og har derfor særlig opmærksomhed for en enhver dansk regering. Iagtager man derimod billedet fra danske virksomheders perspektiv, bliver billedet anderledes:

Top syv listen:

7. Pete Buttigieg, transportminister

I 2016 var USA´s kommende transportminister på besøg i København i sin egenskab af borgmester i South Bend, Indiana. Her cyklede han begejstret rundt i den danske hovedstad, inden han rejste tilbage til Midtvesten for at bygge flere cykelstier. Senere opnåede Mayor Pete politisk heltestatus i kapløbet om at blive nomineret som demokraternes præsidentkandidat. Han valgte i tide at bakke op om Joe Biden, og blev således belønnet med en toppost. Flere danske tegnestuer, som eksempelvis Gehl Architects og BIG, har været dygtige til at udnytte Danmarks førerposition som grøn cykelnation på det amerikanske marked. I den tungere ende har danske virksomheder, som både Mærsk og DSV, skruet kraftigt op for deres arbejde med at blive uafhængige af fossile brændstoffer. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Transportminister Benny Engelbrecht har et møde med Pete Buttigieg i toppen af sin ønskeseddel for 2021/22. Men, måske repræsentanter for Mærsk og DSV, bliver inviteret først.  

6. Lloyd J. Austin, forsvarsminister

Lloyd Austin er pensioneret firestjernet general af den helt klassiske skole. Uddannet fra militærakademiet West Point og med solid kamperfaring fra Irak, hvor han høstede en Silver Star for sin indsats under invasionen i 2003. Syv år senere blev han forfremmet til øverstkommanderende for de amerikanske styrker i Irak, hvor han blandt andet havde særlig fokus på uddannelsen af de irakiske styrker. Idag har Danmark overtaget ansvaret for NATO´s træningsmission i Irak, så Lloyd Austin  vil have meget at tale med forsvarsminister Trine Bramsen om, når de to skal mødes. Lloyd Austin kender Danmark fra vores betydelige indsats i Irak, hvilket naturligvis er en fordel. Men øverst på dagsordenen vil stå samarbejdet i Arktis. Her er der også erhvervsinteresser på spil – både for Grønland og Danmark. Trine Bramsen skal blandt andet slå et slag for den danske forsvarsindustri. Måske det også kan give et gennembrud i forhold til civile danske virksomheder, der i mere end ti år har arbejdet forgæves på at få foden indenfor i Pentagon, så de kan hjælpe USA med at nedbringe energiforbruget på de amerikanske baser. Her kan Pentagon bruge alt fra energivenlige pumper fra Grundfos til vindmøller fra Vestas på baserne.

5. Xavier Becerra, sundhedsminister

Xavier Becerra voksede op under beskedne forhold i Californien, som søn af emigranter fra Mexico og Guatemala. Han er uddannet jurist fra Stanford University, men har gjort politisk karriere siden han i 1992 blev valgt til Repræsentanternes Hus i Washington DC. I 2017 afløste han Kamala Harris på posten som justitsminister i Californien. Han er en overraskelse på posten som sundhedsminister, for bortset fra at være gift med en læge, har han ingen baggrund indenfor sundhed. Her kan Danmark måske hjælpe til med lidt inspiration? I hvert fald er der en lang liste af danske medicinalvirksomheder, som har store interesser på spil, når det gælder Becerras forvaltning af FDA og mulige reformer af sundhedsområdet. Ikke mindst, når det handler om høje medicinpriser på det amerikanske marked.

4. Antony Blinken, udenrigsminister

Antony Blinken er barnebarn af ungarske jøder, født i New York, delvist opvokset i Paris og uddannet fra Harvard University. Således er han repræsentant for en klassisk amerikansk elite, som i bogstaveligste forstand er vokset frem i alliancen mellem Europa og Amerika. Han har tidligere arbejdet for både præsident Clinton og præsident Obama og har i mange år været tæt på Joe Biden. Uanset om man er europæisk regering eller europæisk virksomhed, er Antony Blinken godt nyt. En af hans vigtigste opgaver bliver at genoprette tilliden til USA i de europæiske hovedstæder og Bruxelles. Derfor er han nummer fire på listen.

3.  Jennifer Granholm, energiminister

Det bliver en canadisk skandinaver fra Michigan, som skal lære amerikanerne at bruge mindre benzin og olie. Jennifer Granholms bedsteforældre emigrerede til nemlig til Canada fra henholdsvis Sverige og Norge. Da hun var fire år gammel flyttede hun til Californien med sine forældre, men blev først amerikansk statsborger som 21-årig i 1981. Hun er uddannet jurist fra Harvard, men gik hurtigt ind i politik og  blev valgt til guvernør for Michigan i 2002. Hun er en kraftfuld og karismatisk politiker, der har haft sit eget TV-show: The War room with Jennifer Granholm. Den danske klima- og energiminister Dan Jørgensen skal stå tidligt op for at komme i audiens. Hun vil nok hellere mødes med Vestas, som har omkring 7000 amerikanere ansat på fabrikker og kontorer i USA. En af Granholms mærkesager er nemlig skabelsen af nye, grønne jobs. Derfor fortjener hun tredjepladsen på VIP-listen over Bidens ministerhold.

2.  Gina Raimondo, handelsminister

Gina Raimondo blev i 2014 valgt, som den første kvindelige guvernør i Rhode Island. Hun har italienske rødder, er uddannet jurist fra Yale og har blandt andet arbejdet i den private sektor med venture kapital. I det amerikanske handelsministerium afløser hun forretningsmanden Wilbur Ross, som Trump satte i spidsen for sin handelskrig mod Kina. Det bliver Gina Raimondo der skal håndtere både USA tariffer mod Kina, forhandle eventuelle handelsaftaler med EU og genetablere tilliden og et fornyet amerikansk engagement hos verdenshandelsorganisationen WTO. Fordi USA er helt i top blandt de vigtigste handelspartnere for Danmark, kommer den kommende handelsminister ind på andenpladsen. 

1.  Janet Yellen, finansminister

Janet Yellen bliver ikke alene den første kvinde i spidsen for finansministeriet i dets 231-årige historie. Hun bliver også en af de absolut mest kvalificerede. Yellen har tidligere været chef for centralbanken (2014-18) og formand for Det Økonomiske Råd under præsident Bill Clinton. Desuden har hun en Ph.D i økonomi fra Yale og mangeårig professor ved universitetet i Berkeley, Californien. Hendes opgave bliver at afhjælpe de økonomiske konsekvenser af COVID19-krisen og få den amerikanske økonomi tilbage på sporet, når pandemien er overstået. Dertil har hun en bunden opgave, som ikke var på dagsordenen hos hendes forgænger, Steven Mnuchin. Hun skal begrænse uligheden i det amerikanske samfund. Det skal ske gennem en blanding af hjælpepakker til de svageste, samt skattestigninger for de rigeste amerikanere og de mest profitable virksomheder. Det sidste bliver også dyrt for danske virksomheder, som har nydt godt af skattelettelserne under Trump. Først er fremmest er det dog afgørende for verdensøkonomien – og dermed også Danmark – at USA rejser sig økonomisk. Derfor fortjener Janet Yellen en førsteplads, som Bidens vigtigste minister.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede