Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Klimapanelet

Brasilien går all in i Paris

Brasilien kæmper for en bindende aftale ved COP21 og vil presse USA og de vestlige lande til at forpligtige sig til en langt mere ambitiøs klimapolitik.

Af Jonas Fruensgaard

RIO DE JANEiRO: Brasilien ventes at blive en central spiller ved COP21 i Paris, hvor FN håber, at verdens ledere omsider vil tilslutte sig bindende aftale med konkrete klimamål. Brasilien er særdeles ambitiøs på klimaområdet og har i flere omgange forpligtiget sig til sin egne klimamålsætninger. Brasilien har bl.a. investeret enorme summer i udviklingen af biobrændstof, som 90 procent af landets nye biler kører på. Samtidig kommer hele 70 procent af Brasiliens energi fra vandkraftværker, hvilket vil blive forøget til 85 procent inden 2030.

Brasilien står i en stærk forhandlingsposition i kraft landets fremtrædende position i det magtfulde BRIKS-samarbejde, G20, WTO og nyder stor opbakning på klimaområdet fra det meste af Latinamerika.

Brasilien ønsker en aftale med strenge reduktionskrav, hvor de rigeste nationer pålægges de skrappeste byrder, da de både aktuelt og historisk bærer hovedansvaret for klimaproblemerne. Står det til Brasilien, skal de velhavende nationer også støtte de fattige lande med penge og know-how. Bl.a. ved at opgive en række patenter på teknologi, som kan hjælpe ulandene til en grønnere fremtid. Her er Brasilien særligt kritisk over for USA for ikke at tage det nødvendige ansvar for en fælles løsning. Det gjorde Dilma klart over for Obama under hendes statsbesøg i USA i juli.

”USA bærer en kæmpe del af ansvaret for de aktuelle klimaudfordringer. Og som verdens rigeste og mest avancerede land går det ikke, at man vil placere klimabyrden på lande, der ikke er i nærheden af at forurene i samme omfang.”

Brasilien har som mange andre lande erkendt, at COP21 i Paris til december er sidste udkald for en international aftale. Derfor forsøger Brasilien at gå forrest ved at forpligtige sig til nye ambitiøse klimamål forud for topmødet, som bl.a. indebærer et total stop for afskovningen af Amazonas, beplantning af store landbrugsområder og en reducering af de særligt farlige metangasser.

Brasilien vil bruge sine klimamål til at presse de vestlige lande til endnu større reduktioner, end dem der er på tegnebrættet. Da mange ulande støtter Brasiliens retningslinjer for en klimaftale, kommer Brasilien efter al sandsynlighed til at spille en nøglerolle, hvis verden skal kunne nå til enighed om en gensidigt bindende aftale i Paris til december.

Jonas Fruensgaard er freelancejournalist med base i Rio De Janeiro. Blandt bidragyderne til bogen Klimakrisen, hvor han skrev kapitlet om klimapolitik i Latinamerika.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen