Kongressen.com
Analyse Premium

Vagtskifte i Rydhave

Rufus Gifford kommer ikke tilbage, men han kommer til at udvælge den næste ambassadør til Danmark.

Af Torsten Jansen, USA analytiker og forfatter til bogen “SPRÆKKER – om rystelserne i venskabet mellem Danmark og USA”. Torsten har en baggrund som USA-korrespondent, diplomat og er nu strategisk rådgiver i LEAD Agency for en række globale virksomheder.

Carla Sands ankom til Danmark i december 2017 med en utaknemmelig opgave. Hun skulle repræsentere Donald Trumps Amerika. Hun ankom til et land, hvor mindre end tre procent af indbyggerne ville stemme på hendes chef. For at gøre ondt værre, skulle hun afløse Rufus Gifford. En ambassadør uden for kategori, der med sin folkelige appel gjorde både statsministre, rockstjerner og digitale influencere misundelige.

Blandt de ansatte på den amerikanske ambassade opstod der hurtig en grundregel i omgangen med Carla Sands. Sig aldrig Rufus Giffords navn.

Nu hvor Trump er fyret af vælgerne, er Carla Sands samtidig blevet stemt hjem til Californien. Derfor er det på sin plads at gøre status over hendes indsats i de tre år, der er gået, og samtidig se frem mod den næste indbygger i ambassadørboligen, Rydhave.

I konflikt med danskerne

Lad os starte med at slå en ting fast: Carla Sands har optjent point nok til et platinkort til Club Trump, hvis forretningsmanden og eks-præsidenten en dag skulle oprette sit eget loyalitetsprogram. Udadtil har hun været ligeså loyal overfor Trump, som præsidentens legendariske rådgiver Kellyanne Conway. Og ligeså insisterende på sine synspunkter som Kimberly Guilfoyle, den tidligere Fox tv-vært og kæreste med Trump Junior. Men andre ord har Carla Sands gjort sig fortjent til en forgyldt plads i Trumps univers.

Det har været anderledes op ad bakke på Slotsholmen i København og blandt danske erhvervsledere. I begyndelsen var der stor velvilje og også en god portion nysgerrighed blandt politikere, højtstående embedsmænd og erhvervsfolk. Men efterhånden tyndede Rydhave-gæsterne ud i en sådan grad, at der ofte var corona-sikker afstand allerede inden pandemien ramte. Til gengæld fik folk som tidligere kammerherre Christian Kjær og modeskaberen Ilse Jacobsen mulighed for et comeback i de sociale cirkler.

Lars Løkke Rasmussen regering mistede for alvor tålmodigheden med Carla Sands i januar 2019. Her var det lykkedes for forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen at skaffe ekstra penge til et eksisterende forsvarsforlig, så Danmark kunne komme op på 1,5 procent af BNP inden udgangen af 2023. Men det var ikke nok for Carla Sands, som udtalte sig bastant på forsiden af Børsen.

Claus Hjort aflyste øjeblikket sit planlagte møde med Carla Sands dagen efter, imens han råbte ud til sit forkontor: “I behøver ikke finde en ny dato. I hvert fald ikke så længe jeg er forsvarsminister.”

I bogen SPRÆKKER beskrives det, hvordan Carla Sands fortsatte på besøg i NATOs hovedkvarter i Bruxelles, hvor hun talte dårligt om Danmark og skældte den danske NATO-ambassadør ud. Her gik hun så meget over grænsen, at udenrigsministeriets øverste ledelse måtte klage til Washington DC og få Det Hvide Hus til at dæmpe ambassadørens hårde retorik. Det lykkedes, selvom tilliden aldrig blev genoprettet.

“Hvis hun har en baggrund som skuespiller, kunne hun så ikke spille sin rolle lidt bedre”, udtalte en anden højtstående Venstre-minister til bogen, med henvisning til Carla Sands kortvarige karriere i Hollywood.

Mette Frederiksens regering gjorde sig sine egne erfaringer med Carla Sands, efter Donald Trump´s kluntede tilbud om at købe Grønland i sommeren 2019. Den amerikanske ambassadør rejste ofte til Nuuk for at planlægge åbningen af et amerikansk konsulat og styrke den direkte forbindelse til den grønlandske regering og parlament. Igen foregik uden diplomatisk finesse og med en situationsfornemmelse, der sjældent rummede en dybere forståelsen af Rigsfællesskabets struktur, historie og delikate følelser. Når det er sagt, vil det amerikanske engagementet i Arktis, forblive Trump æraens mest positive bidrag til det danske kongerige. Både i København, Nuuk og Thorshavn lærte politikerne Carla Sands at kende, som en viljefast trump´ist. I tilfældet på Færøerne, da hun satte hælen i overfor kinesiske Huawei og deres aftale om 5G netværk til Nordatlanten.

Selv Atlantsammenslutningen, som nok er USA´s mest trofaste støtte og en aktiv fortaler for højere danske forsvarsbudgetter, fik Carla Sands lagt sig ud med. I december 2019 måtte de således aflyse en planlagt konference i anledning af NATO-alliancens 70-års jubilæum, fordi Carla Sands nedlagde veto imod en Trump-kritisk amerikansk NATO-ekspert på talerlisten.

Under præsidentvalget i 2020 har Carla Sands modigt stillet sig frem til valgarrangementer og overfor den danske presse, og forsvaret den amerikanske præsident til det sidste. Selv beskyldningerne om korruption og systematisk valgsvindel blandt Demokraterne, har hun understøttet. Tilmed har hun på Twitter bidraget med bevismateriale. Et foto af den valgseddel, som hendes afdøde mand og aktive republikaner angiveligt modtog med posten i Californien.

Alligevel må Carla Sands nu pakke sine ting sammen, og gøre sig klar til at flytte ud af Rydhave, inden Joe Biden bliver sat ind i embedet den 20. januar 2021. Der kommer desværre til at gå mange måneder før Stars and Stripes igen vajer over Rydhave, som bevis på, at en ny amerikansk ambassadør er flyttet ind.

Hvem skal til Danmark?

Som Joe Bidens vice kampagnechef skal Rufus Gifford videre i sin karriere. Men mon ikke han har en finger med i spillet, når ambassadør-posten til Danmark skal uddeles? Han har fortsat mange venner blandt de ansatte på den amerikanske ambassade og i resten af kongeriget. Det ville ligne ham at få sendt en af Biden lejrens dygtigste og mest sympatiske folk til Rydhave, som en gave til os alle sammen.

Måske man heller ikke helt, kan se bort fra Giffords egne interesser i den forbindelse. Rufus Gifford og hans mand, Stephen DeVincent, betragter Danmark som deres andet hjemland, hvor de altid vil være hyppige gæster. Derfor vil det måske være bekvemt at udskifte Hotel Marriott med en af de komfortable gæsteafdelinger i Rydhave. Med en nær allieret installeret i Rydhave, vil det tidligere ambassadørpar kunne sidde på terrassen eller ved kaminen i Skovshoved, imens de bliver opdateret omkring den seneste udvikling i dansk politik, kultur og erhvervsliv.

Jeg skulle tage meget fejl, hvis der ikke igen bliver trængsel i Rydhave.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Et groggy demokrati står stadig

Peter Keldorff

I Georgia fortsætter de med mudderkastningen

Dorte Rasmussen

Kampen om Amerika – Biden spiller sikkert med Blinken og Co.

Otto Lykketoft