Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Da Trump kom til Chicago

Et planlagt Donald Trump-arrangement i Chicago forud for tirsdagens primærvalg i Illinois, måtte aflyses af sikkerhedsårsager. Adskillige sammenstød mellem Trumps støtter og modstand fulgte herefter. Kongressen.com var på plads i Chicago på en aften, hvor grøfterne i amerikansk politik blev gravet endnu dybere

CHICAGO: Flere timer før vælgerarrangementet i Pavilion-koncerthallen skal begynde er situationen allerede ophedet. Der er stort politiopbud og moddemonstranters slagråb gjalder over medbragte højtalere.

Byggematadoren har booket spillestedet i de centrale Chicago og midt i University of Illinois –Chicago(UIC) op til primærvalget i delstaten Illinois den 15. mart. Byens indbyggere og mange tusinde lokale studerende har dog tænkt sig at give ham en varm velkomst.

Metalhegn adskiller Trump-støtte fra moddemonstranterne, og ingenmandslandet imellem de to grupper patruljeres af en afdeling ridende betjente.

Eder på både spansk og engelsk slynges over hegnene og de to grupper gør ansigter og filmer hinanden med telefoner som for at dokumentere modstandernes udskejelser.

Moddemonstrationen vokser i løbet af eftermiddagen ikke blot i antal men også i mangfoldighed. Unge kvindelige studerende i hijab, ældre mexicanske fagforeningsmedlemmer, lystigt spillende mariachi-bands og lokalpolitikere istemmer slagsangene imod den uvelkomne gæsts ankomst til deres by.

Miguel, der studerer en bachelor i engelsk på UIC, er overrasket over at Trump vil holde et vælgermøde her, så tæt på et universitet hvor han må regne med at hans budskab vil møde megen modstand.
”Vi er et meget mangfoldigt uddannelsessted, men jeg kender ingen der kan lide ham.” siger han.

Derimod er der masser af tilhængere af den socialdemokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders. Skilte med han navn vejer i luften over demonstrationen side om side med forskellige afbildninger af Trump i Ku Klux Klan-dragt og Nazi-uniform.

Moddemonstranterne slår hårdt på kandidaten som galionsfigur for et racistisk og undertrykkende USA. Folk er rasende over rigmandens inflammatoriske retorik men synes samtidig virkelig at nyde at have så åbenlyst et objekt for deres politiske vrede og indignation.

Moddemonstrationen udvikler sig til lidt af et gedemarked og de politiske budskaber blandes ved at hadet til Trump forener mange forskelligartede bevægelser og grupper. Repræsentanter for et neo-maoistisk parti stiftet af et tidligere medlem af Black Panther Party er her, såvel som #Blacklivesmatter aktivister og nærmest det fulde spektrum af Chicagos venstrefløj.

Slagsange mod Trump blandes med støtteerklæringer til et frit Palæstina og generel modstand imod enhver form for diskrimination og undertrykkelse som gruppen kan finde på.
Ordensmagten modtager også sin del af udfaldene i kølvandet på en stribe sager om overgreb. Den 15. marts stemmes der ikke blot til det præsidentielle primærvalg, men også om en ny offentlig anklager i Chicagos kommune. Den siddende anklager, Anita Alvarez, mistænkes bredt for at have tilbageholdt videobeviser i mordsagen på teenageren Laquan Macdonald for hånden af betjent Jason Van Dyke.

Kampagnen mod Alvarez er derfor også til stede og deler knapper med #ByeAnita ud.

Trumps arrangementet dumper derfor ned i en allerede politisk højladet situation der skaber perfekte rammer for en kæmpe højlydt og frådende moddemonstration.

Stemningen er høj men demonstrationens budskab begynder at miste fokus.

Folk begynder tidligt på aftenen at komme ud af Pavilion-arenaen. Demonstrationen har også bevæget sig indenfor og har skabt så meget røre og uro at Trumps tale er blevet aflyst.
”VI LUKKEDE DET NED” – VI LUKKEDE DET NED!” råber demonstranterne triumferende mens slukørede Trump-støtter forlader stedet.

Jonathan, en buttet og rødmosset mand med en tillige rød Trump-kasket, er kun mere overbevist i sin støtte til byggemogulen efter aftenens begivenheder. Han virker en smule rystet over den kraftige modstand der er blevet lagt for dagen. Han afviser at Trump-støtter skulle være racister. Særligt afviser han nazi-sammenligningerne:
”Mine forfædre var jødiske flygtninge fra undertrykkelse i Europa, jeg ville være den sidste til at støtte en nazist.” Forklarer Jonathan mens han overdænges af vrede tilråb fra demonstranter.

Chicago, der historisk har været forbundet med bølleadfærd på byens politiske venstrefløj, skuffer ikke denne aften.

Byens indbyggere udøvede deres ret til protest overfor en politisk skikkelse der for mange er kommet til at stå for had og farlig populisme, men udenfor Pavilion-bygningen virker de som undertrykkerne og ikke som fortalere for de undertrykte.

Mange spekulerer derfor i at Trump skulle have placeret arrangementet netop dér hvor han måtte forhånd kunne være sikker på at reaktionen ville blive så kraftig. Er aftenens aflyste arrangement i virkeligheden et mesterligt udført strategisk tilbagetog der udstiller hans kritikere?

Optrinnet falder også sammen med en igangværende debat på amerikanske universiteter omhandlende at studerende er for tyndhudede og kan ikke tåle meninger der ikke er deres egne. Meningsdannere på højrefløjen udsender samme aften tweets om forkælede unge der stækker debat med deres politiske korrekthed og mangel på tolerance for Trump-folkets standpunkter.

At fronterne er trukket hårdt op i amerikansk politik, er de færreste efterhånden i tvivl om. Og det kom for alvor til udtryk i går aftes, da Trump kom til Chicago.

Written By

Johan Wizan er bachelor i litteraturvidenskab med speciale i amerikanske samfundsforhold. Forfatter til 'Scener Fra Et Primærvalg' og blandt bidragyderne til 'PræsidentPortrætter' og 'Glimt Af Et Præsidentvalg'. Bor til daglig i New York og er tilknyttet Kongressen.com som indenrigsskribent. Mail: Johanwizan@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen