Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Klimapanelet

Derfor er grøn strøm et guldæg

Vindenergi er et guldæg, det vil være klogt at ruge ud hurtigt. Både for miljøets skyld, men også af økonomiske grunde.

Af Andreas Steenberg, klimaordfører, Radikale

I Danmark er vi benådet med meget få naturlige ressourcer. Men vi har særligt én, der er rigelig. Vinden. Den kan være strid, men den er et dansk grønt guldæg. Med den rigelige ressource har vi først og fremmest skabt en energiteknologi, som er en milliardindustri, fordi resten af verden har taget den til sig. Og der er potentiale for meget mere både for klima og Danmarks forretningsmuligheder.

I vores egen strøm spiller vinden en stor rolle ved at udgøre næsten halvdelen, når vi tænder på kontakten. Når vi siger, at Danmark skal være fossilfri, ser vi vinden som vejen til målet. For med vindkraften i vores strøm vil vi kunne tanke vores biler med strøm, vi vil kunne varme vores huse op med strøm. Vi vil kunne bruge energi effektivt og med god samvittighed og også smart. For med mere vindkraft følger også smarte muligheder.

En hel industri både i Danmark og globalt arbejder med at finde de it-løsninger, der gør, at vi hver især kan tanke bilen, når det blæser, varme huset op eller slukke, når det ikke blæser. Uden vi behøver at gøre noget, for teknologien tænker for os. I større skala vil den grønne strøm også kunne bruges i store varmepumper i fjernvarmeanlæg i landområder eller i lagres gas, som også kan blive til varme og eller bruges i transporten. På den måde er vores grønne strøm ikke bare kilden til lys, men bliver rygraden i hele vores energisystem. Det bliver kilden til varme og til transport og vil stoppe vores afhængighed af olie og gas fra Mellemøsten og Rusland. Men vi har en kæmpe udfordring. For elafgiften er tårnhøj og spænder ben for den gode løsning. Både når danskerne skal finde erstatninger for oliefyret og når ejerne af kraftvarmeanlæg skal investere vælger de hellere træpiller og flis, som ikke er smart eller fleksibelt og ikke skaber mulighed for at udnytte vindkraften. Derfor må det være den mest hastende politiske opgave, hvis vi vil høste det fulde udbytte af investeringen i grøn strøm og bliver det guldæg som også gavner klimaet.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen