Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

“Derfor er ‘Retfærdighed for Emmett Till’ en vigtig film”

‘Retfærdighed for Emmett Till’ giver en ny generation indblik i en af USA’s mest forfærdelige mord, mener amerikansk forsker.

I sidste uge havde en ny film premiere i de danske biografer, nemlig spillefilmen ‘Retfærdighed for Emmett Till.’ Filmen er baseret på virkelige hændelser og tager udgangspunkt i historien om 14-årige Emmett Till, der i 1955 blev bortført og brutalt slået ihjel i Mississippi.

I forbindelse med filmens indtog i Danmark har Kongressen.com snakket med Davis Houck, som er professor ved Florida State University. Houck har i mange år forsket i netop Emmett Till-sagen og dens betydning i Borgerrettighedsbevægelsens kamp for lighed i 1960’erne.

Hvilken rolle spiller Emmett Till-sagen i dagens USA?
“Sagen spiller stadig en meget stor rolle, og det er der flere grunde til. Den primære grund er, at filmskabere, journalister og forskere bliver ved med at undersøge og skrive om sagen. Hvis de ikke gjorde det, ville historien om Emmett Till ikke fylde nær så meget i amerikanernes bevidsthed, som den gør i dag.

Samtidig skal man huske på, at der i den efterfølgende retsag forekom en række uretfærdige beslutninger. Blandt andet blev gerningsmændene aldrig sigtet for bortførelse, selvom det stod klart for alle, at en bortførelse af Emmett Till havde fundet sted. Alt dette taler ind i et historisk billede, hvor afroamerikanere bliver udsat for uretfærdigheder i det amerikanske samfund, også den dag i dag. Derfor tror jeg, at mange fortalere for racemæssig lighed peger på Emmett Till-sagen for at understrege, at USA ikke er kommet videre i kampen om lighed.”

Hvilken betydning vil den nye film få for sagens fortsatte betydning?
“Filmen om Emmet Till vil give en hel ny generation af amerikanere indblik i sagen. Den vil helt sikkert blive vist i klasselokalerne rundtomkring i hele landet, og eleverne kommer nok til at have flere spørgsmål end svar, når de har set filmen.

Disse spørgsmål vil de forsøge at finde svar på, når de får fri fra skole, og her spiller sociale medier en meget vigtig role. Sociale medier kan være med til starte en samtale om filmens vigtige budskaber.”

Hvordan kan filmen bidrage til de aktuelle diskussioner om race i USA?
“Forhåbentlig kan filmen fungere som godt og relevant undervisningsmateriale. Den kan rejse spørgsmål om de aktuelle raceproblemstillinger, som amerikanerne kæmper med i dag. Det tog intet mindre end 67 år at lave en film om Emmett Till, for bare ét år efter den 14-åriges død blev der snakket om at lave en film, men det skete altså først nu. Derfor er det vigtigt at stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor skulle det tage 67 år, før filmen blev lavet? Jeg tror på, at denne film kan åbne døren for, at flere film med fokus på racespørgsmålet kan blive produceret.”

Andreas Brunebjerg Jørgensen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet med speciale i amerikanske forhold. Han var researcher på bogen 'Export Across The Pond' og er tilknyttet Kongressen.com som indenrigs- og erhvervsskribent. Mobil: 53707116 Mail: andreas@kongressen.com

Læs også:

Feature

En statue af Emmett Till, hvis lynchning i 1955 udløste enorme borgerrettighedsprotester i USA, er officielt blevet fremvist i en by i Mississippi med...

Copyright © 2021 Kongressen