Kongressen.com
Analyse Premium

Derfor vender corporate USA ryggen til Republikanerne

Danske Novo Nordisk meldte i går ud, at de har sat donationer fra deres PACs (political action committee) i bero, og vil tage deres politiske donationer til vurdering, der sidste år udgjorde 2,3 millioner kroner. Det skriver Novo Nordisk i en mail ifølge Ritzau. I USA står de 147 republikanske kongresmedlemmer, der protesterede mod valgkollegiets resultater – og Bidens valgsejr – også til en økonomisk øretæve af det helt store – fra uventet kant.

En opsigtsvækkende og omfattende liste af de største PAC-donorer i USA trækker nu stikket på deres donationer på ubestemt, som følge af det hidtil usete træk; at gå imod vælgernes vilje i Kongressen. Det får vidtrækkende konsekvenser for især de 147 republikanere, men potentielt også PAC funding generelt.

Ifølge blandt andet NY Times og Open Secrets, så har giganter som Amazon, Wallmart, Marriott International, Dow, Airbnb og Morgan Stanley prompte trukket deres økonomiske støtte, ligesom AT&T, hvis PAC donation var i top-5 over største donationer 2019/20, også meldte ud, at de også ville suspendere bidrag til disse lovgivere.

Kritikken er øredøvende

Når de store ’corporate’ virksomheder stopper deres bidrag, er det absolut ikke uden betydning – et bidrag der samlet set udgjorde beløbet 91 millioner dollars. OpenSecrets udarbejdede slut sidste uge en liste over de største donorer til disse GOP-lovgiveres kampagner 2020-cyklussen. Datasættet inkluderer de største PAC-donorer, individuelle topdonorer og topindustridonorer til republikanerne, der protesterede. 

Og det ser ikke just lyst ud økonomisk for fx Kelly, Hawley, Cruz og Gosar, for præcis som Novo Nordisk “fordømmer” angrebet på Kongressen, er kritikken fra USA’s største virksomheder øredøvende, og Comcast skrev således i en meddelelse:

”Vi fordømmer den forfærdelige vold, vi var vidne til ved Kongressen og vores fokus skal være på at arbejde sammen til gavn for hele nationen. I overensstemmelse med dette, suspenderer vi alle vores politiske bidrag til de valgte politikere, der stemte imod certificering af valgkollegiets stemmer. Det giver os samtidig muligheden for at gennemgå vores politiske donation og praksis.”

Tech-giganterne trækker bremsen helt

Comcasts udmelding står ikke alene og mens ovenstående blot har trukket PAC donationer til de 147 kongresmedlemmer, har tech-giganterne Microsoft, Facebook og Google benyttet lejligheden til at stoppe alle politiske donation til både Republikanerne og Demokraterne. Spørgsmålet er om flere virksomheder vil følge trop de kommende dage.

Deres samlede donation i sidste cyklus var 4,2 millioner dollars dog uden at give en egentlig tidsramme for, hvordan eller hvornår de potentielt vil genoptage deres PAC donationer. Til gengæld har DOW Chemicals klart meldt ud, at de 147 ikke modtager donationer for hhv. to og seks år, hvilket jo svarer til Kongressens cyklus. Med andre ord: Persona Non Grata i det politiske system – om det også gælder GOP generelt vil tiden vise.

De var advaret

At det ville få disse økonomiske konsekvenser, kan de ikke nødvendigvis have vidst på forhånd, men ikke desto mindre underskrev direktører fra op mod 200 amerikanske virksomheder, herunder American Express, Goldman Sachs, Deutsche Bank og Mastercard den 4. januar – to dage før invasionen – et åbent brev, der opfordrede alle kongresmedlemmer til at bekræfte Bidens valg og sikre transitionen. Hvorvidt de 147 medlemmer ikke har set de økonomiske konsekvenser som alvorlige nok eller som en tom trussel, ved vi ikke, men nu ser deres politiske fremtid potentielt mere usikker ud.

They’ll be back

Ifølge flere anonyme kilder, der har talt med bl.a. Washington Post og The Inquirer, så vil vi snart se en lang række af virksomhederne, der helt har stoppet donationerne, løbe dem igang igen – når den politiske hverdag rammer, vil de få brug for lobbyist-håndtaget igen.

På Kongressen.com vil vi følge udviklingen og i den nærmeste fremtid, vil vi se nærmere på marketingkampagne The Lincoln Projects har annonceret, der målrettes mod Trump-støttende virksomheder, som donerer eller har doneret til de 147 kongresmedlemmer. 

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede