Kongressen.com
Analyse Premium

Det betyder det for din virksomhed, hvis Senatet tipper

Det republikanske flertal i Senatet vakler og kan meget vel tippe ved valget 3. november. Sker det, vil det have stor betydning for danske virksomheder på flere niveauer

Selv om det ikke fylder helt så meget i mediebilledet som præsidentduellen mellem Trump og Biden, ja, så skal man ikke tage fejl. Det drama, der lige nu udspiller sig på Capitol Hill om hvem der har flertallet efter valget er mindst lige så vigtigt og mindst lige så højspændt. Ikke mindst hvad angår situationen i Senatet. Her har Republikanerne de forgangne seks år siddet tungt på magten med Mitch McConnell i spidsen. Sådan er det imidlertid langt fra givet at det fortsætter med at se ud efter valgdagen. Således viser målingerne fra op mod 10 af de i alt 35 senatsvalg, der finder sted den 3. november, at Demokraternes kandidater i flere af staterne ser ud til at besejre den siddende republikanske senator. Og dermed er der en reel sandsynlighed for, at flertallet i Senatet kan tippe tilbage til Demokraterne efter seks år med McConnell ved roret. Det vil ikke blive noget stort flertal såfremt det sker. Lige nu er fordelingen 53-47 i republikansk favør. Tipper flertallet vil det, ifølge målingerne, være sandsynligt at det demokratiske flertal vil være 51-49, 52-48 eller 53-47.
Uanset hvor stort et senatsflertal, Demokraterne i givet fald kommer til at have efter valgdagen, så vil det få kolossal stor betydning for den politiske dynamik i Washington i de kommende år. For hvis målingerne samtidig holder stik og Demokraterne fastholder flertallet i Repræsentanternes Hus og vinder præsidentvalget, ja, så er vejen banet for at USA dels trækker i en markant anden retning end de forgangne fire år med Trump, dels at det føderale USA rent faktisk kan komme til at fungere igen. Ikke forstået på den måde at Demokraterne og Republikanerne vil begrave stridsøkserne. Det sker nok ikke lige foreløbig, desværre. Men forstået på den måde at Washington i de forgangne ti års tid kun har været operationelt politisk når et parti har haft flertallet i begge kamre, plus præsidentmagten. Så kan der laves større politiske reformer, sådan som vi så det med sundhedsreformen under Obama tilbage i foråret 2010 og som vi så det med skattereformen i begyndelsen af Trumps embede.

Der er derfor adskillige gode grunde til at man som dansk virksomhed med interesser i USA holde nøje øje med, hvad der sker ved senatsvalgene om to en halv uge. I de forgangne år har det været mere reglen end undtagelsen, at man spildte tiden ved at orientere sig i retning af det føderale Amerika, fordi dysfunktionaliteten havde lagt sig som en dyne over Capitol Hill, og at man derfor begyndte at rette fokus direkte mod delstaterne for at varetage danske interesser. Det kan meget vel ændre sig, hvis Demokraterne sætter sig på begge kongreskamre og Det Hvide Hus. For det vil betyde at Amerikas føderale politiske system rent faktisk begynder at lave lovgivning igen. Og ja, det kan lyde lidt utroligt, at det rent faktisk er noget, der skal fremhæves i en analyse om amerikansk politik med få uger til valget, men realiteten er desværre den, at det i de forgangne ti år har været mere undtagelsen end reglen, at det føderale lovgivningsapparat i USA rent faktisk laver love.

Det er naturligvis noget, vi kommer til at skrive meget mere om i de kommende nyhedsbreve, men hold allerede nu godt øje med målingerne fra staterne som Maine, Colorado og Arizona i de næste par uger. Det bliver i stater som disse, at det bliver afgjort om Senatet tipper.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Trump står til at tabe – men han har i månedsvis varmet vælgerne op til en anden historie

Katrine Villarreal Villumsen

Digital fundraising er det nye sort

Camilla Sebelius Winther

Valget, der i virkeligheden er vigtigst for din virksomhed

Emil Friis Lauszus

Dyr kampagne: Kandidater sætter annonce-rekord på Facebook

Katrine Villarreal Villumsen

Kampen om Amerika: Slutspurten er sat ind

Kongressen

Ny bog: Rufus Gifford i Trumps og Bidens Amerika

Kongressen