Kongressen.com
Analyse Premium

Det betyder Højesterets dramaet for din virksomhed

Striden om, hvem der skal afløse Ruth Bader Ginsburg som Højesterets dommer er i fuld gang. Udfaldet vil få stor betydning – også for danske virksomheder

Det politiske rivegilde om, hvem der skal efterfølge Ruth Bader Ginsburg som Højesterets dommer er i fuld gang. Og det går ikke stille for sig. Tværtimod er Demokraterne rasende over, at Republikanerne nu får muligheden for at indsætte endnu en konservativ dommer – den tredje mens Trump har været præsident. For det er af afgørende betydning, hvordan den amerikanske Højesteret er sammensat. Det er der, nogle af de mest gennemgribende ændringer af det amerikanske samfund, kommer fra. Derfor har det, der foregår i øjeblikket også betydning for danske virksomheder med interesser i USA.

Når der tales om konservative og demokratiske dommere i Højestrets regi, så hænger det dels sammen med, hvilken præsident, der har udnævnt personen, dels hvordan den pågældende fortolker den amerikanske forfatning. Indtil Ginsburgs død, var fordelingen 5-4 i konservativ favør. Den fordeling kommer efter Trumps nominering, som forventes lørdag, til at hedde 6-3.

Sundhedspolitik i fokus
Det betyder at Højesteret for alvor trækker i en langt mere konservativ retning end vi har set det de seneste år, og dermed er nogle af de afgørelser, der har været, blandt andet omkring sundhedspolitik ikke længere sikre på at blive stående. Striden om sundhedsreformen, i folkemunde kaldet Obamacare, er flere gange endt i Højesteret, som dog hidtil har holdt hånden over reformen. Det er langt fra sikkert at det fortsat vil være tilfældet med den nye udvikling, hvilket vil få kolossal betydning for amerikansk sundhedspolitik og dermed også for danske sundhedsvirksomheder.

To andre spørgsmål, som utvivlsomt vil blive forsøgt fremsat for Højesteret så snart Ginsburgs afløser er på plads, er spørgsmålet om kvinders ret til abort og homoseksuelles ret til ægteskab. Siden 1973 har kvinder haft ret til abort, uanset hvor de boede i USA. Det er langt fra sikkert at den ret bliver stående, men i stedet ændret, så retten til abort bliver et delstats anliggende. Hvilket gør at de delstater der ønsker det, kan gøre abort kriminelt. Det vil få betydning for virksomheder i de stater, der må komme til at gælde. Simpelthen fordi der vil være stater, amerikanere vil flytte fra eller nægte at flytte til, hvis staten forbyder abort. På samme måde vil det blive tilfældet, hvis homoseksuelles ret til ægteskab går fra at være en ret, der gælder i hele USA, til at være et delstatsanliggende som det tidligere var. Hvis du som homoseksuel bor i en stat, hvor det ikke længere er tilladt at være gift, vil det få mange til at flytte fra den pågældende stat eller betyde at mulige tilflyttere vil holde sig væk, hvis deres seksualitet gør, at de ikke har samme rettigheder som heteroseksuelle.

Der er derfor god grund til at holde nøje øje med det drama, der lige nu udspiller sig omkring Højesteret. Det får stor betydning for det amerikanske samfund i mange år. Og dermed også for danske virksomheder med interesser i USA. Uanset om Trump bliver genvalgt eller ej.

Læs også

Trump står til at tabe – men han har i månedsvis varmet vælgerne op til en anden historie

Katrine Villarreal Villumsen

Digital fundraising er det nye sort

Camilla Sebelius Winther

Valget, der i virkeligheden er vigtigst for din virksomhed

Emil Friis Lauszus

Dyr kampagne: Kandidater sætter annonce-rekord på Facebook

Katrine Villarreal Villumsen

Kampen om Amerika: Slutspurten er sat ind

Kongressen

Ny bog: Rufus Gifford i Trumps og Bidens Amerika

Kongressen