Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

”Det er ikke Trump, det er ikke Biden. Det er ingen på den alder. De kommer alle til at være døde.”

I vores første kapitel af interviews med unge førstegangsvælgere, har Victoria Bogetoft taget kontakt til en af slagsen i Connecticut.

Da Julia Ellman var 12 år, flyttede hun med sin familie fra Californien til Guilford, Connecitcut, hvor hun begyndte på Elizabeth Adams Middle School. Året senere flyttede jeg til Guilford. Her mødte jeg for første gang Julia på skolens løbehold. De følgende to år endte Julia og jeg med at tilbringe oceaner af tid sammen. I første omgang på løbeholdet, og senere på Guilford High Schools field hockey team. Her blev hver mandag skudt i gang med ”pastaparty”, med det formål at få indtaget kulhydrater nok til resten af ugens daglig træning. 

Efter gymnasiet kom Julia ind på Wellesley College, hvor hun desuden endnu en gang blev udtaget til field hockey teamet. På universitet læser hun en bachelor i biologi. Wellesley er blandt andet kendt for at være et rent kvindeuniversitet med et liberalt miljø, hvor personligheder som Hillary Clinton tidligere har gået.

Julia stemmer demokratisk, og har tidligere været særligt involveret i kvinders rettigheder. I den forbindelse har hun for eksempel været frivillig hos Planned Parenthood. Her har hun sørget for at demonstranter mod abort ikke forstyrrede de kvinder, der modtog hjælp hos centeret. Da jeg sidste uge snakkede med Julia over zoom, befandt hun sig dog ikke i Massachusetts, men derimod på øen Saipan i det vestlige Stillehav. Hen over sommeren var Julia nemlig i praktik på Saipan og kan nu ikke komme tilbage på campus på grund af Covid 19-situationen. Derfor bor hun på nuværende tidspunkt fortsat på Saipan og arbejder på det hospital, som hun var i praktik på. Samtidig modtager hun hver midnat onlineundervisning fra Wellesley. 

Når du snakker med dine venner og familie derhjemme, hvad er så din opfattelse af stemningen her optil valget? 
”Det er helt klart lidt blandet. Det er som om, at folk falder lidt ind i to grupper. Nogle folk er fulde af energi og gåpåmod, og siger ting som ”Vi får alle til at stemme”, ”Tingene ændrer sig” og derudover er der en masse momentum fra demonstrationer. Men på den anden side er der også rigtig mange mennesker, som er enormt frustreret, og som næsten bare har givet op, fordi de ikke har lyst til at stemme på hverken Trump eller Biden. Det er interessant at se, hvordan nogle mener: “Du skal stemme, selv hvis kandidaten ikke er dit første valg, så skal du stemme”. Og andre er fuldstændig opgivende og mener, at systemet er i stykker, og derfor har mistet alt lyst til at deltage. ”

Hvordan har du det selv med valget? 
”Jeg tror, at der i lang tid var der mange som tænkte, at Trump ville komme til at vinde igen. Men det er som om, også i forbindelse med Covid19 og Trumps dårlige håndtering af det hele, at folk nu er mere håbefulde… I og med, at jeg skal stemme i Connecticut, så føler jeg ikke det samme presserende behov for at skulle handle, som hvis jeg boede i en svingstat. Blandt mine venner fra svingstater, så ser jeg meget aktivisme på de sociale medier. Her prøver de at opfordre andre til at stemme, ved at dele links og ressourcer. Der er endda folk, som opfordrer alle til at skrive til dem på Instagram, hvis de er forvirrede omkring, hvordan man stemmer. Så kan man ringe til dem privat, og de vil hjælpe én igennem hele processen. Det har været virkelig fedt at opleve. Det bliver meget spændende at se, hvor mange fra vores aldersgruppe, der kommer til at stemme i år sammenlignet med tidligere valg. ”

Hvilke emner er vigtigste for dig her op til valget?
”Det kommer til at være første gang jeg stemmer til et præsidentvalg. Min grund til at stemme kommer nok ikke til at have så meget med emnerne at gøre, men mere med, hvem de er som mennesker. Jeg ved ikke, om det er en god eller dårlig ting. Næsten uanset hvem modstanderen er, så er Trump aldrig én, som jeg ville have som præsident, og repræsentant for mit land. Lyder jeg lidt patriotisk nu her? ”Repræsentant for mit land”, det lyder meget patriotisk. Jeg er ikke patriot.  Det er bare så pinligt at have Trump som repræsentant. Jeg er flov over at være Amerikaner. Jeg tror at rigtig mange andre har det på samme måde. ”

Det virker til, at der i løbet af de sidste par år er opstået en øget xenofobi i USA. Har du som jøde mærket noget til den forandring?
”Jeg har ikke personligt oplevet noget. Det har mere været noget, som man er blevet eksponeret overfor i nyhederne. Men jeg føler også, at Wellesley lidt er en boble. Klart størstedelen af folk er meget venstreorienterede. Der er ikke så stor en diversitet i holdninger og synspunkter. Men jeg vil sige, at der derimod måske er blevet taget endnu stærkere afstand fra det (xenofobi), på Wellesley. Folk er meget motiverede for at skabe forandring. Særligt i forbindelse med Black Lives Matter. Det har været kæmpestort. Man snakker nu ikke kun om politisystemet, men også om, hvordan hele uddannelsessystemet er dybt racistisk. Det er meget spændende. Man kan mærke, at folk presser sig selv til at lære nye ting. Ting som du ikke lære om i skolen. Men jeg tror helt sikkert, at jeg er i en boble, som uden tvivl ikke er repræsentativ for alle amerikanere. ”

Når du siger, at du er flov over at være amerikaner, er det så på grund af Trump? Eller hvad får dig til at sige det? 
”Ja, det er på grund af Trump, men ikke kun ham. Det er så nemt bare at skyde alt skylden på Trump. Mange af de problemer, som jeg ser, har været her længe før Trump overhovedet blev politiker. For eksempel med politivold. Der er adskillige problemer, som først nu rigtig bliver diskuteret og kommer frem. Måske er de blevet værre, men problemerne er helt sikkert ikke nye. Problemerne har været her i meget, meget lang tid. Det er nok en del af, hvorfor jeg ikke er stolt over at være amerikaner. Og så er der selvfølgelig også Trump. Det at have landet repræsenteret af én som så tydeligt er en rædselsfuld person, som har sagt forfærdelige ting, gjort forfærdelige ting og som er direkte dum – det er bare så pinligt. ”

Du sagde tidligere, at du er i en boble. Føler du, at præsidenten politisk er for langt væk for at kunne have en direkte effekt på dit liv?
”Til dels. Jeg føler, at den største indflydelse, som det kommer til at have på mit liv, er klimaforandringerne. Og retten til abort. Det er virkelig sindssygt at tænke på, hvordan du potentielt vil kunne leve i USA og ikke have retten til abort. Det er noget, der helt sikkert vil påvirke mig direkte. ”

Hvis du skulle sammenligne valget i år 2016 og 2020 med hinanden, hvordan føles tanken så om, at Trump potentielt vinder igen? 
”Det er interessant. Jeg føler helt sikkert, at det er mindre chokerende, hvis han vinder i 2020, end i 2016. Det var bare så stort et chok i 2016. Så mange mennesker troede ikke på, at det kunne være sandt. Det hele føltes surrealistisk. Jeg kan tydeligt huske det, for det var mit sidste år i gymnasiet. Jeg kan huske dagen efter valget og at tage i skole. Det var helt vildt. Jeg mindes, at folk græd. Det var sindssygt. Nu her for det kommende valg frygter jeg, at Trump bliver valgt. Men nu ved vi jo, at det kan ske.

Her den anden dag, så jeg noget med, at Trump har sagt, at han gerne vil lave om i loven, så han kan blive præsident en tredje gang. Nogle folk tror, at det er demokratiets undergang. Han forsøger at få folk, der stemmer imod ham, til ikke at stemme, og får militæret til at bruge kræfter mod civile. Jeg tror, at det for nogle mennesker er virkelig skræmmende. Jeg ved ikke, om jeg tager demokratiet for givet. For mig føles det ikke rigtigt, som om at demokratiet virkelig er truet. Det gør jeg nok. ”

Som et sidste spørgsmål, vil jeg gerne spørge dig om én ting, som du føler dig håbefuld omkring for fremtiden? 
Jeg vil gerne understege noget af det, som jeg sagde tidligere omkring unges involvering. Den energi og entusiasme. Det føles, som om folk går mere op i det hele nu her, og virkelig gør en indsats for at lære mere. Være mindre ignorant. Lære at forstå ting, som ikke nødvendigvis påvirker én selv direkte. Jeg tror, at så meget af det der sker, særligt med klimaforandringerne, at det ultimativt bliver den yngre generation, som kommer til at blive påvirket mest af det hele. Det er ikke Trump, det er ikke Biden. Det er ingen på den alder. De kommer alle til at være døde. 

Det faktum, føler jeg er begyndt at gå op for flere, og det gør mig håbefuld for, at den nye generation vil agere anderledes og være involveret. ”

Written By

Victoria Bogetoft er i gang med at færdiggøre sin bachelor i Statskundskab. Sidste efterår tilbragte Victoria et semester på Yale University, hvor hvor hun bl.a. tog fag i Amerikansk Politik. Derudover har Victoria tidligere boet to år i USA, hvor hun gik i middle school og high school i Guilford, CT.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen