Kongressen.com
Analyse Premium

Det føderale USA kommer ikke til at virke foreløbig

Skyttegravskrigen mellem Demokraterne og Republikanerne fortsætter med ufortrøden styrke efter valget. Derfor skal man som virksomhed ikke regne med at det føderale Amerika tør op lige foreløbig

Efterspillet af 2020-valget er indtil videre blevet nøjagtig lige så polariseret affære som man kunne frygte. Trump har i skrivende stund stadig ikke erkendt sit nederlag, hvilket ikke just gør udsigterne til forsoning og samarbejde mellem partierne bedre end de var før valget. Med andre ord: elendige. Ydermere er situationen lige nu den, at spillet om magten i Senatet fortsat ikke er afgjort. Det bliver det først i begyndelsen af januar, hvor Georgia har omvalg. Og da udfaldet af Georgia bliver afgørende for, hvem der styrer Senatet og dermed også afgørende for, hvor meget eller lidt Joe Biden kan få gennemført som præsident, er det utænkeligt at forestille sig at den fastlåste situation på Capitol Hill bliver bedre de næste par måneder. Tværtimod, faktisk.

Derfor skal man som dansk virksomhed med interesser i USA som så ofte før ikke sætte sin lid til at trangen til tværpolitisk samarbejde pludselig opstår i Kongressen. Det gør den ikke. Heller ikke selv om der er rigeligt at tage fat på, både hvad angår økonomiske hjælpepakker, den generelle håndtering af corona og flere andre presserende problemstillinger.

Vil man kigge i retning af Washington de næste par måneder, skal det derfor ikke være efter tværpolitiske aftaler. Nej, hold i stedet øje med, hvem Joe Biden udnævner som ministre og rådgivere. Foreløbig ved vi, at han har udpeget Ron Klain som stabschef, den vigtigste af alle udnævnelser i præsidentens stab. Klain er en erfaren embedsmand, som tidligere har arbejdet sammen med både Biden og Obama. Det tyder derfor på, at Biden satser på erfarne folk, han kender og har tillid til, når han sætter sit hold. Det kommer vi til at følge tæt i den kommende tid her i nyhedsbrevet, da det også sender klare signaler om, i hvor høj grad Biden har tænkt sig at trække mod venstrefløjen, når han vælger både rådgivere og ministre.

Samtidig handler det for danske virksomheder med amerikanske interesser om at orientere sig mod delstaterne i den kommende tid. I flere stater er der sket udskiftninger blandt senatorerne. Både i Arizona og Colorado har Demokraterne besejret siddende republikanske senatorer, mens Republikanerne tilbageerobrede den plads, de for et par år siden tabte i Alabama. Det vil i sagens natur medføre ændringer i den delstatspolitiske retning i alle tre stater, hvilket er vigtigt at holde øje med.

For som udsigterne tegner sig i Washington både på den korte og længere bane, er det vanskeligt at se for sig, at der kommer til at blive fundet ret mange tværpolitiske løsninger. Og dermed kommer der heller ikke ret meget lovgivning ud af Capitol Hill i det hele taget.

Med andre ord: bevar fokus på hvad, der sker ude i delstaterne. Det er med al sandsynlighed der, danske interesser i USA også i de kommende år varetages bedst.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Et groggy demokrati står stadig

Peter Keldorff

I Georgia fortsætter de med mudderkastningen

Dorte Rasmussen

Kampen om Amerika – Biden spiller sikkert med Blinken og Co.

Otto Lykketoft