Kongressen.com
Feature Premium

Amerika drukner i misinformation

Det amerikanske samfund bliver i disse år oversvømmet med falske historier, konspirationer og halve sandheder. De negative konsekvenser er mange og noget, man som virksomhed skal tage sig i agt over for.

Af Jonas Parello-Plesner, USA-Kina analytiker bl.a. som non-resident Fellow på German Marshall Fund i Washington DC og direktør for Alliance of Democracies Foundation. Jonas har mødt alle fem nulevende præsidenter, rejst i 45 stater, og kender det amerikanske politiske establishment og embedsapparatet ud og ind efter at have arbejdet som dansk diplomat og tænketanksansat i Washington DC.

Det var en fredelig første søndag i december 2016 i Washington DC, hvor jeg kørte hjemad sammen med min yngste søn. Da vi passerede Connecticut Avenue, var der vejspærring af politibiler foran vores lokale pizzaria, Comet PingPong, en fredelig familierestaurant, som tilbyder pizza og bordtenniskamp, imens man venter på maden.

Den dag var anderledes og ufredelig. En ung mand fra North Carolina havde skudt inde i restauranten, ifølge ham selv for at befri børn, som skulle være holdt fanget i kælderen som del af en pædofiliring styret af top-demokrater og Hillary Clinton. Men historien var fuldstændig usand. Det forhindrede ikke, at den blev sået og groede vildt på blogs og sociale medier. Misinformation på internettet fik farlige konsekvenser i den virkelige verden.

Sådanne falske historier var det amerikanske præsidentvalg i 2016 spækket med. Flere af historierne blev også hjulpet på vej af russiske indflydelsesagenter. Hensigten var at splitte det amerikanske samfund ved at puste til gløderne i de allerede store modsætninger imellem befolkningsgrupper og de to partier.

Den vedvarende polarisering giver også russiske stråmænd gode muligheder i 2020-valget. En sådan fortsat indblanding advarer de amerikanske efterretningstjenester om. På plussiden tæller, at, også dermed er bevidstheden om faren øget. Samtidig er de sociale medieselskaber blevet hurtigere til at fjerne falske konti og slå ned på bots; dvs. computerstyrede profiler, der kan viderefordele indhold hurtigere end noget menneske og som dermed opsluger ilten i debatten.

Men også uden russisk indblanding er det amerikanske samfund letantændeligt på fordrejede historier eller deciderede løgne. Et MIT-studie foretaget på social medieplatformen Twitter viser, at falske rygter og påfund når frem til andre brugere ti gange hurtigere end korrekte nyheder. Og til 2020-valget har mange indenlandske aktører lært af den russiske misinformationsdrejebog. Og begge partier og dets støtter ses manipulere med indhold.

Hvor 2016 kan beskrives som introduktionen af falske nyheder i større skala, så kan 2020 blive de falske videoers valg. Trump har allerede lagt en manipuleret video op med Biden, hvor han stikker tungen vellystigt ud. I en ligeså omdiskuteret video af Husets formand, Nancy Pelosi fik hun sat talehastigheden ned, så det lød som om hun var fuld eller usammenhængende.

I svingstaten Florida, hvor særligt de latinsk-amerikanske stemmer er afgørende frem mod 3. november, er misinformation rykket over på spansk og på meddelelsesdelingsappen Whatsapp, hvor sådanne historier bedre kan florere i lukkede grupper. Robert Tejera, en lokal radiovært fra Florida, omtaler det til mediet Politico som”…this is new. This is crazy… I don’t have a problem with right-wing stuff. It’s QAnon stuff. This is conspiracy theory.” Blandt andet florerer der historier om en ’dyb stat’, der vil af med Trump anført af den jødiske forretningsmand og filantrop George Soros. Dermed viser antisemitismen også sit grimme ansigt igen. Derudover lykkedes det også at få hashtaget #BidenPedofilio til at trende ved at udsende overskrifter som “social networks also accuse Joe Biden of being a pedophile.”.

Man skulle tro og håbe på at menneskeheden gradvist bliver klogere. Også derfor ser jeg med forfærdelse at ’pizzagate’ og pædofiliringshistorien igen kører på sociale medier, denne gang også antændt af QAnon, som står for at inficere USA og resten af verden med mystiske konspirationsteorier. Jeg håber inderligt, at Comet Pingpong ikke endnu en gang kommer til at stå virkeligt for skud.

Samlet set betyder det også, at det amerikanske samfund er ved at drukne i polariseret og ofte fordrejet indhold. De fælles sandheder og demokratisk tillid eroderes. Det er sådan set lige hvad Putins Rusland har drømt om.

For danskere og danske virksomheder betyder, at man over de næste mange år skal manøvrere i et USA, som både er fragmenteret i adskilte medie- og konspirationsbobler, og hvor det kan være svært at få ørenlyd for fakta og sandhed.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Vejen til 270: Wisconsin

Otto Lykketoft

Digital fundraising er det nye sort

Camilla Sebelius Winther

Valget, der i virkeligheden er vigtigst for din virksomhed

Emil Friis Lauszus

Dyr kampagne: Kandidater sætter annonce-rekord på Facebook

Katrine Villarreal Villumsen

Trump forsøger at gøre olie til et valgtema for at vinde Texas

Christian Damgaard Qvist

Uncle Joe og den danske forbindelse

Kongressen