Kongressen.com
Analyse Premium

Digital fundraising er det nye sort

Demokraterne har formået at rejse et rekordbeløb, i tillæg til det, de demokratiske Super PACs har indsamlet. Præsident Barack Obama afholdt en virtuel fundraiser, som indbragte 7,6 millioner dollars – på en time. Et online event, der i særklasse viser, hvordan man ved enkle metoder og nye platforme kan opnå store resultater. Samlet har Obama indsamlet mere end 24 millioner dollars på baggrund af virtuelle events.

Selv fire år efter, er Præsident Obama et af Det Demokratiske Partis største trækplastre for storebidragydere og smådonorer. En virtuel samtale med skuespilleren George Clooney solgte ud af billetter, der varierede fra 250 dollars til så meget som 250.000 dollars. De største donorer fik endda adgang til en lille “virtuel chat” med den tidligere præsident.

Med corona som uforligneligt bagtæppe, har de respektive præsidentkampagner for alvor kastet sig over de digitale platforme. Fundraising er ingen undtagelse og de storslåede arrangementer, der normalt afholdes af USA’s velhavere, er i høj grad erstattet af virtuelle versioner, som typisk er lukket for medierne.

Når mikrofonen er slukket

At medierne ikke deltager, er sandsynligvis ikke for at skjule hvem, der potentielt donerer penge, idet alle donorer offentliggøres. Det drejer sig i stedet om at skabe en eksklusiv ramme og et forum, hvor Obama gik til stålet på de retoriske fronter, og lagde ikke fingre imellem, hvad Trump angik.

Blandt andet var Obama væsentligt mere åben og talte til et af arrangementerne om Breitbart og Limbaugh som et konservativt ekkokammer. ”Det, Trump har sluppet løs, og hvad han fortsætter med at forsøge, er at skabe frygt og vrede”

”Vi har denne enestående chance for at omsætte en voksende bevidsthed om uretfærdighed i dette samfund til faktisk lovgivning og institutionelle ændringer, der kan gøre en forskel i folks liv. Og disse øjeblikke kommer ikke så ofte. ”

Obama gjorde desuden meget ud af at understrege, at Biden spillede en nøglerolle i en lang række af Obama-administrationens bestræbelser, herunder den recession regeringen kæmpede med.

Obama effekten

NY Times har citeret Tom Perez, formand for DNC, den demokratiske nationale komité for at sige, “Han er naturligvis en af vores mest effektive surrogater,” og som i øvrigt har opfundet begrebet “Barack Obama-dage” internt, der refererer til de dage, hvor Obama har sat sig i spil for at øge økonomiske bidrag og engagere tilhængere.

Tom Perez har desuden understreget effektiviteten af virtuelle fundraisers, “den virtuelle kontekst betyder, at du ikke behøver at sætte ham og andre surrogater på et fly,” sagde Perez. ”Dette giver ham [Obama] mulighed for at afholde flere events, mere effektivt. Det har været en overraskelse for os. ”

Om Obamas støtte til sin Vicepræsident og den øvrige massive fundraising hos demokraterne er tilstrækkelig til at vinde valget om få dage, står stadig åbent, men det ændrer ikke ved det faktum, at Corona ændrede vilkårene for fundraising, og ikke nødvendigvis negativt.  

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Et groggy demokrati står stadig

Peter Keldorff

I Georgia fortsætter de med mudderkastningen

Dorte Rasmussen

Kampen om Amerika – Biden spiller sikkert med Blinken og Co.

Otto Lykketoft