Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Disse stater bliver afgørende for, hvem der vinder kontrollen i Senatet

Det er ikke kun præsidentposten, der er i spil, når amerikanerne skal til stemmeurnerne til november. Kontrollen med senatet kommer også i spil, når 12 demokratiske sæder og 23 republikanske sæder er på valg. På trods af, at republikanerne har flest pladser på valg, så står Demokraterne med en udfordring, hvis de skal vinde kontrollen med senatet. Demokraterne skal nemlig vinde et sted mellem 3 og 5 republikanske sæder samt forsvare et par svære stater, hvis de skal kunne vinde flertallet i senatet.

Når amerikanerne går til valg 3. november er også en tredjedel af de amerikanske senatorer, og hvem der vinder flertallet i Senatet bliver helt afgørende for den kommende præsident, uanset om det bliver Donald Trump eller Joe Biden. Senatet skal nemlig udover lovgivning også godkende præsidentens embedsmænd, og her kan særligt Joe Biden blive sårbar, hvis det ikke også lykkedes Demokraterne at vinde flertallet i Senatet.

På nuværende tidspunkt har Republikanerne 53 senatorer, mens Demokraterne har 45 senatorer samt to uafhængige senatorer, der er i parlamentarisk gruppe med Demokraterne. Demokraterne skal således samle fire sæder op for at få et flertal. Vinder Demokraterne præsidentvalget kan de nøjes med 3 sæder, så stemmerne vil fordele sig 50-50, og vicepræsidenten derfor bliver tungen på vægtskålen, men det flertal vil være enormt skrøbeligt og næppe holdbart i længden for Demokraterne.

Demokraternes mest sandsynlige veje til senatsflertallet går igennem otte delstater, der kan deles op i tre kategorier. I den første kategori er Alabama og Michigan, hvor Demokraterne Doug Jones (D-AL) og Gary Peters (D-MI) skal forsøge at opnå genvalg i delstater, der stemte på præsident Trump i 2016, og hvor Trump har en reel chance for at vinde igen til november.

I den næste kategori er de fire stater, Arizona, Colorado, Maine og North Carolina, hvor Demokraterne skal forsøge at fravriste republikanske senatorer sædet i delstater, der alle kan gå hen og blive svingstater ved valget i 2016. Afhængig af resultaterne i Alabama og Michigan skal Demokraterne vinde 3 eller alle 4 af disse delstater for at udligne Republikanernes flertal. Demokraterne skal beholde både Alabama og Michigan samt vinde i hver af de fire andre delstater for at få et flertal.  

Den sidste kategori består af staterne Georgia og Montana, der begge er stater, hvor Trump vandt i 2016, og hvor Trump er favorit til at vinde igen til november. Begge stater kan dog også ende med at blive sårbare punkter for Republikanerne, hvis Demokraterne får et jordskredsvalg.

Alabama
Da Doug Jones vandt suppleringsvalget i 2017 i Alabama og blev Jeff Sessions afløser i Senatet, leverede han en af de største amerikanske politiske overraskelser i dette århundrede. Jones blev den første demokrat i 25 år, der vandt et af Alabamas sæder i Senatet. Jones’ sejr blev grundlagt på en koalition af afroamerikanske vælgere samt moderate og konservative vælgere, der var forarget over den kontroversielle republikanske kandidat Roy Moore.  

Jones har de seneste 3 år været en konsekvent konservative demokratisk stemme i Senatet og har flere gange brudt med partilinjen. Hans konservative profil har dog ikke været nok til at gøre ham til en udbredt populær mand i hjemstaten, der er en af USA’s mest konservative og Trump-venlige delstater, og yderligere seks år i Senatet har derfor lange udsigter for Jones. 

Modsat valget i 2017, hvor Republikanerne stillede med en notorisk omdiskuteret og kontroversiel kandidat, får Jones ikke meget hjælp fra det Republikanske Parti. Jones modkandidat bliver nemlig enten Trumps tidligere justitsminister, og manden hvis sæde Jones overtog, Jeff Sessions eller Tommy Tuberville, der er et stort navn i Alabama, takket være en succesfuld trænerkarriere for det amerikanske fodboldhold på Auburn universitet i det sydlige Alabama. De to kandidater skal ud i en anden valgrunde ved Republikanernes primærvalg, der foreløbig er sat til 14. juni.

Der skal et mindre mirakel til, hvis Demokraterne skal holde fast i sædet i Alabama. De skal håbe på, at splittelsen mellem Trump, der har støttet Tuberville fremfor sin tidligere justitsminister, og Sessions kan så en bitterhed, der kan få republikanske vælgere til at blive hjemme. Dette er dog et spinkelt håb.

Michigan
Demokraternes andet sårbare sæde er i Michigan, hvor Trump i 2016 overraskede det politiske USA, og fravristede den ellers blå industristat fra Demokraterne. Demokraterne genopstiller den moderate senator Gary Peters, der formentligt skal op mod den republikanske kandidat, John E. James.

Peters har siddet siden valget i 2014, hvor han blev den eneste ikke-siddende demokratiske kandidat, der vandt valg til Senatet. Her har han siden gjort sig bemærket som en moderat, loyal partisoldat og for sit arbejde som ledende medlem af Senatets sikkerhedspolitiske udvalg.

Hans republikanske modkandidat bliver med al sandsynlighed den afroamerikanske, krigsveteran John James, der også i 2018 stillede op til Senatet, hvor han tabte til Peters’ kollega, Debbie Stabenow. James er en noget atypisk republikansk kandidat, da han både er afroamerikaner og også er kritisk overfor store dele af Trumps politik og facon. Det sidstnævnte kan ende med at blive et væsentligt irritationsmoment for Trump, når han forsøger at gentage succesen med at appellere til vælgerne i Michigan.   

Peters fører i meningsmålingerne, og de fleste politiske eksperter forudser, at Peters beholder pladsen i Senatet. Peters kandidatur kan samtidig blive en nøgle til at få Michigan tilbage i den demokratiske fold ved præsidentvalget, og derfor bliver der et ekstra stort fokus på senatsvalget i Michigan.

Arizona
Arizona skulle egentlig ikke have stemt om senatorer ved valget i 2020, og Martha McSally skulle egentlig ikke have forsvaret et senatssæde. McSally tabte nemlig i 2018 valget om Arizonas ene sæde i Senatet til demokraten, Kyrsten Sinema.

Men Jon Kyl, der var blevet udpeget som midlertidig senator i stedet for den afdøde John McCain, valgte kort efter valget i 2018 at trække sig fra posten, og McSally blev udpeget af Arizonas guvernør som Kyls afløser. Denne afløserpost er dog kun midlertidig og i 2020 skal et suppleringsvalg afgøre, hvem der skal sidde de to tilbageværende år af John McCains embedsperiode.

Martha McSally står derfor af omveje overfor at skulle forsvare det tilbageværende republikanske senatsæde fra Arizona. På papiret er McSally også en republikansk drømmekandidat, en stærk konservativ, kvindelig stemme med en fortid som en af de dygtigste amerikanske jagerpiloter. Alligevel har McSally svært ved at fange vælgerne i Arizona. I 2018 tabte hun et tæt valg og skal man tro meningsmålingerne, kan McSallys 2020-kampagne også ende som ”en ligeved og næsten.”

Demokraterne stiller nemlig med den tidligere astronaut, Mark Kelly, der er et prominent navn i Arizonas politiske liv. Kelly er gift med det tidligere kongresmedlem, Gabby Giffords, der i 2011 blev offer for et politisk attentat, der nær havde kostet hende livet, og som endte med at koste 6 personer livet.

Mark Kelly er en dygtig fundraiser og en karismatisk personlighed, og han fører i langt de fleste meningsmålinger kampen om at blive senator fra Arizona. McSally kan således ende med at lide samme skæbne som en anden tidligere, republikansk, senator fra Arizona, Jeff Flake, der måtte sande, at balancegangen mellem Trump og de klassiske republikanske dyder er svær i Arizona.

Colorado
Colorado er en delstat, der modsat mange af sine naboer, i det senest årti er bevæget mere og mere i en demokratisk retning. Her er Cory Gardner en af de sidste republikaner tilbage, der kan gøre sig gældende i valg på delstatsplan. Gardner, der i 2014 leverede en overraskelse og slog det demokratiske koryfæ, Mark Udall, har i sin korte tid i Senatet i høj grad markeret sig som en midtsøgende senator, men også en stærk støtte til præsident Trump.

Netop støtten til Trump kan blive farlig for Gardner, der er en af de mest udsatte republikanske senatorer ved senatsvalgene til november. Præsident Trump er nemlig ikke udpræget populær i Colorado, der i stigende grad vender sig mod Demokraterne. Gardners sårbarhed bliver ikke mindre af, at Colorados demokrater har en stærk modkandidat klar.

Demokraternes kandidat er ikke fundet endnu, men bliver formentligt delstatens tidligere guvernør, John Hickenlooper, der en kort overgang var med i Demokraternes præsidentkandidatfelt. Hickenlooper er populær i Colorado især blandt uafhængige vælgere, og dette kan gøre det svært for Gardner at vinde et valg i en delstat, hvor den republikanske base ganske enkelt er for lille til at vinde valg alene, og de fleste meningsmålinger peger da også på, at Hickenlooper kommer til at afløse Gardner i Senatet.

Maine
Maines ene senator, Susan Collins er en anden udsat Republikaner. Den moderate Collins er det sidste tilbageværende republikanske medlem af Kongressen fra New England, og kan meget vel ende med at blive valgt ud ved valget til november.

Collins er med sine 23 år i Senatet, så afgjort den mest erfarne af de udsatte republikanere. Hun har gennem alle årene markeret sig som en kompromissøgende og moderat republikaner, en profil der ofte har gjort hende til tungen på vægtskålen, og en af de mest indflydelsesrige senatorer.

Hidtil har det været netop Collins’ profil, som den moderate og afvejede stemme, der har sikret hende overlevelsen i en region af USA, der ellers har afskrevet Republikanerne. Men dette image fik en enorm ridse i lakken, da Collins til stor vrede for mange af de liberale vælgere i hendes hjemstat valgte at godkende Brett Kavanaugh som højesteretsdommer. Det gav vind i sejlene til det demokratiske forsøg på at få Collins afsat.

Det er endnu ikke afgjort, men alt peger på, at det bliver den 48-årige demokrat, Sara Gideon, der skal gøre forsøget. Hun sidder i øjeblikket i Maines delstatsparlament, hvor hun er formand for underhuset. Gideon er en formidabel fundraiser og har udover at have samlet mange penge ind, også støtten fra det Demokratiske Partis kampagnearm i Senatet bag sig.

Det får hun også brug for, for selvom Collins på papiret burde stå svært i det blå New England, så er det ikke givet, at Collins kan slås denne gang heller, og meningsmålingerne giver heller ikke noget entydigt billede af, at Collins virkelig er så sårbar.  

North Carolina
Den sidste af de stater, hvor Demokraterne skal gå efter udsatte republikanere er North Carolina. Her er republikaneren Thom Tillis på valg, og han står overfor et svært genvalg i en stat, der i disse år gennemgår store demografiske forandringer, og hvor hans kollega i senatet, Richard Burr kan risikere at skade chancerne for genvalg.

North Carolina gennemgår i disse år store forandringer, hvor særligt afroamerikanernes andel af den samlede befolkning stiger. Dette har betydet, at North Carolina modsat andre sydstater i stigende grad er en stat, hvor begge partier er konkurrencedygtige, og North Carolina er samtidig en af få svingstater i Syden.

Thom Tillis bliver ikke kun udfordret af befolkningsændringerne i North Carolina, men også af hans senatskollega Richard Burrs ageren før coronakrisen. Burr er nemlig en af fire senatorer, der er involveret i en skandale, hvor senatorerne angiveligt skulle have brugt deres viden fra høringer bag lukkede døre om coronakrisen til, at sælge ud af aktier inden kurserne faldt. Netop denne dårlige sag kan komme til at påvirke Republikanernes chancer i North Carolina både ved præsidentvalget og ved senatsvalget.

Sidst på listen over Tillis hovedbrud er det faktum, at Demokraterne stiller med en stærk kandidat i Cal Cunningham. Cunningham, der har en fortid som militæradvokat udstationeret i Irak og Afghanistan bag sig, er en populær herre, der har en lang række støtter i både national og lokal politik i ryggen.

Der er ifølge meningsmålingerne tæt løb mellem de to kandidater, men umiddelbart fører Cunningham en smule. Cunninghams chancer kommer dog til at afhænge af, hvorvidt Joe Biden kan få de mange afroamerikanske vælgere i North Carolina til stemmeurnerne. Tillis’ chancer afhænger af, at han kan distancere sig fra Burrs problemer og få aktiveret den republikanske base.

Georgia
Georgia skal som den eneste stat vælge ikke bare én, men to senatorer til november. Udover at den republikanske senator, David Perdue er på valg, så skal der også afholdes et suppleringsvalg. Ved suppleringsvalget er den kvindelige konservative entreprenør, Kelly Loeffler på valg, og suppleringsvalget kan vise sig at blive en artig overraskelse for Demokraterne.

Da Georgias mangeårige senator, Johnny Isaksson sidste år gik på pension, blev Kelly Loeffler valgt til at overtage posten midlertidigt. Loeffler er en succesfuld entreprenør og er netop nu det rigeste medlem af Kongressen. takket være medejerskab af adskillige firmaer herunder kvindebasketholdet, Atlanta Dream.

Hendes investeringer og formue har dog også bragt hende i problemer, da hun ligesom førnævnte Richard Burr er en af senatorerne, der bliver anklaget for at have udnyttet deres viden om coronavirus for egen økonomisk vinding. Det, sammen med det faktum at Loeffler er uerfaren i national politik og ikke er valgt, gør hende til en udsat kandidat.

Det har det republikanske kongresmedlem, Doug Collins da også benyttet sig af, og han stiller op som modkandidat til Loeffler. Collins, der markerede sig som en af Trumps fremmeste forsvarer i Repræsentanternes Hus i den netop overståede rigsretssag, er umiddelbart en bedre og mere erfaren kandidat end Loeffler, og denne splittelse kan komme til at koste Republikanerne ved valget.

Montana
Montana er en anden stat, der kan levere en overraskelse for Demokraterne, der kan være med til at sikre et flertal. Montana bliver normalt betragtet som en solid republikansk stat, men det er ikke et helt retvisende billede, for skønt Republikanerne oftest vinder præsidentvalget i Montana, så kan moderate demokrater sagtens vinde valg på delstatsplan. Delstatens ene senator, Jon Tester er et bevis på dette, mens guvernør Steve Bullock er et andet eksempel.

Og netop Steve Bullock skal vise, at han endnu engang har fat i Montanas vælgere, når der skal stemmes om statens andet sæde i Senatet. Bullock bliver formentlig Demokraternes kandidat til at blive den siddende republikaner, Steve Daines’ afløser.

Begge er forholdsvis populære herrer i Montana. Steve Daines har de seneste seks år været en konsekvent konservativ stemme i Washington, mens Steve Bullock har været en populær moderat guvernør hjemme i Montana. På trods af at de fleste amerikanske eksperter karakteriserer Daines som favorit, så fører Bullock en smule i meningsmålingerne, så der er gode muligheder for at valget i Montana bliver tæt, og det kan blive afgørende for om flertallet i Senatet kommer i hus.

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen