Kongressen.com
Analyse Premium

Dyr kampagne: Kandidater sætter annonce-rekord på Facebook

De sociale medier er blevet et vigtigere og vigtigere territorie at vinde som amerikansk præsidentkandidat, og til årets præsidentvalg har kandidaterne haft den store pengepung fremme, mens de har rullet tusindvis af annoncer ud på Facebook. Og det er der god grund til.

Populært sagt er et amerikansk præsidentvalg i virkeligheden 50 små præsidentvalg. Et i hver delstat, som kandidaten skal mestre og vinde.

Og med de sociale mediers popularitet de seneste år, kan man i dag næsten fristes til at sige, at sociale medier nu også er en selvstændig svingstat, som kandidaterne skal mestre – og vigtigst af alt vinde.

Det har både Donald Trump og Joe Biden da også i den grad forsøgt i år.

Alene på Facebook og alene via sin egen officielle profil har Donald J. Trump i skrivende stund brugt mere end 105 millioner dollars.

Tallene er opgjort siden maj 2018, hvor Facebook begyndte at offentliggøre tallene, til i dag.

Tilsvarende har hans modkandidat Joe Biden i skrivende stund brugt mere end 88 millioner dollars på sin officielle profil på Facebook.

Det interessante ved de to tal er, foruden selvfølgelig de høje beløb, at Trump stort set har kørt kampagne online, siden han blev valgt første gang i 2016, til i dag, mens Biden først begyndte at øse penge ud i Facebook-annoncer, da han officielt offentliggjorde, at han stillede op som præsidentkandidat tidligere i år.

Foruden kandidaternes officielle Facebook-profiler, skal også andre profiler med samme ansvarsfraskrivelse relateret til deres to respektive kampagner indtænkes. Beløbet ender altså derfor med at være en del højere.

Udover Facebook annoncerer kandidaterne også på andre sociale platforme som YouTube, Twitter, Instagram, Google osv., men Facebook er stadig kandidaternes foretrukne platform.

På verdens største sociale medie med 2,7 milliarder aktive brugere om måneden kan kandidaterne nemlig for relativt billige penge skræddersy deres kampagner til udvalgte og vigtige målgrupper og dermed placere deres politiske narrativer uden faktatjek direkte i brugernes feed.

Sammenlignet med dyre tv-reklamer er der tilmed også kontant feedback, når de kan se, om de udvalgte målgrupper så også interagerer med deres budskaber.

På de dyre tv-reklamer kan kandidaterne kun måle tv-seere, men måske så den udvalgte vælgermålgruppe slet ikke tv den dag?

2016: Trump brugte flere annonce-millioner og vandt

Der har da også været ekstra travlt på Facebook i dette valgår.

Sammenlignet med sidste præsidentvalg i 2016 har kandidaterne i år haft den helt store pengepung frem.

I valgåret 2016 brugte Donald Trump 44 millioner dollars på Facebook. Hans modstander Hillary Clinton brugte tilsvarende 28 millioner dollars.

Og der er god grund til, at amerikanske præsidentkandidater har fået øjnene op for vigtigheden af de sociale medier.

Foruden at kunne skræddersy deres budskaber og ramme vælgerne ned på mikroniveau, får en ud af fem amerikanere også i dag ofte deres politiske nyheder fra sociale medier.

Valgåret 2020 går næppe over i historiebøgerne som en valgkamp, der blev udkæmpet på vigtige, politiske emner.

Derimod står et særligt emne lysende klart: corona-pandemien.

Og netop corona-pandemien har nok også været afgørende for præsidentkandidaternes vilje til netop at øse penge ud i annonce-form på de sociale medier.

Ikke alene har flere delstater været i lockdown, og mange amerikanere har arbejdet hjemmefra. Kandidaterne har heller ikke kunnet føre kampagne som på vanlig vis via rallies, fundraisers og townhall meetings.

I stedet er det altså foregået online i år, og derfor ser vi også, at kandidaterne har brugt store summer på annoncering på de sociale medier. Det er simpelthen der, vælgerne har været i år.

Hvem det i sidste ende bærer frugt for, vil tiden vise. Der er valg på tirsdag.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede